BOAREA SIF BANAT CRIŞANA SIF Muntenia testează rezistenţa acţionarilor la dividende zero

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 martie 2014

Conducerea SIF4 a venit şi cu o alternativă: dividend de 0,138 lei/unitate

Administratorul SIF Muntenia, SAI Muntenia Invest, a venit cu două propuneri pentru distribuirea profitului de 131,09 milioane lei de anul trecut: dividende zero sau de 0,138 lei/unitate şi păstrarea a 19,72 milioane lei drept rezerve.

Acţionarii SIF4 Muntenia au fost convocaţi să opteze pentru una dintre cele două variante, pe 14/15 aprilie, la Adunarea Generală de bilanţ.

Dacă la SIF Banat Crişana, preşedintele Dragoş Bîlteanu, a închis, încă de anul trecut, robinetul la dividende, se pare că, la SIF Muntenia, unde SIF1 controlează jumătate din acţiunile administratorului, încă nu a aplicat aceeaşi strategie.

SIF1 a cumpărat, recent, 4,99% din titlurile SIF4, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a permis SIF-urilor să se deţină între ele. Surse din piaţă susţin că pachetul ar fi fost cumpărat de la omul de afaceri Gheorghe Iaciu, însă acesta a infirmat informaţia pentru ziarul "BURSA", la data "deal"-ului.

Oricum, influenţa SIF1 Banat Crişana la SIF Muntenia este evidentă, mai ales că, încă din vara trecută, Dănuţ Porumb, fostul director al Direcţiei Juridice a SIF Banat-Crişana, a fost numit preşedinte la SAI Muntenia, ASF validându-l la începutul lunii februarie.

La AGA, acţionarii trebuie să mai aprobe şi programul de administrare a SIF Muntenia şi a Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2014.

Acţiunile SIF Muntenia au încheiat şedinţa bursieră de ieri în creştere cu 2,35%, la 0,87 lei. La această cotaţie, compania are o capitalizare bursieră de 702,1 milioane lei (155,6 milioane euro).

Anul trecut, veniturile SIF4 din activitatea curentă au coborât cu 20,05%, la 232,12 milioane lei (52,6 milioane euro), de la 290.34 milioane lei, ca urmare a scăderii cu 35% a încasărilor din vânzarea de participaţii din portofoliu, la 149,6 milioane lei (aproape 34 milioane euro).

Anul trecut, cheltuielile au scăzut cu peste 29%, la 81 milioane lei (18,4 milioane euro), de la 114,6 milioane lei în 2012.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Adina, Bilteaunu aplica exact aceeasi strategie ca la SIF1 doar cu un delay de un an de zile. Daca ne amintim, anul trecut la SIF1 au existat 4 variante de repartizare a profitului si vreo doua variante de BVC. Eu sunt apropae convins ca anul acesta nu vom vedea dividende la SIF4. Variantele acestea sunt doar pentru impresia artistica a sotului cantaretei Cristina Rus.

    Mai lipseste SIF2, care probabil tot in 14/15 aprilie vor convoca AGOA, si foarte probabil cu aceeasi ciorba de propuneri. Si uite asa actionarii SIF1, SIF2 si SIF4 vor fluiera in cor a a mega- giga- tera- peta..paguba. 

    1. DIVIDENDUL NU ESTE SINGURUL MIJLOC DE CASTIG PE UN SIF

      Mai exista cresterea VUAN-ului care ar trebui sa determine cresterea pretului pe piata 

      Oricum GAINARII SPECULANTI TANTEAU PRETUL MAI JOS DECAT DIVIDENDUL dupa dividend

      .....asta da castig 

      *TRANTEAU

      D-le "anonim" : vati pus vreodata intrebarea ,de ce exista asa mare diferenta intre VUAN si pretul de piata !!! La SIF 1 :VUAN 2,93 si pret1,22,iar la SIF 4: VUAN 1,32 si pret piata 0,86 .Conteaza mult sub ce forma si afacere cresti acest VUAN si nu in ultimul rand: care este perceptia investitorilor asupra menegementului societatii :transparenta in afaceri si dovedirea afacerii reale....Ce zici de BILDIANU dela Sif 1???

      Bilteanu are planul sa concetreze capitalul incat la AGA sa aiba cvorum.

      In octombrie s-a incercat aprobarea unui program de rascumparare si nu s-a putut adopta din lipsa de cvorum 

      Ca sa concentrezi, lasi pretul scazut pentru ca "faramiturile" sa vanda, iar pestii mari sa cumpere la preturi mici. Daca se reusea aprobarea programului de rascumparare, pretul ar fi crescut.

      Repet ce e foarte important: DE CE SA IEI AZI DIVIDEND 1 LEU CAND MAINE ACTIUNEA VA AVEA PRETUL DE AZI MINUS 1 LEU 20 DE BANI ? 

    pai hotarati-va cei care tot cereti dividende atat de mari ?

    de unde atatia bani cash, mai ales daca SIF 4 trebuie sa faca si oferta la BIO 

    profitul e una si cash-ul e alta

    trebuia sa existe si o varianta de dividend mai mic, sa zicem 50% din profit, dar chiar tot profitul sa il dai ca dividend nu cred ca e posibil 

    1. Miscarea "85-0"

       

      85% din profitul SIF sa fie distribuit ca dividend , intocmai ca la societatile unde statul este actionar . 

      ASa cum statul are nevoie de bani,si noi cei care nu avem salariile de peste 20.000 € , asemeni merituosilor presedinti de SIF-uri avem nevoie de bani 

      0% BONUSURI pentru anul care a trecut 

      Salariatii si conducerea , care sunt aceeasi de multi ani in urma, au beneficiat suficient. 

      Nu vor pati nimic daca nu vor lua un an bonusuri, mai ales ca le ramin toate sinecurile grase din Consiliile de Administratie 

      Limitarea fondului de salarii, astfel ca media salariala intr-un SIF sa nu depaseasca sala riul Presedintelui. 

      Intrucit femeile de servici secretarele si referentii nu vor fi platiti ca si Presedintele tarii, ramine suficient loc ptr salarii groase la conducere

      [ răspunde la această opinie ]  

      Posibil este, dar atunci nu mai raman bani pentru investitiile cu care Bilteanu va ameninta de data aceasta si actionarii SIF4. La acestea se adauga si megacheltuielile operationale. E de bine, de petabine pentru fratie.

      este cea mai rezonabila si de bun sit propunere

      Tu in ce calitate ai pretentiile astea de la vreun SIF? Ca daca in calitate de actionar cu 0,00000000x%, atunci nu stiu daca sa rad sau sa plang. Ce naiba mai oameni buni? Daca voi vreti dividende, iar o societate anunta ca nu mai da dividende, vindeti actiunile de acolo si cumparati la societati cu politica stabila de dividend. Care sunt alea? Ei, aici intervine consultanta... Sunteti legati ombilical de un SIF sau de altul? Mai sperati inca in minuni de genul "se sparge pragul si vine Goldman Sachs si cumpara SIF-uri la orice pret"? Atunci, succesuri...

      La vanzarea unei participatii, profitul reprezinta doar o parte (x%) din suma incasat de SIF. De exp. SIf-ul a cumparat un bou cu 10 lei si il vinde la marele targ de boi din Romania cu 12 lei - 2 lei este profitul si poate fi distribuit actionarilor, iar SIF-ului, ii raman 10 lei din cei 12 incasati (adica suficienti bani cu care sa genereze profit in continuare daca inlocuieste cei 50 angajati inutili cu 5 angajati meseriasi, cunoscatori ai pietelor si buni analisti). SIF-ul nu incaseaza doar profitul ca sa aiba pretentia ca fara el ramane chel, ci mult mai mult decat atat. Ca sa nu mai spun ca din profitul incasat in urma vanzarilor de active o mare parte se consuma pe salarii, prime, bonusuri, consumabile, utilitati etc. (altel spus, din cei 2 lei profit din vanarea boului, 1 leu merge la conducere, angajati, apa, caldura, benzina etc) iar in final, din cei 12 lei incasati, 10 raman la SIF, 1 este pt cheltuieli si 1 leu profit final in urma tranzactiei. Iar tu spui ca nu trebuie distribuit acest leu actionarilor ca ramane SIF-ul fara cash. Scuze, dar SIF-ul ar trebui sa aiba cash - cei 10 lei - numai ca nu ii vad boii ca noi pentru ca intra, pe cai ocolitoare, tot in buzunarele hotillor. Chestia ca distribuirea de dividende lasa SIF-ul fara bani este o petarda lansata de baietii hoti (nu destepti cum prosteste ii numeste presa - dupa ea, esti destept in tara asta daca esti hot, nu?) pentru bizonii de la marele targ de vite din Romania. Iar bizonii, sunt de acord ca toti bani din vanzare (inclusiv profitul) sa ramana la dispozitia conducerii competente si cinstite a SIF-ului pentru noi "investitii" profitabile, de mare succes (investitii de tip 'bilteanu" le-as denumi). Raman la opinia deja exprimata aici in urma cu ceva timp: In tara asta sunt multi hoti pentru ca si prostii sunt multi, iar hotul trage acolo unde are prada din abundenta! In rest ai dreptate, profitul e una si cash-ul e alta (mai mare decat profitul, doar daca nu cumva SIFs fac trocuri in loc de vanzari si incaseaza furaje in loc de bani).

      Corect raspunsul,dar mai trebuie sa precizezi ceva si anume : Ca acel BOU care il are in patrimoniu si care il are evaluat la 10 lei inainte de vanzare ,nu-l are din afacerile lui facute anterior ci sunt parte din activitatea parintilor nostrii sau bunicilor Active luate dela multitudine de societati din tara. Asa ca ce-i care se dau mare ...sa se gandeasca si la acest aspect 85/15.

    Bilteanu a pus pe butuci SIF-urile (de la el a plecat toata mizeria asta). Acum vor si ceilalti mai multi bani pt investiti de tip Bilteanu (de pe urma carora SIF-ul scoate mai putin decat a bagat si asta peste multi ani).

    1. Daaa, Bilteanu e vinovat si pentru bumbaceala din Ucraina ... da'inca nu s'au prins toti.

      Nu Nene, Bilteanu este preacurat si preanevinovat. A facut investitii extrem de profitabile pentru SIF 1. De aceea actiunile la SIF 1sunt atat de apreciate si este bataie pe ele in piata. Piata a raspuns suficient de clar (insa 'inca nu s'au prins toti).

      Daaa, subscriu intru-totul. Bilteanu este cel mai scolit administrator de sifonarie. Si daca te gandesti ca are si echipa internationala in CA, superscolita la sifonarii din Africa si Europa, nu poti decat sa cumperi, si sa cumperi actiuni SIF1. Are dreptate un Nene, cand are incredere in Bilteanu

    In sfarsit un semnal de normalitate pentru masa inspaimantata a micilor actionari de la SIF-uri. Elementele toxice de la SIF1 nu au reusit inca sa contamineze SIF4 , unde exista un grup de actionari semnificativi care pot decide dividende in AGA. Micii actionari trebuie sa ajute si ei , asigurand un numar cat mai mare de voturi prodividend. La AGA din 2013 s-au pronuntat doar 23,28% din voturi.

    Daca ne vor pacali si nu vor da dividende, cotatiile sifurilor vor scadea cu 50 la suta, disconturile vor creste la 80 la suta, in sensul ca pretul actiunii va fi mai mic de o concime din valoarea contabila a actiunii ( vezi efo, sno etc

    1. ...si pe cine crezi ca deranjeaza? Pe Porumb? Pe Mergeani? Pe Bilteanu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb