BNR: "Subsidiarele băncilor au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate"

E.D.
Bănci-Asigurări / 27 octombrie 2014

BNR: "Subsidiarele băncilor au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate"

Actualizare 16:57 NBG anunţă un surplus de capital de 2 miliarde de euro în bilanţul dinamic advers al testelor de stres

Scenariul advers al Bilanţului Dinamic al testelor de stres derulate de BCE pentru National Bank of Greece (NBG), care ia în considerare Planul de Restructurare al băncii aprobat şi de Comisia Eruopeană pentru 2014-2018, a înregistrat o rată CET1 de 8,9% şi un surplus de capital de două miliarde de euro, cu 340 de puncte de bază deasupra minimului de 5,5%, potrivit unui comunicat emis de Bancă.

Foaia de bilanţ static al scenariului advers, care ia în considerare anul 2013, cu grad de dificultate accentuat pentru NBG, a înregistrat un deficit de capital de 0,9 miliarde de euro, inclusiv mărirea de capital încheiată în mai 2014. Potrivit băncii, deficitul a fost deja acoperit de acţiunile din primele şase luni ale anului.

Toate datele furnizate nu iau în considerare capitalul suplimentar de reglementare care trebuie recunoscut ca un rezultat al legii de Amânare a Taxei pe Creditare, care a fost votată pe 16 octombrie şi care însumează 0,7-1,2 miliarde euro (110 - 120 puncte de bază).

---------

Actualizare 16:33 În cadrul bilanţului dinamic, Piraeus are o rată FP1 peste nivelurile minime în ambele scenarii

În cadrul abordării Bilanţului Dinamic al testelor de stres BCE, Piraeus Bank a înregistrat o rată a Fondurilor Proprii de Nivel (FP1) de 11,4% în cazul scenariului de "bază" şi de 6,7% în cazul scenariului "advers", ambele situându-se peste nivelurile minime de 8%, respectiv 5,5%, potrivit unui comunicat al băncii.

Exerciţiul a fost efectuat luând în considerare pe de o parte bilanţul de la 31 decembrie 2013 (Bilanţul static), iar pe de altă parte planul de restructurare al Băncii Piraeus (Bilanţul dinamic). Ambele bilanţuri au fost testate în condiţii de stres, conform unui scenariu de "bază", respectiv a unui scenariu "advers".

Abordarea Bilanţului static, combinată cu impactul creşterii capitalului cu 1,75 miliarde de euro care a avut loc în aprilie 2014 şi a răscumpărării ulterioare de acţiuni preferenţiale ale statului grec în valoare de 750 milioane euro, a condus la o rată FP1 a Băncii de 10,7% şi 6,1% în cadrul scenariului de "bază", respectiv în cazul scenariului "advers".

"Cele două niveluri nu au luat însă în calcul beneficiile unei potenţiale conversii a creanţelor privind impozitul amânat în credite aferente impozitului amânat (cnf. L 4302/2014 şi a modificării sale din 16 Octombrie 2014)", se mai arată în sursa citată.

În cazul în care ar fi luată în considerare şi conversia creanţelor privind impozitul amânat, rata FP1 în abordarea Bilanţului static ar creşte la 11,8% în cazul scenariului de bază şi la 7,7% în cazul scenariului advers, furnizându-i Băncii Piraeus un amortizor de capital suplimentar peste nivelurile minime de 8% şi 5,5% impuse în cazul celor două scenarii, de "bază" şi "advers".

----------

Actualizare 16:11 Volksbank:"Măsurile de reducere a costurilor din 2014 şi planurile de restructurare a Grupului nu au fost luate în seamă"

Volksbank are un deficit agregat de capital necesar de 864,72 milioane euro, potrivit BCE

Testele de stres derulate de Banca Centrală Eruopeană (BCE) au scos în evidenţă un deficit agregat de capital necesar de 864,72 milioane euro pentru Volksbank, însă reprezentanţii acesteia notează că autoritatea bancară europeană nu a luat în calcul măsurile de reducere a costurilor şi planul de redresare pentru acest an.

"Acest rezultat nu este o supriză. Consiliul de Administraţie al Băncii a menţionat cu alte ocazii că Asociaţia Volksabank va avea nevoie de fonduri suplimentare în următorii ani, stare de fapt subliniată de testele de stres. Alături de autorităţi, Österreichische Volksbanken-AG va concretiza planurile sale pentru restructurare a Asociaţiei, care au fost prezentate la începutul lui octombrie. Scopul este de a pune fundaţia şi de a stabili cadrul care va da un viitor de succes Asociaţiei Volksbank", a afirmat directorul general al băncii, Stephan Koren.

De la 30 iunie 2014, Asociaţia Volksbank are o rată a capitalului de bază "întărită", de 11,2%, astfel având o rată de adecvare a capitalului de bază de rang I (CET1) cu 1,9 miliarde de euro mai mare decât este necesar.

Potrivit unui comunicat emis de bancă, propriile fonduri ale Asociaţiei au fost întărite în prima jumătate a anului de activităţi care includ măsuri eficiente de reducere a costurilor, precum vânzarea unui portofoliu de credite neperformante de către Volksbank România, în valoare de 495 de milioane de euro şi vânzarea unui portofoliu de imobiliar cu un volum de 400 de milioane de euro.

Voksbank are în planuri împărţirea instituţiei, urmând ca operaţiunile centrale de organizare şi de servicii să fie transferate către o sucursală regională. Drept urmare a împărţirii, forma originală a Volksbank va rămâne cu activele care vor fi reduse la funcţii care nu sunt de bază.

Planul de viitor al Băncii mai are în vedere ca forma originală a Volksbank să părăsească schema prin asociere în prima jumătate a anului viitor, înainte ca această schemă să renunţe la licenţa sa bancară şi în cele din urmă să fie dizolvată.

--------------

Actualizare 14:40 BNR: "Subsidiarele băncilor au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate"

În contextul derulării exerciţiilor de testare la stres la nivel european, Banca Naţională a României precizează că subsidiarele grupurilor bancare cuprinse în această evaluare, care operează pe piaţa romaneasca, au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate, se arată într-un comunicat BNR remis azi redacţiei.

Rezultatele exerciţiilor de testare la stres derulate de BNR la nivelul sistemului bancar autohton, prezentate recent în Raportul asupra stabilităţii financiare (având la bază un scenariu de recesiune economică severă şi o depreciere puternică a monedei naţionale în următorii trei ani), evidenţiază un nivel confortabil al indicatorilor de adecvare a capitalului, cu încadrare în limitele reglementate la nivel internaţional, mai notează reprezentanţii BNR.

--------

Actualizare 14:00 Veneto Banca: "Grupul nu va trebui să întreprindă nicio acţiune de consolidare patrimonială conform Comprehensive Assessment"

Grupul Veneto Banca, luând act de rezultatele privind Comprehensive Assessment publicate ieri de către Banca Centrală Europeană, de Autoritatea Bancară Europeană şi Banca Italiei, nu va trebui să întreprindă nicio acţiune de consolidare patrimonială conform Comprehensive Assessment, se arată într-un comunicat remis azi redacţiei.

"Luând în considerare măsurile de consolidare a capitalului deja realizate în primele 9 luni ale anului 2014, recunoscute de către autorităţile mai sus numite - a înregistrat următoarele rezultate în cadrul testelor de stres, ce constituie parte integrantă din Asset Quality Review (AQR) a Comprehensive Assessment: în scenariul de < bază >: indicatorul CET1 rezultat în urma Comprehensive Assessment este de 8,6% faţă de pragul minim prevăzut de 8%; în scenariul < advers >: indicatorul CET1 rezultat în urma Comprehensive Assessment este de 5,6% faţă de pragul minim prevăzut de 5,5%", mai arată sursa citată.

Comprehensive Assessment, demarat în septembrie 2013, a fost realizat de către Banca Centrală Europeană (BCE), Autoritatea Bancară Europeană (ABE), în strânsă colaborare cu Comitetul European de Risc Sistemic (ESRB), Banca Italiei şi Comisia Europeană.

Comprehensive Assessment a implicat 123 de bănci europene considerate semnificative prin dimensiuni şi a constat într-o analiză detaliată şi riguroasă a bilanţului anului 2013 şi a profilului de risc al băncilor pe care le-a vizat, în vederea demarării operaţionale a Mecanismului de Supraveghere Unic prevăzut pentru data de 4 noiembrie 2014.

--------

Actualizare 11:50 Bursele europene cresc, după anunţarea rezultatelor testelor de stres

Bursele europene, obligaţiunile guvernamentale slab cotate şi moneda unică au crescut, la începutul acestei zile, după ce pieţele financiare au dat un calificativ pozitiv rezultatelor testelor de stres derulate de Banca Centrală Europeană (BCE), apreciază Reuters.

Mai puţin de unui din cinci creditori ai Uniunii nu a trecut testele la sfârşitul anului trecut, însă, de atunci, mai mulţi şi-au reparat situaţia financiară, arată rezultatele publicate ieri, citate de Reuters.

În ceea ce priveşte băncile greceşti, acţiunile Eurobank urcă, cu 3,05%, la valoarea de 0,3040 euro pe titlu, cele ale National Bank of Greece cresc cu 3,93%, la 2,91 dolari, iar cele ale Piraeus Bank se majorează cu 1,54%.

Declin înregistrează, însă, băncile din Italia, astfel: acţiunile Banca Monte dei Paschi di Siena scad cu 17,55%, la 0,8245 euro, cele ale Banca Carige scad cu 15,68%, la 0,0785 euro, titlurile Banco Popolare coboară cu 0,81%, la 12,22 euro, iar cele ale Banca Popolare di Milano se micşorează cu 5,21% la 0,61 euro. De asemenea acţiunile Credito Valtellinese se depreciază cu 2,44% la 0,8610 euro, cotaţia acţiunilor Banca Popolare di Sondrio scade cu 1,20% la 3,468 euro, iar cea a Banca Popolare dell'Emilia Romagna coboară cu 3,84% la 6,14 euro.

Banco Comercial Portugues se micşorează cu 7,61%, la 0,085 euro, banca irlandeză permanent TSB scade cu 10,45%, la 0,06 euro, acţiunile băncii belgiene Dexxia stagnează la 0,0270 euro, iar cele ale Liberbank scad cu 4,16% la 0,6910 euro.

---

Fondul Monetar Internaţional a salutat, ieri, încheierea cu succes a testelor de stres derulate de Banca Centrală Europeană asupra băncilor cu probleme din zona euro, arată un comunicat remis redacţiei.

"Nivelul ridicat de transparenţă şi comparabilitate al rezultatelor va permite participanţilor de pe piaţă să îşi facă propria lor evaluare cu privire la starea de sănătate a băncilor, ceea ce va contribui la creşterea încrederii", a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.

"Suntem de acord cu BCE că acesta este un prim pas important şi susţinem hotărârea sa de a repeta anual exerciţiul şi de a îmbunătăţi constant procesul", a adăugat purtătorul de cuvânt al FMI.

UniCredit: Testele de stres confirmă poziţia solidă a grupului

Grupul UniCredit consideră că rezultatele evaluării calităţii activelor realizată de Banca Centrală Europeană (BCE) în colaborare cu Autoritatea Bancară Europeană (ABE) confirmă că grupul este foarte solid şi are o poziţie de capital puternică.

Potrivit unui comunicat al Unicredit, grupul se plasează semnificativ peste toate pragurile stabilite. În acest sens, Unicredit îşi reafirmă ţinta de profit pentru acest an.

De asemenea, Raiffeisen Zentralbank Osterreich Group afirmă că a trecut cu succes testele derulate de BCE şi acestea confirmă poziţia solidă a grupului, menţionând că rezultatele subliniază valoarea intrinsecă a balanţei de plăţi a societăţii.

Eurobank: Grupul îndeplineşte nivelul de referinţă al capitalului stabilit ca scop al evaluării calităţii activelor

Eurobank, grupul elen care deţine Bancpost, afirmă că, luând în considerare colectarea a 2,9 miliarde euro în urma majorării capitalului social încheiat în mai 2014, rezultatele arată că Eurobank îndeplineşte nivelul de referinţă al capitalului stabilit ca scop al evaluării calităţii activelor.

Potrivit Eurobank, deficitul de capital din scenariu advers este asociat cu anul 2013, an în care performanţa operaţională a grupului a fost afectată de motive sistemice şi idiosincratice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb