TMK Artrom este "unul dintre investitorii strategici din România, prin faptul că asigură peste 2.000 de locuri de muncă la Slatina şi la Reşiţa şi prin faptul că este al doilea producător mondial de ţevi de oţel", a declarat ieri, premierul Emil Boc, prezent la TMK Artrom din Slatina.
"Din acest punct de vedere, este un investitor pe care trebuie să îl ajutăm să îşi poată continua activitatea. Ei (conducerea societăţii comerciale - n.r.) fac eforturi să menţină locurile de muncă şi să menţină producţia (...). Pe de altă parte, au investit peste 215 milioane de dolari până în momentul de faţă şi sunt lucrări de investiţie în derulare", a spus şeful Executivului.
Emil Boc a susţinut că, în aceste condiţii, pentru a putea menţine producţia, Guvernul va putea să sprijine această investiţie "prin intermediul ordonanţei prin care pentru consumatorii intreruptibili se pot acorda gaze din producţia internă".
"Acest lucru înseamnă un sprijin pentru continuarea producţiei şi menţinerea locurilor de muncă până când vom depăşi anul acesta perioada mai dificilă, se vor relua comenzile la nivel mondial şi se va intra în normalitate", a afirmat primul-ministru.
El şi-a manifestat speranţa că va putea fi sprijinită această companie, având în vedere că Executivul a adoptat un memorandum prin care Ministerul Economiei a fost mandatat să poarte negocieri cu băncile comerciale pentru a putea acorda credite întreprinderilor ce solicită acest lucru.
"Acest combinat are o producţie integrată românească şi de aceea ar trebui sprijinit. Este al doilea producător mondial de ţevi. Avem angajamentul că fiecare ne vom face datoria - Guvernul să sprijine prin actele normative pe care le are la dispoziţie investiţiile private, iar, pe de altă parte, investitorul privat să îşi menţină investiţiile şi locurile de muncă atât de importante pentru români în perioada de criză", a subliniat Emil Boc.
Producătorul de ţevi TMK Artrom Slatina a încheiat anul trecut cu pierderi de 64,485 milioane de lei, în condiţiile unor venituri totale de 753,608 milioane lei şi ale unor cheltuieli de 818,094 lei, potrivit rezultatelor financiare preliminate transmise Bursei de Valori Bucureşti, în februarie. Compania consemnase în 2007 un profit net de 21,4 milioane de lei. Capitalul social al TMK Artrom a fost majorat în martie anul acesta de aproape zece ori, de la 30,792 milioane lei la 291,79 milioane lei, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.
Combinatul siderurgic TMK Reşiţa, parte a grupului rus TMK, a realizat anul trecut un profit de 57,3 milioane de lei, de aproape două ori mai mare faţă de cel realizat în 2007.