"Boeing" şi "Airbus" se acuză reciproc în faţa OMC

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 martie 2007

"Boeing" şi "Airbus" se acuză reciproc în faţa OMC

Europenii sunt revoltaţi că producătorul american de avioane a primit ajutor de stat nerambursabil de peste 23 de miliarde de dolari, iar americanii spun că "Airbus" a beneficiat, în mod ilegal, de peste 100 de miliarde de dolari

Uniunea Europeană a acuzat, marţi, Statele Unite, în faţa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), că acestea au acordat constructorului aeronautic "Boeing" Co. subvenţii nerabursabile de aproximativ 23,7 miliarde de dolari (18 miliarde de euro), începând cu anul 1990. În faţa judecătorilor OMC, UE a susţinut că, în perioada cuprinsă între 1990 şi 2004, administraţia federală americană a ajutat "Boeing" cu 18,9 miliarde de dolari sub forma unor subvenţii pentru cercetare-dezvoltare şi înlesniri fiscale. Restul de 4,8 miliarde de dolari au fost vărsaţi de mai multe state, precum Washington şi Illinois, sau de diferite oraşe americane.

La rândul lor, americanii acuză că "Airbus" a beneficiat de subvenţii ilegale de peste 100 de miliarde de dolari de la guvernele europene, ca să dezvolte avioane.

Amintim că, în octombrie 2004, UE şi SUA s-au acuzat reciproc la OMC pentru acordarea de subvenţii ilegale pentru constructorii aeronautici "Boeing" şi "Airbus".

Autorităţile americane susţin, în plângerea actuală, că subvenţiile mascate au permis constructorului aeronautic european să înregistreze profituri uriaşe, deoarece a putut să vândă avioane mai ieftin şi mai repede decât rivalul american. Responsabilii europeni au reacţionat, apreciind că cifra avansată de americani este o veritabilă perdea de fum, precizând că, spre deosebire de subvenţiile de care a beneficiat "Boeing", ajutoarele acordate "Airbus" sunt rambursabile. La rândul lor, oficialii americani au contestat acuzaţiile părţii europene, care, în opinia Washingtonului, sunt destinate "să deturneze atenţia de la subvenţiile masive acordate ".

Plângerea americană împotriva "Airbus" va face obiectul unei prime decizii a OMC în luna septembrie a acestui an. Plângerea europenilor contra "Boeing" va fi examinată în premieră de OMC în luna iulie a acestui an, urmând ca o decizie să fie luată abia în luna februarie 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb