BOGDAN CHIRIŢOIU, CONSILIUL CONCURENŢEI: "2018 are potenţialul să fie al doilea an cu cele mai mari sancţiuni din istorie"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 8 octombrie 2018

"2018 are potenţialul să fie al doilea an cu cele mai mari sancţiuni din istorie"

2018 are potenţialul să fie al doilea an cu cele mai mari sancţiuni aplicate de Consiliul Concurenţei în istoria sa, a anunţat, sâmbătă, preşedintele autorităţii, Bogdan Chitriţoiu. Prezent la seminarul organizat la Sinaia de instituţia pe care o conduce şi de Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), acesta a amintit că, la începutul anului 2012, Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile petroliere cu amenzi totale de peste 200 milioane euro.

Consiliul Concurenţei are în derulare 47 de investigaţii, dintre care 11 au fost declanşate în acest an. Totodată, au fost finalizate trei investigaţii (celule stem, Portul Constanţa, cinematografe), urmând să fie terminate alte circa 20.

Printre investigaţiile declanşate în acest an, se numără cea privitoare la Hidroelectrica, pentru un posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică din România (prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă - în principal pe Piaţa pentru Ziua Următoare -, în scopul realizării unor oferte cu preţuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare - PE).

Alte investigaţii demarate fac referire la imunoglobuline, la piaţa ouălor, la apa minerală, la sectorul laptelui şi merelor, precum şi la piaţa cărămizilor.

Conform datelor furnizate de Consiliul Concurenţei, în acest an urmează să fie finalizată investigaţia de încălcare din zona asigurărilor, unde este suspectată o posibilă încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR), Media Xprimm SRL, societăţile de asigurare membre UNSAR, precum şi alte societăţi de asigurare.

De asemenea, va mai fi terminată investigaţia care face referire la Orange şi care vizează un posibil tratament discriminatoriu practicat de compania Telekom în relaţia cu companiile active pe piaţa plăţilor prin mesaje scurte prin intermediul telefonului mobil, respectiv pe piaţa mesajelor scurte publicitare prin intermediul telefonului mobil.

Altă investigaţie în prag de finalizare este cea din retail - în cadrul căreia este analizată o posibilă fixare a preţurilor între unii retaileri (Auchan Româ­nia, Carrefour România, România Hypermarche SA - Cora, Kaufland) şi furnizorii lor.

Consiliul Concurenţei se apropie de final şi cu investigaţiile pe turism şi companii.

Instituţia urmăreşte, de asemenea, o posibilă înţelegere între 13 companii de a participa cu oferte trucate, la zece licitaţii organizate de Transgaz în anul 2011.

În acest an, Autoritatea de concurenţă a amendat cu 1,22 milioane lei un număr de cinci centre medicale (Medicover Hospitals, Med Life, Arcadia Hospital, Genesys Medical Clinic şi Rur Medical) şi două bănci de celule stem (Stem Sure Solutions şi CBC Laboratories), pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa serviciilor medicale furnizate de maternităţi private.

Printre altele, Consiliul Concurentei a formulat un punct de vedere care a fost transmis Guvernului şi comisiei parlamentare de specialitate prin care a atras atenţia cu privire la necesitatea corelării regimului fiscal/redevenţe aplicabil operatorilor offshore cu cei onshore, dacă sunt aflaţi în aceeaşi poziţie pentru a nu crea avantaje concurenţiale prin instituirea unui tratament fiscal selectiv, măsură care ar putea fi considerată ajutor de stat.

Cu privire la proiectul legislativ de modificare a Legii energiei electrice şi gazelor naturale, reprezentanţii Consiliului au participat la lucrările comisiilor de specialitate ale Parlamentului, formulând o serie de propuneri cu caracter tehnic menite să îmbunătăţească cadrul normativ în domeniu şi să asigure respectarea normelor de concurenţă.

Bogdan Chiriţoiu a adus, sâmbătă, în discuţie, şi procesul de privatizare a Oltchim, care se află pe ultima sută de metri: "Dacă ies lucrurile bine la Oltchim, atunci aplicăm aproximativ aceeaşi soluţie şi la Complexul Energetic Hunedoara şi, posibil, şi la CFR Marfă".

Monitorul preţurilor şi Big-Data constituie alte proiecte realizate de instituţie în acest an.

Investigaţii ale Comisie Europene:

- Ajutorul de stat individual pentru restructurarea Companiei Naţionale a Uraniului (CNU);

- Posibile măsuri de ajutor de stat în favoarea CFR Marfă;

- Zona aeroporturi, cu focusare pe WizzAir;

- Oltchim;

- Complexul Energetic Hunedoara (CEH) - ajutor de restructurare;

- Finanţare spitale;

- Finanţare sport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb