Bucureşti- Digi24-09 februarie 2022:Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit ieri pe Derek Chollet, consilierul politic al Departamentului de Stat al SUA. Au fost discutate eforturile diplomatice pentru detensionarea situaţiei de la graniţa Ucrainei.
Bogdan Aurescu a spus că "întărirea prezenţei forţelor militare americane pe Flancul Estic al NATO, în urma solicitării ţărilor aliate din regiune, inclusiv a ţării noastre, reprezintă un pas necesar şi un semnal ferm care demonstrează soliditatea angajamentului Statelor Unite pentru securitatea acestor aliaţi, având ca scop descurajarea acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse", potrivit unui comunicat citat de Agerpres.
Ministrul român de Externe a respins din nou, ca "inacceptabile", ameninţarea cu utilizarea forţei armate, precum şi tentativele de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii de securitate europene. În plus, a subliniat necesitatea continuării abordării principiale a NATO şi a SUA şi a menţinerii coordonării şi solidarităţii aliate.
Cei doi oficiali au subliniat importanţa unităţii transatlantice şi în ceea ce priveşte sprijinul pentru parteneri, precum şi pentru menţinerea politicii uşilor deschise a NATO.
De asemenea, au agreat continuarea coordonării apropiate privind măsurile concrete care trebuie luate la nivelul Alianţei, inclusiv în ceea ce priveşte consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO şi a măsurilor care trebuie luate în eventualitatea unei noi agresiuni ruse în Ucraina, inclusiv pregătirea unui pachet consistent de sancţiuni, fiind subliniată coordonarea foarte bună pe acest subiect între UE şi SUA.
Totodată, cei doi oficiali au evaluat perspectivele de evoluţie a demersurilor diplomatice pentru obţinerea dezescaladării situaţiei de securitate. În acelaşi timp, a fost reiterat, de către ambii oficiali, caracterul strict defensiv al facilităţii antirachetă de la Deveselu, care nu găzduieşte, nu va găzdui - şi nici nu o poate face - rachete de tip ofensiv, facilitatea nefiind îndreptată împotriva Rusiei, ci având în vedere eventuale atacuri cu rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic, din Orientul Mijlociu.
La rândul său, oficialul american a exprimat aprecierea pentru angajamentul constant asumat de România, ca partener strategic al SUA şi stat aliat NATO responsabil şi de încredere, pentru stabilitatea şi securitatea regiunii Mării Negre, dar şi la nivel european şi euroatlantic.
El a mulţumit pentru coordonarea şi contribuţia substanţială a ţării noastre în redactarea răspunsurilor transmise de Statele Unite şi NATO Rusiei, la 26 ianuarie, şi a reiterat mesajele părţii americane privind necesitatea soluţionării pe cale diplomatică a crizei actuale şi a reconfirmat angajamentul de neclintit al SUA pentru Articolul 5 şi asigurarea securităţii aliaţilor NATO, inclusiv a ţării noastre.
Oficialul american a mulţumit pentru disponibilitatea ţării noastre de a găzdui cei 1.000 de militari americani ai batalionului Stryker şi pentru decizia rapidă a autorităţilor române în acest sens.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 10.02.2022, 08:28)
Da, dar urmeaza pace, nu razboi.
Sunt din ce in ce mai ferm convins ca urmeaza pace.
Vad asta in toti indicatorii financiari pe care ii urmaresc incepand de la raportul spx500/gold (care anunta o cadere a aurului - si aurul de obicei creste in situatii de risc geopolitic iminent) pana la evolutii specifice MOEX (bursa de la Moscova) , evolutii rubla, usd, lira turceasca, euro , SPX500, etc.
Am trecut de varful de risc 2-7 feb 2022.
Pentru adevaratul varf de risc (cel fara de portite de iesire) mai avem de asteptat ... 1499 de zile incepand de azi. Si nu va fi vorba de Romania.
Oricum, apreciez implicarea aliatilor in protectia Romaniei. Pana la urma trebuie si ei sa isi protejeze capitalul investit prin preluarea masiva a economiei Romaniei , nu? Asa face un bun administrator, isi protejeaza captura, nu?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2022, 10:15)
Da alogenule, era un pas necesar ca in curand sa devenim carne de tun si cenusa radioactiva in Razboiul altora! Daca am fi pastrat neutralitatea fatza de ambele mari puteri am fi scapat fara sa avem probleme, avand modelul Ungariei care se pune bine atat cu Rusia cat si cu NATO!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 10.02.2022, 22:33)
Alogen ? Stai calm sunt extrem de roman, nu sunt strain!
Romania nu putea lua modelul Ungariei in politica externa fata de Rusia in masura in care noi avem alta istorie decat Ungaria (cu Rusia ma refer) ...
Viktor Orban pare a fi invatat lectia anilor ' 45-50 cand Stalin insusi a insistat ca Transilvania sa revina Romaniei, nu Ungariei (asta ca vot de blam pentru politica pro-hitlerista a Ungariei pana la finalul razboiului).
Asa ca acum are iluzii halucinatorii cu recuperarea Transilvaniei cu un mic ajutor de la prietenii lui slavi :) ... deci... unde vezi tu in actualul context posibilitatea ca Romania sa fi luat in ultimii 15 ani calea pe care a luat-o Ungaria in relatie cu Rusia?
Ca o sa piarda iarasi pamant Ungaria (vom avea granita cu Ungaria pe Dunare la finalul evenimentelor, intre Buda si Pesta, de la punctul in care intra Dunarea in Ungaria pana la punctul la care iese din actuala Ungarie) in urma acestei aventuri e alta treaba... cand joci poker cu Istoria, te arzi, asta e! Dar asta e deja alt subiect! :) Nu stricam surprizele cu anticipari atat de explicite, nu? :)
p.s. Concluzionand, dupa un relativ succes pentru Rusia si Ungaria (shit happens), sansele se intorc si apare urmarea de care am vorbit mai sus.
Nu ne vom mai incurca cu plata de razboi, vom lua direct pamantul in contul platii de razboi ,e simplu. Dupa care iarasi suntem buni vecini cu Ungaria (cat va mai ramane)... Asta e, revizionismul irational si iredentismul nebunesc se platesc! Nu e vina romanilor ca ungurii nu si-au asumat drumul istoric si ce s-a intamplat in trecut!
Inca ceva: ungurii nu inteleg un mic mare lucru: NICIODATA un imperiu (ex: imperiul austro-ungar) nu a redevenit imperiu! Cautati in istorie! ....