BOGDAN AURESCU: ''România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă''

G.U.
Politică / 19 februarie 2021

''România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă''

România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă, a spus ministrul de Externe Bogdan Aurescu, aflat la Chişinău, potrivit Digi24. Singura cale către prosperitate şi dezvoltare pentru ţara vecină este continuarea parcursului european şi implementarea completă a reformelor, a adăugat el.

"Doresc să vă asigur că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă. A fost şi este poziţia consecventă a României că singura cale către prosperitate şi dezvoltare pentru Republica Moldova este continuarea parcursului european şi implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere. România va susţine întotdeauna această cale, atât în plan bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene", a spus Aurescu, la ceremonia organizată la Chişinău cu prilejul acordării unui nou sprijin Republicii Moldova din partea României.

Aurescu a adăugat că vizita sa are ca obiectiv punerea în practică a proiectelor de sprijin anunţate de preşedintele României, Klaus Iohannis, în cadrul vizitei la Chişinău, din luna decembrie a anului trecut, dar şi o bună ocazie de a pune de acord agendele de lucru ale celor două ţări, "în interesul direct al cetăţenilor Republicii Moldova", notează sursa citată.

"Suntem şi ne dorim să rămânem cel mai important şi cel mai sincer partener al Republicii Moldova şi al cetăţenilor ei, în baza relaţiei speciale, fundamentate pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură care ne leagă şi pe Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Preşedintele Klaus Iohannis,a exprimat susţinerea fără echivoc pentru agenda reformatoare a preşedintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Şi am văzut - şi aţi văzut cu toţii - deschiderea deosebită de care s-a bucurat şi se bucură doamna preşedinte în Europa.

Ne bucurăm că Republica Moldova este, din nou, un interlocutor valabil, credibil pentru partenerii săi occidentali şi îi urez doamnei preşedinte mult succes în continuare pe această dimensiune de politică externă, dar şi în procesul de reformă democratică, în spirit european. Vom fi alături de domnia sa pe acest drum, aşa cum suntem şi astăzi, aici, în Piaţa Marii Adunări Naţionale", a mai spus ministrul.

El a adăugat că România va continua proiectele desfăşurate în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv cele de interconectare, menite să aducă ţara vecină, prin intermediul României, mai aproape de spaţiul Uniunii Europene, informează Digi24.

"Republica Moldova trebuie să aspire să îşi ocupe locul meritat între naţiunile democratice şi dezvoltate ale Europei. Va fi nevoie de multă acţiune hotărâtă pentru întărirea sistemului democratic şi a instituţiilor, pentru consolidarea statului de drept, precum şi eforturi solide în direcţia combaterii corupţiei şi asigurarea egalităţii tuturor în faţa legii - toate acestea reprezintă elemente fundamentale pentru prosperitatea întregii societăţi", a spus ministrul român de Externe.

El a precizat că a venit la Chişinău, împreună cu o delegaţie din care face parte şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, Raed Arafat, cu echipamente medicale de aproape 2,3 milioane de euro, care urmează tranşei de ajutor adusă în prima săptămână din ianuarie, prin grija Ministerului român al Apărării Naţionale. Ajutorul se adaugă sprijinului oferit de România, în aprilie 2020, când a adus o echipă de 52 de persoane din care 41 de medici şi asistenţi medicali voluntari, care să ajute colegii din Republica Moldova să combată pandemia de COVID-19, urmată apoi de echipamente medicale, în valoare de 3,5 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Desigur, nea' Goldman! Pe tine te intereseaza Republica Moldova, doar in sensul intrarii acesteia pe mana birocratilor bolsevici de la Bruxelles, astfel incat acestia sa puna mana pe toate resursele Republicii, iar populatia ei sa fie transformata in sclavi pe plantatiile UE, reeducati in stil neomarxist! Decat astfel de alternativa, mai bine ramane in continuare, in spatiul de influentza al Federatiei Ruse, feriti de toate infectiile stangiste ale Vestului! Si sunt convins ca, asa si va ramane!

    1. Văd că voi, trolii estici, vă diversificați constant retorica. Acum îl faci pe Aurescu evreu și bolșevic. Pe când îl faci descendent al lui Lenin și Soros?

      Tu nu esti nici marcar troll(caci pt fi troll trebuie sa si gandesti, ceea ce nu e cazul tau), ci doar un troller umplut cu rahat maroniu!

      Nu este troll, este un om normal la cap. Tu esti un troll rusnac, adica un prost.

      Uita-te ce prostii debitezi "pt fi troll trebuie sa si gandesti". Hahaha. 

      Va da test de inteligenta la Tiraspol ca sa va angajeze?

      Ba, esti un tampit la fel ca Cristian 

      Iarasi ai luat-o pe ma-ta la "umeri-craci" in lipsa de alta alternativa, ca un boschetar si aurolac incestuos ce esti, iar apoi vii pe acest site ca sa-ti versi frustrarile si excrementele intelectului tau? E clar ca tac-tu trebuia castrat inainte de a te procrea!

    e datoria istorica a Romaniei sa aiba grija de rep. Moldova

    e datoria de frate sa aiba grija de fratele sau !  

    sper din toata inima ca jeguri ca Ribbentrop sau Molotov sau Stalin fierb in iad in smoala cea mai groasa in timp ce sunt sodomizati extrem cu suluri groase de sarma ghimpata de insusi satan !  

    aduceti toti romanii in aceeasi tara!  

    1. cea mai rapida varianta (misiune imposibila) : referendum in ambele tari Romania si Moldova sa se recunoasca si sa se acorde reciproc cetatenia. Moldova sa acorde cetatenia moldoveneasca cetatenilor romani si Romania sa acorde cetatenia romaneasca cetatenilor moldoveni . simplu dar imposibil cu atatia tradatori de neam

      e o cale.

      alta cale e reformarea structurii parlamentului - trebuie scazuta concentratia rusofililor de acolo.  

      mai apoi referendum.  

      mai apoi unire - asta e calea corecta.  

      indiferent de cale.... un lucru trebuie sa il faca Maia mai intai: renuntarea la Transnistria din componenta Rep. Moldova. Acel teritoriu nu e Romania. A fost artificial lipit de Stalin tocmai pentru a creea confuzii teritoriale , pentru a baga pe dracu in casa romanilor si sa creeze viitoare probleme teritoriale Moldovei si Romaniei.  

      Unirea cu Romania poate veni DOAR DUPA CE TRANSNISTRIA E RUPTA CA UN BISCUITE DE REP . MOLDOVA . Altfel .... in viitor asteapta probleme militar directe intre Romania (mare) si Rusia. Ceea ce NIMENI NU DORESTE.  

      Romania se opreste la Nistru.  

      Transnistria e pilula toxica nu doar pentru Moldova ci pentru intreaga Romanie de maine!

      Unirea vine fara Transnistria , sa fie clar asta!  

      Forma de guvernământ separatistă din Transnistria este o dictatură, acuzată de nerespectarea drepturilor omului, sechestrări și tortură[necesită citare]. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al lui Ilie Ilașcu, un politician favorabil unirii Moldovei cu România, care a fost condamnat la moarte de regimul de la Tiraspol. El a fost eliberat în 2001, datorită presiunilor internaționale.

      În februarie 2007, autoritățile separatiste au distrus și profanat cimitirul Dragalina din Tighina (cunoscut drept Cimitirul Românesc).[11]. Autoritățile separatiste nu au exhumat cadavrele; au îndepărtat doar crucile și au nivelat pământul cu buldozerele. Conform Deutsche Welle, autoritățile separatiste au anunțat că vor construi un "monument al soldatului eliberator rus ", iar crucile din piatră vor fi încărcate și duse pe un poligon militar unde vor fi fărâmițate cu explozibil, iar ulterior, bucățile de piatră vor fi folosite, în combinație cu asfaltul, la reparația drumurilor din oraș.

      319 militari români identificați, 14 neidentificați și 13 prizonieri sovietici erau înmormântați aici 

      tie ce nu ti-e clar?

      Pentru revizuirea Constituției trebuie format un grup de experți în drept constituțional care sa lucreze la fraza finală a preambulului Legii fundamentale, similară celei din Constituția Germaniei, și în care va fi prevăzut dreptul poporului român de a se reunifica pașnic, în concordanță cu Tratatul de la Helsinki (1975).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb