Fostul premier Emil Boc afirmă despre decizia Guvernului de a limita salariile directorilor din companiile de stat că premierul Victor Ponta "şi-a creat probleme ca să aibă de ce discuta".
Întrebat, ieri, într-o conferinţă de presă, cum comentează ordonanţele de Guvern privind plafonarea salariilor şefilor companiilor de stat şi impozitarea cu 85 la sută a salariilor compensatorii ale membrilor fostelor comisii din care s-a înfiinţat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Emil Boc a răspuns că Guvernul ar fi trebuit să menţină încă un an sau doi prevederile care limitau salariul directorilor din companiile de stat la nivelul salariului unui secretar de stat.
"Domnul Ponta şi-a creat probleme ca să aibă de ce discuta. Eu, când eram la Guvern, am impus plafonarea (salariilor - n.r.) tuturor directorilor de companii naţionale la nivelul salariului unui secretar de stat. Dacă ar fi menţinut această soluţie, nu am fi intrat astăzi în acest circ, le mărim, le micşorăm în fiecare zi. Cum trei ani s-a putut păstra soluţia plafonării la nivelul unui secretar de stat a salariilor directorilor de companii, cred că se mai putea menţine un an sau doi, până România parcurgea definitiv perioada de criză economică", a spus Boc, citat de Mediafax. El a adăugat că faptul că Guvernul Ponta a anulat acea ordonanţă, ca să înceapă să găsească alte soluţii, este doar o modalitate de a-şi găsi de lucru.
Guvernul a decis, în urmă cu o săptămână, printr-o ordonanţă de urgenţă, să limiteze salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramura respectivă.
Potrivit unei liste prezentate de Guvern, indemnizaţia de manager la Transelectrica este de 19.500 lei/lună (4.500 de euro), iar în cazul membrilor Consiliului de Supraveghere este de 3.900 lei/lună (900 de euro).
Premierul Victor Ponta a arătat că decizia de limitare a salariilor directorilor din companii de stat va fi aplicată odată cu publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, iar contractele deja încheiate pot fi renegociate fără însă să existe "un instrument coercitiv", explicând că "ce s-a încheiat, s-a încheiat".
Numărul de membri din cadrul Consiliului de conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară va fi redus, iar salariile compensatorii vor fi impozitate cu 85%, astfel de plăţi, în cuantum net de câte 230.000 net, fiind deja acordate pentru trei foşti membri ai CSA, a afirmat premierul Victor Ponta.
Surse oficiale au declarat că aceste măsuri au fost aprobate prin ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa Guvernului din 28 mai.