Cu o măsură ca scăderea TVA la 9% la pâine nu se poate combate simplu frauda fiscală devenită, în ultimii ani, o "tradiţie" în România, a declarat liderul sindicatului "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, transmite Realitatea.net.
"Ideea lărgirii bazei de impozitare era de aşteptat pentru că, fără resursă la buget iniţială, este puţin probabil ca Troica vreodată să aprobe o reducere a fiscalităţii de genul TVA-ului pentru că pleacă de la ideea că nu există un venit mai sigur garantat decât TVA-ul. Neplăcut este că, dacă facem o corelare între poziţiile premierului şi cel puţin declaraţiile de sfârşit de vizită a Troicii, constatăm că, de fapt, reducerea de la 24 la 9% pentru pâine, care sperăm să fie un experiment pozitiv, adică se va demonstra că este pozitiv prin reducerea nu numai a fraudei fiscale, dar şi prin volumul de încasări per global care va demonstra că lucrurile merg normal, adică nu se măreşte frauda, ci, din contră, efectul este pozitiv, să poată să avem o analiză probabil la jumătatea anului viitor care să permită probabil, în trepte, la o reducere a TVA-ului şi pe alte tipuri de produse", a precizat Bogdan Hossu.
Prin această măsură, apreciază Hossu, Guvernul urmăreşte combaterea fraudei fiscale. O singură măsură ca scăderea TVA la pâine, însă, atrage atenţia sindicalistul, nu este suficientă.
"Problema de fond, care probabil în acord nu este scrisă, dar pe care Guvernul, într-o formă sau alta, are o provocare legată de acest subiect, este combaterea fraudei fiscale. Cu o măsură nu se poate combate simplu frauda fiscală care este instaurată de câţiva ani buni şi care a devenit şi o tradiţie", a mai spus Hossu.
Există şi alte soluţii, susţine sindicalistul, pentru combaterea evaziunii fiscale, cum ar fi motivaţiile mentale pentru cetăţean sau reduceri la Fisc din punct de vedere al interesului său personal.