Bogdan Badea: "Interesul este foarte mare pentru Hidroelectrica şi vine de peste tot din lume"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iunie 2023

Bogdan Badea: "Interesul este foarte mare pentru Hidroelectrica şi vine de peste tot din lume"

O treime din tranşa micilor investitori a fost subscrisă în prima zi a ofertei Hidroelectrica Intrarea la tranzacţionare este estimată în jurul datei de 12 iulie, titlurile urmând să poarte simbolul H20

Actualizare : Peste jumătate din tranşa micilor investitori a fost subscrisă, în oferta Hidroelectrica

Micii investitori au subscris peste jumătate din tranşa destinată lor din oferta Hidroelectrica.

Conform datelor unei case de brokeraj, până astăzi la ora 14:00, existau ordine de cumpărare pentru 6,1 milioane de acţiuni ale producătorului de energie, echivalentul a 52% din cele 11,7 milioane de titluri destinate retailului.

Operaţiunea de piaţă se va încheia cel târziu în data de 4 iulie, iar admiterea acţiunilor la tranzacţionare este estimată să aibă loc în jurul datei de 12 iulie, sub simbolul H20.

---

Actualizare : Investitorii individuali subscriseseră 40% din tranşa care le este destinată în oferta Hidroelectrica, până astăzi la ora 11:00

Subscrierile tranşei de retail în oferta Hidroelectrica erau de 4,6 milioane de acţiuni, până astăzi la ora 11:00, echivalentul a aproape 40% din porţia rezervată micilor investitori. Aceştia pot suscrie la preţul de 112 lei, ceea ce înseamnă că valoarea ordinelor lansate de investitorii individuali de la începutul ofertei se ridică la 514,6 milioane lei.

Până joi inclusiv, retailul beneficiază de un discount de 3% din preţul de subscriere, care va fi dat în final de instituţionali. Oferta se termină în data de 4 iulie, iar dacă se va încheia cu succes, Hidroelectrica se va lista la Bursa de Valori Bucureşti.

---

Micii investitori au manifestat interes ridicat pentru oferta Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din ţara noastră, cu un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile. După prima zi de la lansare, subscrierile s-au ridicat la 3,4 milioane de titluri, echivalentul a 30% din tranşa destinată retailului, de 15% din întreaga ofertă. Preţul de subscriere este 112 lei pe acţiune, ceea ce înseamnă că valoarea ordinelor de cumpărare lansate de investitorii individuali în prima zi a operaţiunii de piaţă se ridică la circa 382 milioane de lei.

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al societăţii de brokeraj Estinvest, ne-a declarat: "Faptul că mai mult de un sfert din tranşa alocată retailului a fost subscrisă arată că există interes pentru ofertă - ne aşteptam să existe interes.

De asemenea, volumele şi scăderile de astăzi (n.r. vineri) din piaţă pot să ne conducă la ideea că au fost investitori care au preferat să vândă, ca apoi să subscrie în cadrul ofertei".

Bogdan Badea: "Tranşa de retail este extrem de generoasă, iar dacă cererea este ridicată se poate majora"

Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, a subliniat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în cazul unui interes ridicat, tranşa dedicată investitorilor de retail se poate majora cu încă 5% din întreaga ofertă, până la 20%.

"Împreună cu Fondul Proprietatea, am luat decizia ca tranşa de retail adresată practic oricăruia dintre dumneavoastră să fie extrem de generoasă - 15% din oferta Fondului Proprietatea se va adresa românilor. Iar dacă cerea este extrem de ridicată, se poate majora acest plafon până la 20%. Dacă nu mă înşel, cred că este cea mai mare tranşă de retail dintr-o listare făcută în România şi de aceea ne bucură foarte mult că Hidroelectrica, uşor, uşor, se întoarce către români într-o manieră mult mai directă, nu numai prin serviciile pe care le prestăm, ci şi prin oferirea acestei posibilităţi de a deveni acţionari şi de a fi parte din viaţa companiei", a spus preşedintele companiei.

Conducătorul Hidroelectrica a adăugat că, în ultima perioadă au avut loc multe întâlniri cu potenţialii investitori instituţionali din ţara noastră, dar şi din străinătare, iar interesul este foarte mare.

"În ultima perioadă au avut loc nenumărate întâlniri cu potenţiali investitori, atât din zona investitorilor instituţionali din România, cât şi investitori instituţionali eligibili, practic de peste tot din lume. Interesul este unul foarte mare, am avut multe feed-backuri pozitive. Sigur că efortul din partea companiei nu s-a terminat, vom continua în cursul acestei săptămâni şi următoarea săptămână să avem întâlniri şi să discutăm cu toţi potenţialii investitori care doresc să facă parte din această ofertă publică iniţială, atât în România, cât şi în alte ţări", a spus Bogdan Badea.

Evaluarea minimă de 42,3 miliarde de lei, cu aproape 12 miliarde peste cea a OMV Petrom - cea mai mare companie românească de la BVB

Oferta publică a fost lansată pentru 78 milioane de acţiuni, echivalentul a 17,34% din companie, la un preţ situat în intervalul 94 - 112 lei. Investitorii de retail pot subscrie la preţul maxim, dar operaţiunea de piaţă se va încheia la preţul dat de instituţionali, ce au alocată 85% din ofertă. Retailul beneficiază de un discount de 3% din preţul de ofertă pentru ordinele de cumpărare înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale operaţiunii de piaţă.

De menţionat că există o opţiune de supra-alocare, prin care FP poate vinde până la 89,7 milioane de acţiuni, adică întreaga participaţie de 19,94% din Hidroelectrica. Opţiunea, reprezentând până la 15% din acţiunile oferite, poate fi exercitată în termen de 30 de zile calendaristice de la admiterea la tranzacţionare, conform informaţiilor din prospect.

La preţul minim, evaluarea Hidroelectrica se va ridica la 42,3 miliarde de lei (8,5 miliarde de euro), iar la cel maxim capitalizarea bursieră anticipată ar fi de 50,4 miliarde lei (10,2 miliarde euro). Chiar şi la preţul minim, Hidroelectrica ar deveni cea mai mare companie românească de la BVB, cu aproape 12 miliarde de lei mai mare decât OMV Petrom.

Cel puţin 25% din ofertă este asigurată de investitori instituţionali din ţara noastră

Conform prospectului, trei grupuri de investitori instituţionali români au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul ofertei şi au încheiat un acord de investiţii cu Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea. "Investitorii principali s-au angajat să achiziţioneze în total 2,24 miliarde de lei în acţiuni la preţul final de ofertă, sub rezerva anumitor condiţii uzuale", se menţionează în prospect.

Foarte probabil, între aceşti investitori sunt fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiţii mutuale şi SIF-uri. În cazul în care operaţiunea de piaţă se va încheia la preţul minim, aceşti investitori vor achiziţiona circa 30% din oferta, iar la preţul maxim 25%.

Dividende de 90% din profit şi posibile alocări suplimentare; cei care cumpără acţiuni în ofertă nu beneficiază de dividendele distribuite în acest an

Aşteptările sunt ca Hidroelectrica să fie unul dintre cei mai importanţi emitenţi de dividend de la bursa noas­tră, deoarece este o companie matură, profitabilă şi cu marje ridicate, fiind deţinută majoritar de stat, prin Ministerul Energiei.

De altfel, în prospect se menţionează: "Societatea intenţionează să distribuie, cu titlu de dividende ordinare, minimum 90% din profitul net anual individual distribuibil începând cu exerciţiul financiar ulterior ofertei. În plus, societatea ar putea decide printr-o hotărâre AGA să distribuie, la alegerea sa exclusivă, dividende extraordinare din rezultatul reportat".

Trebuie meţionat că, cei care cumpără acţiuni în ofertă nu beneficiază de dividendele din profitul anului trecut plus rezerve, care aparţin celor doi acţionari existenţi ai companiei, respectiv Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea.

Operaţiunea de piaţă se va încheia cel târziu în data de 4 iulie, iar admiterea acţiunilor la tranzacţionare este estimată să aibă loc în jurul datei de 12 iulie, sub simbolul H20. "Preţul de ofertă şi numărul exact de acţiuni oferite spre vânzare vor fi determinate în urma procesului de book building din cadrul perioadei de ofertă şi se estimează să fie anunţate pe sau în jurul datei de 5 iulie 2023", se menţionează în prospect.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România în ceea ce priveşte cantitatea de energie produsă, şi un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producţie totală instalată a activelor hidroenergetice ale Societăţii este împărţită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei şi staţii de pompare.

Societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

Între 2018 şi 2022, Societatea a avut o cotă de piaţă de aproximativ 29%, în ceea ce priveşte energia totală generată şi livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei). Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe pieţele de energie electrică angro şi cu amănuntul din România. Cota de piaţă a Societăţii în ceea ce priveşte energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, conform ANRE

În anii încheiaţi la 31 decembrie 2022, 2021 şi 2020, Hidroelectrica a generat venituri consolidate în valoare de 9,45 miliarde de lei, 6,49 miliarde de lei şi, respectiv, 3,84 miliarde de lei. În aceeaşi perioadă, societatea a raportat profituri anuale în valoare de 4,46 miliarde lei, 3,12 miliarde lei şi, respectiv, 1,56 miliarde lei.

În primul trimestru din 2023, societatea a obţinut venituri consolidate de 3,27 miliarde lei, ce au fost generate de creşterea cantităţii totale de energie vândută (4,8 TWh în primul trimestru din 2023) pe toate pieţele, incluzând pieţele angro, cu amănuntul şi de echilibrare. Acest lucru a condus la obţinerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2,18 miliarde lei şi a unei valori a profitului aferent perioadei de 1,72 miliarde lei în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1,7 miliarde lei şi a unei valori a profitului aferent perioadei de 1,29 miliarde lei în primul trimestru din 2022.

Opinia Cititorului ( 45 )

  1. E atât de mare interesul la acest preț încât trebuie sa îi faceți toată ziua reclamă, numai, numai reușiți să faceți listarea și să roadeți și voi un os mare.

    1. :))

      Hidroelectrica trebuie sa investesca masiv in parcuri de panouri solare, ca alternativa la lunile secetoase si sa iasa cu energia si pe pietele externe. Germanii renunta la energia atomica si vor fi nevoiti sa umple golul ramas. Apoi mai este si golul ramas de renuntarea la gazul si petrolul rusesc, care partial va fi umplut de energia electrica.

      Si pe voi (ca si pe ceilalti actori din energie cu conducere furnizata de stat) v-a prins criza nepregatiti, fara investitii si fara capacitati noi!!!! 

      Rusine managerilor din ultimii 33 de ani si politicienilor de cacao care au furnizat aceste conduceri incompetente cu ZERO realizari (Hidor, nicio investitie, Transgaz, nicio molecula de gaz gasita in ultimii 33 de ani, cu o mica exceptie, Iernutul in eterna constructie si consum de fonduri, Nuclearelectrica, zero reactoare noi, desi infrastructura pentru inca 2 exista de pe vremea bunicilor)! 

      Traim din mosteniri, nu am realizat mai nimic, dar avem datorii uriase si masini de lux mai multe decat in prima economie a Europei, Nu are Germania BMWuri si mercedesuri cate are Romania pe strazile ei ciuruite si prafuite. Paradox rezultat in urma unei proaste gestionari politice a tarii si ceea ce este mai grav, actuala conducere politica nu s-a straduit sa schimbe prea multe. Bugetarii de lux sunt tot mai multi, datoriile sunt tot mai mari, investitiile merga ceva mai bine decat in trecut, dar calitatea lucrarilor este in continuare foarte scazuta pentru cat de mult ne costa, iar oamenii din partide sunt aceiasi baroni (ca cateva exceptii), ca si "specialistii" care se tot rotesc la conducerea ministerelor, fara sa le restructureze in vreun fel. 

      Cand punem si noi ordine in tara, ca sa eliminam hotii (nu sa-i ocrotim prin prescrierea faptelor), ca sa traim din investitii, nu din datorii si ca sa platim oamenii pentru ceea ce produc si nu pentru afinitatile si cumetriile politice rasplatite cu pozitii existente sau nou infiintate bine platite din bugetele romanilor? 

      Cand trecem la Parlamentul de 300 de oameni, asa cum au votat romanii? 

      Ar trebui ca la fiecare din urmatoarele alegeri parlamentare numarul parlamentarilor sa fie redus cu cel putin 30 de locuri/ciclu, pana cand se va ajunge la 300 de parlamentari (in cateva zeci de ani). 

      Avem ce trece intr-un Program de tara pe 20-30 de ani, pentru toate sectoarele, de la politic pana la sanatate, invatamant, investitii si economie, dar cine sa o faca? Specialistii din ministere? 

      La fiecare inceput de ciclu parlamentar, noii veniti sun intr-o agitatie continua in primele luni pentru a-si angaja rudele in pozitii banoase din sistemul bugetar, incepand cu ministerele (Daea este unul dintre multele cazuri cu familii politice de specalisti remarcabili care, culmea, de bine pregati ce sunt isi gasesc joburi numai la stat, nu si la privat unde chiar conteaza pregatirea reala, nu cea de pe hartii furnizate de fabricile Hyperion si altele) si terminand cu agentiile si autoritatile (in frunte cu ASFul unde specialistii de acolo au ciuruit buzunarele romanilor, cu cateva miliarde de lei si sunt in continuare pe pozitii si remuneratii bine pentru marile lor realizari).

      Cand facem si noi ceea ce trebuie pentru tara asta? 

      Bravo! Ai înțeles ce înseamnă un sistem mafiot într-un stat eșuat.

      Nici chiar asa. Sa nu ecageram. Suntem totusi departe de Rusia si Belarus, iar bazele situatie actuale au fost puse de Ilici impreuna cu propaganda rusa care in permanenta a fost pentru PSD si baronii lui, dupa care aceeasi propaganda incerca sa ne convinga ca hotiile sunt de provenienta europeana si occidentala cand in realitate sunt un produs autohton promovat intens de propaganda rusa care ne vrea o tara slaba.

      Sper sa vina cat mai curand ziua curateniel in randul partidelor, cu exceptia AUR care trebuie curatat complet.  

      Institutionalii au acoperit 85% de vineri

      Sursa?

      Amice, ești un mare dobitoc autohton

    Cate hidrocentrale(din cele mentionate),au fost construie dupa 89?Putine.Politicienii care au ajuns la putere,erau ocupati cu furturile si distrugerile.Speram sa nu fie toti escroci.Sa mai fie si OAMENI,printre ei.

    1. Câte râuri noi au izvorât în România după 1989? În afară de cele izvorâte de preacuviosul Ceaușescu:))

    80% din hidroelectrica o reprezinta barajul si hidrocentrala de pe dunare de la portile de fier !

    aceasta e de 8 ori mai mica decat barajul de la kahovka din ucraina ! daca se intampla din greseala ce s-a intamplat acolo, h20 hidroelectrica devine apa de ploaie ! 

    e o ipoteza la care merita gandit mai atent ! ne aflam intr-o zona terorista in plina expansiune, vedem cum distrugerea barajului ucrainean nu a produs nici un ecou in uniunea europeana, pur si simplu nu le pasa. distrugerea acestui baraj a fost un test pentru a vedea reactiile vestului. se incearca o anestezie la rau !  

    1. jumate din barajul de la portile de fier e la sarbi

      '

      nu mai aberati, ca nu se intampla nimic acolo 

      Ai avut o seara zbuciumata.

      Te poti duce sa dormi putin.

      : ))) 

    Numai carcotasi pe aici.Domnul de la 1.3 pare ca se pricepe si la politica si la toate formele de energie(dar ar trebui sa stie ca Transgaz nu are treaba in a descoperi molecule de gaz).Domnul de la 3.e un fatalist care ne indeamna sa lasam totul de izbeliste ,ca e posibil sa zboare barajele in aer.

    1. Bine punctat!

      Numai fatalisti cu interes ;) 

      Naspa rau.

      Chiar ca numai fatalisti pe aici. : ))) 

      Era destul de clar ca am vrut sa ma refer la SNG din moment ce am mentionat Iernutul si gasirea de noi molecule de gaz.

      Postarea era, printre altele, despre potentialul companiilor din energie si despre 30 de ani pierduti din cauze deja stiute de aproape toti (mai putin de cei care inca se mira de adevar). Daca nu am dreptate, astept sa fiu contrazis cu argumente. 

      Uite inca cateva date din presa de azi (ca sa fie clar unde sunt "investitiile" noastre din energie, agricultura, sanatate, infrastructura si alte domenii subdezvoltate): 

      Anul trecut, One United, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Bucureşti, a vândut două penthouse-uri în proiectul One Verdi, o tranzacţie totală de 12 milioane de euro. 

      Tot anul trecut, pe segmentul de lux din Capitală s-au încheiat, conform datelor stranse de ..., 12 tranzactii cu penthouse-uri, vile, apartamente de lux în valoare totala de 30 milioane de euro. 

      Brokeri imobiliari spun că cel mai repede se vând acum apartamentele de lux care încep de la 1 milion de euro, iar majoritatea tranzactiilor se fac cu bani cash, adică nu au un credit bancar în spate. În schimb, cel mai prost merg vânzările pe segmentul de jos şi mediu, acolo unde cea mai mare parte a tranzactiilor se realizează cu credit.  

      În aprilie, la oferta Fidelis de vânzare de către Ministerul de Finanţe a unor titluri de stat în lei şi valută către populaţie, un singur investitor (care a fost şi donator de sânge) a cumpărat 500.000 de titluri de stat cu 50 milioane de lei, la o dobândă de 7,7% neimpozabilă, pe 1 an. 

      Pe tranşa de euro cel mai mare ordin înregistrat a fost de 4,9 milioane de euro, la scadenţa de 1 an care avea o dobândă de 3,7% în euro, iar la scadenţă pe 5 ani, unde dobânda este de 5,8% pe an în euro, cel mai mare ordin a fost de 4 milioane de euro. 

      În băncile din România, depozitele de retail ale persoanelor fizice, au crescut cu 148% în ultimul deceniu, de la 122 miliarde de lei în 2012, la 303 miliarde de lei la finalul lui 2022. Din decembrie până în aprilie depozitele de retail au mai crescut cu 6 miliarde de lei, adică 1,2 miliarde de euro.

      De SNP esti multumit? Asta e solutia-privatizarea.

    eu am auzit ca si martzienii sunt foarte interesati

    de ce sa dau bani la o firma de stat controlata de politicienti

    e nevoie de niste baieti destepti fiindca hidroelectrica nici sa incaseze bani nu stie.nu poate.nu vrea. si acum de cand cu subscrierea taie cate 2 facturi pe zi non stop. incredibil de valoroasa aceasta companie de stat, controlata de stat, cu sinecuri fara numar.

    Deja se apropie subscrierea de 50%, ceea ce sugereaza ca pn joi va fi suprasubscrisa. Pana la urma pretul il face cererea si oferta, nu per p/bv sau orice alte calcule. Si se pare ca cerere exista suficienta.

    1. Plus ca se poate suplimenta transa retailului cu inca 3,9 mil actiuni, adica pana la 15,6 mil actiuni. Pe langa asta mai este si optiunea de supra-alocare a inca 11 milioane de actiuni, cele 2,6 % care pot fi suplimentate per total IPO, daca se gasesc cumparatori. Cred ca se gasesc, interesul si cererea sunt mari, si cu siguranta pe langa fonduri de pensii pilon II si III, fonduri mutuale si SIF-uri, sunt si fonduri de investitii straine si banci de investitii atrase de energia verde si care vor cumpara din start in IPO. Nu degeaba au avut consultanti de la CITI, JP Morgan etc ...

    Transa investitorilor institutionali, de 85% a fost deja acoperita de vineri cf. Reuters si Bloomberg

    1. Deci vor folosi si supra-alocarea de inca 11 mil actiuni si for vinde tot pechetul de 89 mil. cei de la FP

      Pune link-ul te rog. Nu am gasit articolele.

      Instituționalii au cumpărat tot. Cei mici, ca mine, 50% momentan, dar joi va fi zi de foc. Estimez suprasubscriere masivă pe ambele segmente, ceea ce spune multe despre evoluția viitoare a prețului.

    Am vrut sa investesc, si dupa aia m-am razgandit. Am si asa cateva zeci de mii de lei bagati in BvB, si numai scaderi anul asta., Sunt in gaura cu vreo 2000 de lei. Cred ca o sa scada masiv pretul dupa 4 iulie, mai ales daca nu dau dividente la cei care achizitioneaza acum.

    1. E un joc pe termen lung, cumpara in baza unui sistem raitonal si o sa fii bine.

      Cumpara ca e la moda, ca se baga toata lumea si ... vei astepta f f multi ani sa break even 

      Silviu, ce pozitii ai cu cele mai mari scaderi?

      Nu sunt Silviu,dar si eu sunt in situatia lui.Am pierderi pe SNN,TEL,BRD

    De ce a fost nevoie de 85% la institutionali si 15% la public? De ce nu invers?? Va rog fara trolling.

    1. Cca 250 - 300 mil.euro pare mult pentru retailul romanesc.

      Institutionalii, mai ales strainii au forta financiara 

      Tu chiar crezi că oamenii simpli pot cumpăra active de 1,8 miliarde euro? S-a alocat conform estimărilor.

      va rugasem fara trolling... nici de ala intelectual.

      Se observa clar o coincidenta prin care, daca retailul ar fi luat 80-90%, "institutionalii" (aka serviciile) ar fi "pierdut controlul". Un fel de FP 2.0, unde s-a vandut registrul actionarilor si mergeau unii 'baieti buni' acasa la unii tarani, prin satu' X si satu Y sa le ofere cash pentru cateva milioane de FP.  

      Deci din punctul asta de vedere este clar un alibi perfect ca "retailul nu are".... doar ca e contrazis foarte TARE de realitate. Ups! 

      DNA unde esti???

      Cetățenii români trebuie discriminați în România. Ce nu e clar?

    Anul asta fără dividend, dar la anul, dar peste 5 ani?

    Au nevoie de minim 2 mld euro doar pt refacerea barajelor ieșite din garanție, plus retehnologizări amânate din lipsa de profesionalism...după 30 de ani de haos în învățământ, Hidroconstrucția e în insolvență !! 

    1. acum caută sa facă retehnologizări cu străinii, de 10x mai scump...

    Sunt comentatori ''artagosi'' care resping fara argumente o eventuala investitie in H2O. Desi poate fi chioara, sa nu uitam ca e totusi...apa.

    Sunt si comentatori care vin cu analize de manual respingand investitia ca avand un randament mai mic in comparatie cu altele. 

    O parere sau o analiza se bazeaza pe niste date ale unui moment al evolutiei societatii, a ''felei'' pe care se afla si chiar a economiei unei zone a lumii. Este o ''poza'' de moment a societatii. Sa nu uitam insa ''panta rhei''...datele pe care construim analizele se ''misca'' si rezultatele, trebuie sa admitem, se vor schimba.

    Cei ce vor cadea ''pe cheie'' vor fi castigatorii. Chiar daca totul curge sa nu ne pierdem optimismul. 

    Intrebarea-i dc toti subscriu acum, cine va mai cumpara dupa 4 iulie, ca sa creasca pretul?

    1. aia care primesc banii inapoi dupa suprasubscriere

    Am gasit un articol unde Bogdan badea a fost intrebat dc va subscrie la ipo, si a raspuns, nu stiu ma gandesc pana joi. Si asta e insider ar trebui stie bine compania sau la ce se gandeste oare?

    Am adunat pana acum peste 500K lei si sper sa mai adun inca pe atat. De prima jumatate de bani am subscris deja. Ramane de vazut care va fi rata de alocare.

    Intreba cineva pe-aici cine va cumpara dupa data de 4 iulie. Vor cumpara cei care si-au propus sa cumpere actiuni de 100K si care au primit doar de 5K sau 10K. 

    Oricum, eu o iau ca investitie pe termen lung, nu am de gand sa speculez. Investitiile pe termen lung intotdeauna au adus randamente mai mult decat ok!

    Am cumparat SNN pe la 7,70 acum vreo 4-5 ani si inca o mai am in portofoliu, acum este peste 43.... 

    1. CUM au subscris 100 k si au primit 5 k sau 10 k? dupa ce calcule??

      pana acum s-a subscris 60%. sigur ca mai e pn joi, 3 zile, majoritatea cred ca vor lua joi, dar pana la 1000% sau 2000% mai e  

      piata e in scadere. preturile la energie sunt in scadere(opcom pzu). multa lume evalueaza hidro din cauza asta mai jos decat e pretul de ipo. 

      sa vedem cati mai cumpara dupa listare la preturi mai mari ca la ipo, ca am vazut ca sunt destui care subscriu doar sa ia rapid 10% dupa listare 

      eu de ex ma gandesc asa: vad pn joi care-i cota de alocare, si iau doar de 1/2 din banii pregatiti pt ipo, chiar dc mai trebuie sa-mi transfer niste fonduri pt subscriere. apoi dupa ipo DC MAI SCADE, iau de restul de bani. dc creste, duca-se.

      dc e cineva care-si face socoteala , dupa ipo mai cumpar chiar dc sare peste 112 lei, sa dea un semn sa vedem dc exista oameni cu strategia asta 

      Nu exista oameni cu strategia asta.Toti vor sa cumpere ieftin si sa vanda scump.Poate institutionalii sa mai cumpere pe urma,daca nu le ajunge acum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb