BOGDAN AURESCU: "Apărarea şi securitatea UE trebuie să se realizeze prin intermediul NATO"

G.B
Politică / 29 septembrie 2021

Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu

Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, care se va afla în vizită la Madrid, este de părere că atenţia sporită acordată de SUA şi Europa zonei Indo-Pacificului va oferi mai multă soliditate cooperării transatlantice în toate domeniile, inclusiv la Marea Neagră, unde China este tot mai prezentă. Acesta a declarat, într-un interviu pentru El Mundo, că "apărarea şi securitatea UE trebuie să se realizeze prin intermediul NATO", în contextul disputelor dintre Franţa şi Statele Unite, potrivit Digi24.

"Trebuie să evităm diviziunile în relaţia transatlantică şi să garantăm corecta aplicare a Strategiei UE pentru zona Indo-Pacificului, care necesită, de asemenea, cooperarea cu SUA şi partenerii regionali. Cred că Strategia UE şi cea a partenerilor noştri transatlantici pot fi complementare, într-o regiune în care ascensiunea Chinei este un fapt real. Orice dezvoltare a profilului UE în domeniul securităţii şi apărării trebuie să fie realizată în deplină complementaritate cu NATO", a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul român de Externe spune că Statele Unite şi Europa trebuie să coopereze în zona Indo-Pacificului, iar parteneriatul strategic AUKUS, care a dus la tensiuni între Franţa şi Statele Unite şi Marea Britanie , după criza submarinelor, este "o iniţiativă care, dincolo de componenta sa comercială, cu elementele sale controversate sau iritante, are ca scop menţinerea păcii şi stabilităţii".

"Din punctul de vedere al României, această convergenţă ar putea aduce în viitor perspectiva unei mai mari coordonări între UE şi SUA, alături de partenerii din zona Indo-Pacificului, în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor noastre comune. În general, rolul Europei nu se reduce, ci chiar se consolidează prin coordonarea cu SUA, Australia, UK şi alţi parteneri", a declarat Bogdan Aurescu.

Întrebat dacă se tem statele din grupul estic că SUA ar putea să pună pe primul loc eforturile militare împotriva Chinei din zona Indo-Pacificului, iar chestiunea Mării Negre să treacă în plan secund, ministrul Bogdan Aurescu a spus că "această percepţie, care încearcă să acrediteze în mod fals o concurenţă între Aliaţi, este doar în avantajul celor care vor să aducă atingere unităţii din cadrul NATO."

"China şi impactul acţiunilor sale în zona Indo-Pacificului, printre altele, sunt şi vor fi o temă prioritară pentru România, SUA şi partenerii noştri. Considerăm că atenţia în creştere a SUA şi a Europei faţă de zona Indo-Pacificului va aduce mai multă consistenţă şi soliditate cooperării transatlantice în toate sectoarele, inclusiv cele tradiţionale, precum Marea Neagră, unde China este tot mai prezentă. În plus, lansarea recentă a parteneriatului AUKUS nu trebuie să descurajeze UE, ci dimpotrivă, să o motiveze să se transforme într-un actor relevant în zona Indo-Pacificului. Şi în niciun caz nu ar trebui să fie un motiv care să slăbească relaţia transatlantică", a mai declarat Aurescu.

Ministru Aurescu spune că "Marea Neagră a fost şi este în continuare utilizată de Rusia pentru a-şi proiecta forţa către Mediterana".

"Trebuie să menţinem regimul de sancţiuni aplicate Rusiei pentru cazurile de încălcare a dreptului internaţional legate de ocuparea ilegală a Crimeii şi de activităţile desfăşurate în estul Ucrainei. România reiterează cu fermitate necesitatea menţinerii unităţii şi coerenţei UE în relaţia cu Moscova.Este imperativ să ne apărăm valorile, principiile şi interesele fundamentale. Toate acestea trebuie însoţite de o strategie de luptă împotriva dezinformării", a declarat acesta.

Aurescu a mai declarat pentru El Mundo că ameninţarea rusească nu s-a "estompat", iar viitorul Concept Strategic al NATO trebuie să ia în considerare realităţile din această regiune.

"Cei nouă aliaţi de pe Flancul Estic al NATO au continuat activ să-şi exprime preocupările legate de această regiune, în care expertiza nu le poate fi pusă la îndoială, şi să identifice soluţii care să întărească securitatea transatlantică în ansamblul său. Am explicat aceste aspecte la nivelul NATO, iar din dezbateri au rezultat decizii politice semnificative. Acest efort trebuie să continue, întrucât ameninţarea nu s-a estompat, dimpotrivă chiar, dacă ne gândim la ceea ce s-a întâmplat în aprilie la frontiera de est a Ucrainei şi în Crimeea ocupată. Viitorul Concept Strategic al NATO va trebui să ia în considerare aceste realităţi din regiune, având în vedere că ameninţările din Vecinătatea Estică sunt constante şi reprezintă o componentă importantă a modului în care Moscova îşi proiectează forţa în Marea Mediterană şi în Marea Baltică", a mai declarat ministrul român de externe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb