Fără participarea Statelor Unite nu se poate concepe o soluţie asupra procesului de pace, care să fie viabilă în rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, a afirmat, miercuri, ministrul interimar de Externe, Bogdan Aurescu.
Aurescu a făcut declaraţii alături de ministrul de stat pentru Afaceri Externe din Regatul Arabiei Saudite, Adel Bin Ahmed Al-Jubeir, care se află în România până joi.
Şeful diplomaţiei române a arătat că a discutat cu omologul său despre dosarele regionale, inclusiv planul de pace propus de SUA în Orientul Mijlociu.
"Am reiterat poziţia României cu privire la necesitatea unei soluţii durabile a acestui conflict care să fie fundamentată pe un acord cuprinzător, un acord just, bazat pe soluţia celor două state, care să coexiste în pace şi securitate, aceasta fiind singura opţiune viabilă care să corespundă aspiraţiilor ambelor părţi. Am subliniat importanţa ca Statele Unite să fie implicate în acest proces, pentru că fără participarea Statelor Unite nu se poate concepe o soluţie asupra procesului de pace, o soluţie care să fie viabilă, care să fie durabilă în acest dosar", a punctat Aurescu.
Vorbind despre Iran, oficialul român a spus că, în dialogul cu omologul său, a reafirmat poziţia României în legătură cu "necesitatea respectării integrale de către Iran a acordului nuclear, a Planului Cuprinzător de Acţiune". "Am subliniat că, dacă acest acord eşuează, este necesară conceperea unui acord mult mai ambiţios, care să ţină seama şi de aspectele legate de programul balistic", a adăugat el.
La rândul său, ministrul Adel Bin Ahmed Al-Jubeir s-a referit la principiile comune ale politicii externe din Arabia Saudită, respectiv România.
"Ambele părţi cred în principiul suveranităţii naţionale şi în principiul aplicării legislaţiei internaţionale şi neamestecarea în problemele interne ale altor ţări. Acestea sunt liniile ce ghidează politica externă din ţările noastre. (...) Avem o filosofie comună în domeniul Afacerilor Externe", a arătat acesta.
"Vizita aceasta vine după o perioadă lungă de timp, dar cu siguranţă nu este ultima", a afirmat ministrul saudit.
Cei doi au mai vorbit, potrivit lui Aurescu, despre reactivarea mecanismului de consultări politice periodice între cele două ministere de Externe, despre crearea Comisiei mixte România-Arabia Saudită privind cooperare economică, tehnică şi ştiinţifică, organizarea unui forum de afaceri, dar şi despre propunerea de deschidere a unei curse aeriene directe, între cele două ţări.
"Vom solicita instituţiilor de resort din cele două ţări să accelereze demersurile pentru realizarea acestui obiectiv", a spus Bogdan Aurescu.
Vizita înaltului oficial saudit are loc în contextul celebrării, în acest an, a 25 de ani de relaţii diplomatice între România şi Arabia Saudită.