BOGDAN BOGATU, C&W ECHINOX: "Dezvoltatorii au în plan construcţii de birouri de peste 150.000 mp, în nordul Capitalei"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 20 iulie 2017

"Dezvoltatorii au în plan construcţii de birouri de peste 150.000 mp, în nordul Capitalei"

Bogdan Bogatu, C&W Echinox: "În vestul Bucureştiului sunt în construcţie circa 220.000 mp de birouri"

Raluca Plaviţă, C&W Echinox: "În doi ani urmează să mai fie livrate încă 450 de apartamente în zona de centru-nord a oraşului"

Alexandru Mitrache, C&W Echinox: "Infrastructura zonei de nord a oraşului este foarte solicitată"

Oregon Park III şi Globalworth Campus sunt două noi proiecte de spaţii de birouri care se construiesc, în prezent, în zona de centru-nord a Capitalei, ne-a declarat, recent, domnul Bogdan Bogatu, Senior Broker Office Agency C&W Echinox.

Conform domniei sale, preţul chiriilor pentru clădirile de birouri din zona de centru-nord a Capitalei (Barbu Văcărescu-Floreasca) sunt cuprinse între 14 şi 17 euro/mp/lună, iar în zona Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), între 10-13 euro/mp/lună.

Reprezentantul companiei de servicii imobiliare a mai menţionat că, în prezent, în zona de nord a oraşului se află în construcţie aproximativ 50.000 mp de spaţii de birouri şi peste 100.000 mp sunt planificaţi pentru următorii doi-trei ani, ceea ce însumează un total de şapte clădiri de birouri.

"Iniţial, cu 10-15 ani în urmă, această zonă a început să se dezvolte ca hub de birouri, iar primele investiţii, aici, au fost făcute pentru proiecte precum IRIDE şi Novo Parc", ne-a mai spus domnul Bogatu, completând: "În jurul acestor proiecte, pe măsură ce traficul în Bucureşti a devenit tot mai dificil, investitorii au început să dezvolte tot mai multe proiecte rezidenţiale. În prima parte a dezvoltării pieţei imobiliare, proiectele rezidenţiale se îndreptau, cu precădere, spre zona Pipera Tunari, unde au fost construite numeroase ansambluri formate, în special, din vile".

Domnul Bogatu a menţionat că spaţiile de birouri se tranzacţionează în funcţie de veniturile obţinute din chirii, "numele" chiriaşilor, durata contractelor, precum şi în funcţie de calitatea spaţiilor.

Conform estimărilor realizate de C&W Echinox, peste 100.000 de angajaţi lucrează în zonele Barbu Văcărescu - Floreasca şi Pipera, ne-a mai spus domnul Bogatu, explicând că, odată cu apariţia de noi clădiri de birouri în acest perimetru, au crescut rata de ocupare a acestora, precum şi numărul angajaţilor care lucrează la birourile din zonă.

Totodată, reprezentantul C&W Echinox a adăugat că această zonă a cunoscut, cu precădere, două perioade de dezvoltare: 2006-2009, când au fost realizate proiecte precum Upground, Nusco Tower (actualul Globalworth Plaza) sau Lakeview, respectiv perioada 2013-2016, cu proiecte precum Green Court, Oregon Park sau Hermes Business Campus.

În prezent, ritmul de dezvoltare a zonei a mai încetinit, ţinând cont de proiectele aflate acum în construcţie, a completat domnul Bogatu.

Potrivit domniei sale, atât pasajul suprateran peste Calea Floreasca şi strada Barbu Văcărescu, cât şi lărgirea Şoselei Pipera au ajutat la o uşoară ameliorare a traficului aglomerat şi a accesului în zonă, iar finalizarea autostrăzii Bucureşti-Ploieşti şi lărgirea străzii Fabrica de Glucoză vor duce, de asemenea, la fluidizarea traficului.

Conform declaraţiilor reprezentantului companiei de servicii imobiliare, zona din vestul oraşului a cunoscut, în ultimii doi ani, o dezvoltare accelerată, iar astăzi sunt în construcţie, în această zonă, aproximativ 220.000 mp de birouri.

Totodată, potrivit companiei de servicii imobiliare, Capitala este singurul oraş din ţară care cunoaşte o dezvoltare atât de rapidă, dar Cluj, Timişoara, Braşov şi Iaşi sunt cele mai atractive oraşe în ceea ce priveşte dezvoltarea spaţiilor de birouri din afara Bucureştiului.

În cele patru oraşe menţionate anterior, stocul spaţiilor de birouri este de circa 650.000 mp, iar în Bucureşti de 2,6 milioane mp, mai menţionează acesta.

Raluca Plaviţă: "Preţurile apartamentelor din Floreasca şi Aviaţiei - între 1700 - 1950 de euro/mp"

În nordul Bucureştiului, preţul unei chirii pentru un apartament cu două camere porneşte de la 400-500 de euro/lună şi ajunge la aproximativ 700-800 de euro/lună, pentru un apartament cu patru camere, ne-a declarat Raluca Plaviţă, Senior Broker Residential Agency C&W Echinox, cu menţiunea că atât poziţia imobilului, cât şi amenajările şi finisajele acestuia pot influenţa costurile unei chirii.

Potrivit doamnei Raluca Plaviţă, în următorii doi ani urmează să fie livrate încă cinci proiecte rezidenţiale în zona de centru-nord a Bucureştiului, acestea însumând aproape 450 de apartamente.

De asemenea, conform declaraţiilor reprezentantei companiei de servicii imobiliare, preţurile apartamentelor din zonele premium, cum sunt Floreasca sau Aviaţiei, variază între 1700 - 1950 de euro/mp.

Alexandru Mitrache: "Preţurile de construcţie în zona de nord variază între 200-1.500 euro/mp"

Alexandru Mitrache, Commercial Development C&W Echinox, ne-a declarat, recent, că deşi în zona de nord a oraşului, mai sunt, încă, suprafeţe generoase, care vor permite dezvoltări ulterioare, pe toate segmentele, există o anumită reticenţă de a construi în zonă, din partea dezvoltatorilor de birouri, întrucât, momentan, infrastructura acesteia este foarte solicitată.

Deşi perimetrul cuprins între zonele Floreasca, Pipera, Aviaţiei este considerat o zonă premium, costul efectiv de construcţie este similar cu cel din alte zone ale oraşului, raportat la aceleaşi niveluri sau standarde, iar preţurile terenurilor variază pe o plajă destul de largă între cele de la bulevardul principal şi cele din plan secundar sau terţiar, a mai afirmat reprezentantul C&W Echinox.

Domnul Mitrache ne-a mai spus şi că un factor foarte important care determină variaţia de preţ este reprezentat de documentaţia urbanistică valabilă.

Alexandru Mitrache a afirmat: "Costul de construcţie, efectiv, este acelaşi ca în orice altă zonă, dacă ne raportăm la aceleaşi niveluri sau standarde, iar preţurile terenurilor variază pe o plajă destul de largă între cele de la bulevardul principal şi cele din plan secundar sau terţiar, şi mai ales între cele care au o documentaţie urbanistică valabilă şi permit începerea unei dezvoltări într-un timp scurt, şi respectiv cele care necesită demararea obţinerii unui PUZ (n.r. Plan Urbanistic Zonal), factor ce împinge, în timp, dezvoltarea efectivă. În aceste condiţii, vorbim despre o plajă foarte largă de preţuri, care începe undeva la 200 euro/mp şi ajunge la 1.500 euro/mp".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb