Turismul contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 12 decembrie 2024

Turismul contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră

English Version

Turismul global contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră, reprezentând 8,8% din totalul emisiilor mondiale în 2019, conform unui studiu publicat în Nature Communications. Între 2009 şi 2019, emisiile asociate turismului au crescut cu 3,5% pe an, un ritm de peste două ori mai rapid decât cel al economiei globale (+1,5% anual).

Un sector în expansiune rapidă

Creşterea rapidă a turismului a depăşit creşterea economică globală, veniturile din acest sector aproape dublându-se într-un deceniu, de la 3.500 de miliarde de dolari în 2009 la 6.000 de miliarde de dolari în 2019, ceea ce reprezintă o rată anuală de creştere de 5,5%.

În 2019, amprenta de carbon asociată turismului a fost de 5,2 gigatone (Gt) echivalent CO2. Aceste emisii se împart între: Emisii directe: 1,8 Gt (52% din aviaţie, 18% din transportul rutier); Emisii indirecte: 2,5 Gt (34% din servicii, 14% din producţia de petrol); Emisii de la vehicule private: 0,9 Gt. Studiul relevă că turismul a fost responsabil pentru "8,8% din încălzirea globală antropică" în 2019. Numai emisiile suplimentare generate între 2009 şi 2019, de 1,5 Gt CO2, sunt echivalente cu emisiile anuale ale întregii Americi Latine şi Caraibe.

Contribuţiile principale la emisiile globale

Potrivit studiului, turiştii din Statele Unite au avut cea mai mare amprentă de carbon, reprezentând 19% din totalul emisiilor din turism în 2019. Următorii pe listă sunt turiştii chinezi (15%) şi cei indieni (6%).

Soluţii pentru reducerea impactului

Pentru a respecta obiectivele Acordului de la Paris şi a limita încălzirea globală la +1,5°C, emisiile sectorului turistic ar trebui reduse cu peste 10% anual până în 2050. Autorii studiului sugerează că reducerea volumului de turism cu 5% în toate ţările nu ar fi o soluţie echitabilă. O atenţie specială trebuie acordată aviaţiei, care rămâne sursa principală a emisiilor din turism. Limitarea creşterii cererii pentru zboruri internaţionale pe distanţe lungi ar avea un impact pozitiv asupra climei şi societăţii.

Perspective de viitor

Electrificarea transporturilor, dezvoltarea tehnologiilor ecologice şi implementarea politicilor sustenabile sunt esenţiale pentru reducerea emisiilor din turism. Deşi provocările sunt considerabile, studiul subliniază că o transformare a sectorului turistic este necesară pentru a asigura un viitor durabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb