Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a primit, joi, la sediul MAE, o delegaţie a reprezentanţilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR). S-a discutat, printre altele, despre modalitatea în care mediul de afaceri poate colabora cu Guvernul României în vederea promovării obiectivului aderării României la spaţiul Schengen, potrivit News.ro.
"Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea sa pentru buna colaborare cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, obiectivul întâlnirii fiind consultarea cu mediul de afaceri pe o serie de teme de actualitate, împărtăşirea de analize şi informaţii destinate unei calibrări strategice a acţiunii politico-diplomatice şi corelarea cu priorităţile vizate de mediul investiţional şi de afaceri", a trransmis, joi, MAE, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că discuţiile au vizat, totodată, modalitatea în care mediul de afaceri poate colabora cu Guvernul României în vederea promovării obiectivului aderării României la spaţiul Schengen.
"Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat interesul şi disponibilitatea reprezentanţilor CDR de a sprijini aderarea României la spaţiul Schengen şi de a întreprinde acţiuni complementare demersurilor politico-diplomatice şi tehnice întreprinse de autorităţile române pentru realizarea acestui obiectiv. În context, a prezentat ultimele evoluţii şi stadiul demersurilor în acest dosar. Reprezentanţii CDR au evidenţiat impactul benefic pe care apartenenţa României la spaţiul Schengen îl va genera pentru dezvoltarea pieţei interne, inclusiv prin crearea de avantaje suplimentare pentru economiile tuturor statelor membre. De asemenea, interlocutorii au agreat faptul că aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie va contribui la creşterea stabilităţii economice în regiune, impulsionarea competitivităţii economiei europene şi a rezilienţei Uniunii în ansamblul său", a mai transmis MAE.
În cadrul discuţiilor, au fost menţionate mai multe sectoare economice care ar putea beneficia în principal de ridicarea controalelor la frontierele interne şi reducerea timpilor de aşteptare, în special sectorul transporturilor şi celelalte ramuri pe care acesta le deserveşte.
"În context, ministrul Bogdan Aurescu a menţionat faptul că România a pledat constant pentru importanţa funcţionării fără sincope a Pieţei Unice, iar eliminarea barierelor care limitează libera circulaţie între statele membre UE va avea o contribuţie directă în acest sens, în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni", a mai transmis MAE.
La întrevedere au participat reprezentanţi din Consiliul Investitorilor Străini, Confederaţia Patronală Concordia, Romanian Business Leaders, American Chamber of Commerce in Romania, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceze din România.