Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei: "Vom cere ca Mega Image să vândă magazine, în zonele unde există suprapuneri cu Profi"

A.I.
Companii / 19 octombrie

Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei: "Vom cere ca Mega Image să vândă magazine, în zonele unde există suprapuneri cu Profi"

Grupul Ahold Delhaize, ce deţine brandul Mega Image, este pe cale să preia reţeaua Profi din ţara noastră

"Dorim ca furnizorii care depind în mare măsură de Profi să fie protejaţi", a spus Chiriţoiu

Consiliului Concurenţei va cere grupului Ahold Delhaize să vândă sub 100 de magazine Mega Image sau Profi, în zonele unde există suprapuneri între magazinele celor doi retaileri, în condiţiile în care grupul olandezo-belgian este pe cale să preia reţeaua Profi din ţara noastră, conform declaraţiilor de astăzi ale lui Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului, din cadrul unei conferinţe ce a avut loc la Sinaia.

Bogdan Chiriţoiu a spus: "Propunerea pe care ne-a făcut-o Mega Image este de a vinde o parte din magazinele pe care le va achiziţiona. Acolo unde avem suprapuneri între Profi şi Mega Image, zone în care ar fi prea multe magazine Mega Image rămase ca urmare a unirii dintre aceste două companii, în acele zone le vom cere să vândă unele din magazine, care vor fi preluate de alte reţele de magazine ce se pot dezvolta în felul acesta, ca să rămână suficientă diversitate. Suprapunerile sunt destul de reduse în ţară. Profi avem cam în toată ţara, iar Mega Image avem doar în câteva mari oraşe, în Bucureşti, Cluj, Timişoara, etc. Noi ne uităm la zonele unde avem şi Profi şi Mega Image, unde le vom cere să vândă o parte din aceste magazine, undeva sub de 100 de magazine. Nu vom interveni în zonele unde există numai reţeaua Profi, ci în acele zone unde avem şi Mega Image şi Profi şi, prin cumulare, am fi ajuns la o situaţie cu prea multe magazine".

Reţelele Profi şi Mega Image au împreună circa 2.600 de magazine în toată ţara, scrie News.ro.

Preşedintele Consilului Concurenţei a afirmat că s-a agreat cu Mega Image o perioadă de doi ani după fuziune, în care furnizorii Profi să aibă acces garantat la Mega.

"Dorim ca furnizorii care depind în mare măsură de Mega Image şi de Profi, deci care au vânzări importante în reţeaua Mega Image sau reţeaua Profi, să fie cumva protejaţi. Pot fi situaţii în care, să spunem că eşti furnizor în Profi, vine Mega Image şi poate vrea să facă schimbări, dar tu ai lucrat ani de zile bine cu Profi şi, dintr-o dată, te trezeşti că o mare parte din marfa ta nu mai are desfacere. Pentru acest gen de situaţii am agreat cu Mega Image să existe o perioadă de protecţie de până la doi ani în care aceşti furnizori să aibă acces garantat în acest Mega lărgit, care rezultă în urma fuziunii. Doi ani să nu fie delistaţi, să îşi poată continua activitatea, perioadă în care se hotărăsc dacă să se extindă în alte reţele ca să nu fie dependenţi de Mega Image sau au încredere în Mega şi doresc să lucreze numai cu Mega. Aceste reguli sunt în dezbatere publică, le găsiţi pe site-ul nostru şi aşteptăm observaţii până pe 4 noiembrie", a spus Chiriţoiu.

Potrivit HotNews, Consiliul Concurenţei a supus dezbaterii publice angajamente propuse de Delhaize "The Lion" Nederland BV, prezent pe piaţa românească prin intermediul Mega Image, pentru a înlătura îngrijorările concurenţiale identificate pe piaţa achiziţiilor de produse de la furnizori.

"Este prima dată când venim cu astfel de măsuri. De aceea e important ca furnizorii, producătorii locali de alimente să analizeze regulile propuse de Mega Image şi să vadă dacă într-adevăr ele îşi ating obiectivul. Până pe 4 noiembrie ne pot face sugestii de modificare şi apoi noi, într-o săptămână-două, vrem să adoptăm decizia", a spus Chiriţoiu.

În luna august, Consiliul Concurenţei anunţa că are o serie de îngrijorări privind tranzacţia prin care Ahold Delhaize vrea să preia Profi, printr-o tranzacţie în valoare de 1,3 miliarde euro. Conform Consiliului, operaţiunea poate duce la reducerea posibilităţilor de alegere ale consumatorilor pentru achiziţia de produse alimentare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb