Dezastrul din Germania amplifică semnalele negative pentru zona euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 decembrie

"Economia germană continuă să fie o povară, iar acum criza guvernamentală din Franţa adaugă o altă problemă economică majoră pentru zona euro". (Sentix)

Călin Rechea

Încrederea investitorilor privind activitatea economică din zona euro a scăzut semnificativ peste aşteptări în decembrie 2024, conform ultimului raport de la Sentix GmbH (vezi graficul 1).

Dezastrul din Germania amplifică semnalele negative pentru zona euro

Indicele agregat a scăzut până la -17,5 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2023, de la -12,8 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 2 puncte, până la -5,8 puncte. Indicele condiţiilor curente a scăzut cu 7 puncte, până la -28,5 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, în perioada crizei energetice.

"Economia germană continuă să fie o povară, iar acum criza guvernamentală din Franţa adaugă o altă problemă economică majoră pentru zona euro. Cele mai mari economii din zona euro trag în jos economia UE", se subliniază în raportul de la Sentix.

Investitorii aşteaptă o susţinere puternică din partea BCE, însă presiunile inflaţioniste în creştere vor aduce în atenţie "conflictul de obiective" al băncii centrale, care "va fi greu de digerat de către pieţele financiare".

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, încrederea investitorilor este considerată "dezastruoasă", în condiţiile în care indicele agregat a înregistrat o scădere de 3,5 puncte, până la -33,2 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut cu 5,5 puncte, până la -50,8 puncte, cel mai redus nivel din iunie 2020, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a scăzut până la -13,5 puncte, de la -12,8 puncte (vezi graficul 2).

Dezastrul din Germania amplifică semnalele negative pentru zona euro

Analiştii de la Sentix arată că destrămarea coaliţiei de la guvernare a condus la apariţia unor speranţe firave privind schimbarea încrederii în economia Germaniei.

Apoi a venit dezamăgirea, în condiţiile în care "nici măcar un guvern condus de CDU nu inspiră investitorii şi nu oferă speranţa unei schimbări durabile a condiţiilor generale din Germania".

Mai mult, "investitorii se tem de continuarea politicilor actuale", determinată de "flirtul CDU cu Verzii", în urma căruia se pare că inclusiv ministrului economiei, Robert Habeck, "arhitectul" dezastrului actual, i s-a garantat păstrarea postului.

Dincolo de Ocean, investitorii sunt mult mai optimişti în urma victoriei lui Donald Trump, mai ales pe fondul formării rapide a echipei guvernamentale.

Indicele agregat al încrederii a crescut până la 21,6 puncte, cel mai ridicat nivel din luna februarie 2022, de la 15,9 puncte, pe fondul creşterii indicelui condiţiilor curente până la 33,3 puncte, de la 28 de puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la 10,5 puncte, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2022, de la 4,5 puncte.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a scăzut în decembrie 2024 cu 1,3 puncte, până la 11,4 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la 13,5 puncte, de la 16,3 puncte, iar indicele situaţiei curente s-a menţinut la 9,3 puncte.

Economia Japoniei a fost menţinută în categoria "uşoară ascensiune", în condiţiile în care indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut cu 0,1 puncte, până la 6,6 puncte, pe fondul unei scăderi a indicelui aşteptărilor cu 0,7 puncte, până la 5,8 puncte, şi a unei creşteri cu un punct a indicelui situaţiei curente, până la 7,5 puncte.

Europa de Est a fost menţinută în categoria "declin" pe fondul scăderii indicelui agregat până la -12 puncte, de la -11,3 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut până la -20,5 puncte, de la -18,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 0,8 puncte, până la -3 puncte.

Indicele agregat al încrederii în economia Elveţiei a crescut în decembrie, până la 14 puncte, de la 9,9 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la 22,5 puncte, de la 17,3 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 3 puncte, până la 5,8 puncte.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a scăzut până la -37,2 puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2020, de la -22,9 puncte. Indicele condiţiilor curente a scăzut până la -52 de puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020, de la -35,8 puncte, în timp ce indicele aşteptărilor a scăzut până la -21 de puncte, de la -9 puncte.

America Latină s-a menţinut în categoria "stabilizare" pe fondul scăderii indicelui agregat al încrederii până la -4,6 puncte, de la -4,3 puncte, în condiţiile scăderii cu 0,2 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -11,5 puncte, şi a scăderii indicelui aşteptărilor până la 2,5 puncte, de la 3 puncte în luna anterioară.

Pe fondul tendinţelor diametral opuse din zona euro şi Statele Unite, indicele agregat al încrederii la nivelul economiei globale a scăzut uşor, până la 5,3 puncte, de la 5,6 puncte în luna precedentă. Indicele situaţiei curente a scăzut până la 3,6 puncte, de la 3,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o scădere de 0,3 puncte, până la 7,1 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna decembrie 2024 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.148 de investitori, dintre care 225 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Concluzia, “ingheata” nemtii la iarna de frig:-)? Si rabda si de foame:-)? Probabil de aceea si-au mutat toate magazinele LIDL la noi:-)

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9684
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb