Blocul Naţional Sindical (BNS) susţine crearea unui complex energetic integrat din care să facă parte minele de cărbune din Valea Jiului şi termocentralele Paroşeni şi Mintia-Deva, a declarat, ieri, la Lupeni, preşedintele BNS, Dumitru Costin.
Proiectul agreat de sindicate, inclusiv de Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), are ca scop principal continuarea activităţii de exploatare a huilei din zonă, în condiţiile creşterii preţurilor la petrol şi gaze naturale pe piaţa mondială de energie.
"Acum, când preţurile petrolului şi gazelor naturale cresc într-un ritm incredibil, este evident că resursa de cărbune a devenit una strategică. Dacă acest subiect îl tratăm cu superficialitate, înseamnă că avem o problemă", a afirmat preşedintele BNS.
Liderul sindical a menţionat că înainte de înfiinţarea complexului energetic este necesară ştergerea datoriilor istorice ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani şi că acest aspect trebuie negociat de Guvern cu Comisia Europeană.
Costin a precizat, citând specialişti în domeniu, că rezervele de cărbune ale Văii Jiului permit continuarea exploatării acestei resurse energetice pentru cel puţin 30 de ani, de acum încolo.
La rândul său, preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş, a afirmat că "viitorul cărbunelui" din Valea Jiului depinde de înfiinţarea unui complex energetic integrat.
"Pentru noi este foarte important să ştim în ce direcţie ne vom îndrepta, care sunt planurile de investiţii şi de personal. De acest complex energetic se discută de 5-6 ani, dar nu s-a făcut nimic. Noi sperăm ca acest proiect să se concretizeze în scurt timp", a adăugat liderul minerilor din Valea Jiului.
CNH Petroşani continuă să fie cel mai mare datornic la bugetul statului, cu obligaţii restante care depăşeau, la 30 iunie 2008, valoarea de 1,150 miliarde de lei.