Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă astăzi la reuniunea informală a şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene (formatul Gymnich), care are loc la Lisabona, în cadrul Preşedinţiei portugheze a Consiliului UE, potrivit Agerpres.
Conform unui comunicat al MAE, agenda de discuţii include conflictele prelungite din Vecinătatea Estică (subiect inclus la propunerea României), relaţiile UE - Africa şi viziunea strategică a Uniunii Europene pentru regiunea indo-pacifică. De asemenea, miniştrii europeni vor avea un dejun informal care îl va avea ca invitat pe ministrul Afacerilor Externe al Regatului Haşemit al Iordaniei, Ayman Safadi.
Dezbaterea privind conflictele prelungite din Vecinătatea Estică este organizată la iniţiativa României ca urmare a scrisorii adresate de ministrul Bogdan Aurescu, susţinut de zece omologi din state membre UE - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia, în noiembrie anul trecut, Înaltului Reprezentant pentru Afaceri externe şi politică de securitate.
"Este pentru prima dată când un astfel de subiect este inclus pe agenda CAE la iniţiativa României. Miniştrii europeni vor evalua liniile de acţiune care ar putea fi decise şi puse în aplicare pentru a spori angajamentul UE şi eficienţa acestuia, respectiv instrumentele concrete care pot fi folosite de către UE pentru soluţionarea conflictelor prelungite/ îngheţate din regiunea extinsă a Mării Negre. Ministrul Bogdan Aurescu va evidenţia că aceste conflicte reprezintă o ameninţare majoră la adresa stabilităţii şi securităţii vecinătăţii imediate a Uniunii, dar şi a continentului european şi a securităţii euroatlantice în ansamblu, astfel că UE trebuie să se implice mai mult şi mai eficient în soluţionarea durabilă a acestora, cu obiectivul mai larg al consolidării rezilienţei partenerilor din Parteneriatul Estic. În acest sens, Bogdan Aurescu va prezenta o serie de propuneri concrete care să permită o abordare integrată şi coerentă a proceselor de soluţionare a acestor conflicte, în conformitate cu dreptul internaţional şi în coordonare apropiată cu toţi actorii relevanţi (OSCE, ONU, parteneri internaţionali like-minded, mai ales SUA)", precizează comunicatul MAE.
Potrivit MAE, discuţiile referitoare la relaţiile UE - Africa vor viza analiza stadiului relaţiei şi perspectivele organizării celui de-al şaselea Summit cu Uniunea Africană, planificat pentru primul semestru al anului viitor, precum şi modalităţi de aprofundare a parteneriatului politic şi economic, pe baza intereselor, valorilor şi acţiunii comune. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijin pentru aceste obiective, în baza strategiei UE privind diversificarea cooperării cu Africa din martie 2020 şi va pune accentul pe aspecte legate de securitatea continentului, cooperare economică şi comercială, sprijinul acordat pentru combaterea consecinţelor pandemiei de COVID-19, dar şi pentru consolidarea contactelor interumane.
La reuniune vor fi şi dezbateri cu privire la viziunea strategică a UE pentru regiunea indo-pacifică. La 19 aprilie, au fost adoptate Concluziile Consiliului UE privind o strategie pentru cooperare în regiunea indo-pacifică. Conform MAE, discuţiile vor viza un schimb de opinii în perspectiva comunicării comune a Înaltului Reprezentant şi a Comisiei Europene pe tema cooperării în regiunea indo-pacifică, prevăzută a fi publicată în septembrie 2021. Aurescu va sprijini consolidarea dimensiunii politice a abordării UE şi va arăta că România este interesată să contribuie la implementarea acesteia în domenii precum conectivitatea digitală, în special securitatea cibernetică, şi promovarea democraţiei şi consolidarea statului de drept, inclusiv din perspectiva faptului că ţara noastră deţine Preşedinţia în exerciţiu a Comunităţii Democraţiilor, precizează Ministerul de Externe.
Cu prilejul dejunului informal al cărui invitat va fi ministrul iordanian al Afacerilor Externe va avea loc un schimb de opinii pe tema evoluţiilor recente din Orientul Mijlociu şi se va trece în revistă stadiul relaţiilor UE - Iordania. Cu această ocazie, ministrul român va reitera sprijinul ţării noastre pentru aspiraţiile Regatului Haşemit de a avea relaţii mai strânse cu UE şi va sublinia oportunităţile de dezvoltare a relaţiilor UE - Iordania oferite de Noua Agendă a UE pentru regiunea Mediteranei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2021, 11:06)
Martor ocular, capul plecat.