SUPLIMENT SPHERA Sphera - legătura dintre performanţa afacerii şi ascensiunea preţului acţiunii

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 decembrie 2024

Sphera - legătura dintre performanţa afacerii şi ascensiunea preţului acţiunii

Roxana Stejerean, Goldring: "Politica de dividend atractivă şi investiţiile în digitalizare au consolidat încrederea investitorilor în perspectivele pe termen lung ale companiei" Adrian Hornea, BT Capital Partners: "Există potenţial ca Sphera să se dezvolte şi mai agresiv în anii care urmează" Erste recomandă "Cumpărare" pentru titlul Sphera, cu un preţ ţintă de 47,5 lei, peste cotaţia din piaţă

Acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) au avut una dintre cele mai bune performanţe de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în ultimii doi ani, cu o creştere a cotaţiei de 168% între începutul lui 2023 şi finele săptămânii trecute, iar cu tot cu dividende randamentul brut se ridică la 195%, evoluţie cu mult peste cea a indicelui principal BET, ce a urcat cu 43% sau a indicelui BET-TR, ce reflectă şi dividendele plătite de companiile care-l compun, inclusiv Sphera, a cărui apreciere a fost de 62%, în aceeaşi perioadă.

Potrivit analiştilor, extinderea reţelei de restaurante, eficientizarea activităţii ce a facilitat îmbunătăţirea marjelor şi creşterea profitabilităţii, alături de politica de dividende, reprezintă elemente ce explică ascensiunea acţiunilor SFG. În plus, fondurile de pensii private Pilon II au cumpărat titluri ale operatorului brandurilor Pizza Hut, KFC şi Taco Bell, în vreme ce analiştii au furnizat ţinte de preţ tot mai ridicate pentru acţiunile companiei.

Roxana Stejerean: "Se observă o redresare semnificativă a sectorului de food service după perioada pandemică"

Evoluţia Sphera Franchise Group din ultimul an reflectă o convergenţă de factori externi şi interni, care au propulsat compania într-o poziţie favorabilă pe piaţă, spune Roxana Stejerean, analist financiar în cadrul casei de brokeraj Goldring.

"În primul rând, se observă o redresare semnificativă a sectorului de food service după perioada pandemică, susţinută de revenirea puternică a consumului în restaurante şi de creşterea puterii de cumpărare în România, în timp ce presiunile inflaţioniste asupra costurilor operaţionale s-au moderat treptat, permiţând companiei să-şi îmbunătăţească marjele de profitabilitate", ne-a transmis Roxana Stejerean.

Analistul a adăugat: "Grupul a demonstrat o capacitate remarcabilă de adaptare la noile condiţii de piaţă, implementând cu succes strategii de optimizare a costurilor şi de extindere a reţelei de restaurante, în timp ce diversificarea portofoliului de branduri între KFC, Pizza Hut şi Taco Bell a oferit companiei flexibilitatea necesară pentru a răspunde diferitelor preferinţe ale consumatorilor. Mai mult, politica de dividend atractivă şi investiţiile în digitalizare au consolidat încrederea investitorilor în perspectivele pe termen lung ale companiei!".

Sphera are o politică de dividende publică ce presupune ca, în afara cazurilor excepţionale, board-ul companiei poate să propună acţionarilor o alocare de 100% din profitul distribuibil al fiecărui an.

"Fundamentele solide ale Grupului şi poziţionarea sa strategică în piaţă sugerează că există încă spaţiu pentru creştere", spune analistul Goldring

Pentru următoarele şase - douăsprezece luni, scenariul de bază al analistului casei de brokeraj pentru acţiunile SFG este moderat optimist, fundamentat pe potenţialul continuu de expansiune al reţelei de restaurante şi pe beneficiile anticipate ale investiţiilor în eficientizarea operaţională şi digitalizare.

"Cu toate acestea, trebuie să fim atenţi la provocările generate de contextul electoral şi potenţialul impact asupra comportamentului de consum, la presiunile crescânde asupra costurilor cu forţa de muncă şi la intensificarea competiţiei în sectorul de food service, factori care ar putea influenţa dinamica acţiunilor companiei în perioada următoare.

Cu toate acestea, fundamentele solide ale Grupului şi poziţionarea sa strategică în piaţă sugerează că există încă spaţiu pentru creştere, chiar dacă probabil într-un ritm mai temperat comparativ cu performanţa peste aşteptări din ultimul an", a conchis Roxana Stejerean.

Adrian Hornea: "Majoritatea restaurantelor deschise recent sunt de tip drive-thru, ce au marje operaţionale superioare comparativ cu food-court-urile obişnuite"

Adrian Hornea, Junior Equity Analyst în cadrul BT Capital Partners, parte a Grupului Banca Transilvania, are un scenariu conservator pentru evoluţia titlurilor SFG, cu o uşoară tendinţă pozitivă. BT nu are un preţ ţintă pentru acţiunile Sphera, însă factorii detaliaţi în continuare relevă o imagine cât mai obiectivă despre poziţia şi potenţialul operatorului lanţurilor de alimentaţie publică.

"Compania a reuşit să îşi îmbunătăţească marjele operaţionale pe parcursul ultimelor trimestre; cel mai recent trimestru indică evoluţii pozitive, marja profitului operaţional crescând cu 2,8 puncte procentuale an/an, la 10,1%.

În ceea ce priveşte strategia de business, compania si-a asumat deschiderea a circa şase restaurante pe an, marea majoritate fiind restaurante KFC (la 15 noiembrie 2024 există 107 restaurante KFC în Romania, 18 în Italia şi trei în Republica Moldova). Majoritatea restaurantelor deschise recent sunt de tip drive-thru, ce au marje operaţionale superioare comparativ cu food-court-urile obişnuite, ceea ce explică parţial creşterea eficienţei operaţionale", ne-a transmis analistul BT.

Adrian Hornea a adăugat: "Veniturile principalului brand, KFC, au urcat cu 7,7% an/an la 997 milioane lei în primele nouă luni din 2024, reprezentând 87,2% din total vânzări, atât pe fondul creşterii organice, cât şi datorită noilor restaurante deschise.

Pe lângă KFC, brand-ul Taco Bell a înregistrat dinamici pozitive în ultima perioadă, vânzările crescând cu 7,1% an/an în primele nouă luni din 2024 (+13,1% an/an în trimestrul al treilea), datorită unui număr mai mare de clienţi, dar şi unui tichet mediu mai mare. Această dinamică a motivat probabil compania să deschidă, după o pauză de doi ani, un restaurant Taco Bell în România (al 16-lea) în noiembrie 2024, iar conducerea companiei estimează între una - trei deschideri pentru anul 2025".

"Diversificându-şi portofoliul, Sphera marchează şi un potenţial semnificativ de creştere a veniturilor", spune Adrian Hornea

Analistul BT punctează că reorganizarea Pizza Hut (American Restaurant System SA), care a presupus închiderea a 13 restaurante neperformante începând din al doilea trimestru din 2023 a adus, de asemenea, o îmbunătăţire, reducând la jumătate pierderea netă aferentă acestui lanţ, de la 15,7 milioane lei în primele nouă luni din 2023 la 6,6 milioane lei în primele nouă luni din 2024. "Ne aşteptăm ca în prima jumătate a anului 2025, Pizza Hut să revină la profitabilitate operaţională", spune Adrian Hornea.

Analistul a adăugat că, după ce a obţinut drepturile de franciză pentru Cioccolatitaliani pentru Italia şi România, Sphera Franchise Group intenţionează să dezvolte franciza mai întâi pe piaţa italiană, prima unitate urmând să fie deschisă în prima jumătate a anului viitor, în urma unei investiţii de circa 500 mii euro. "Grupul estimează circa patru noi deschideri pe an în următorii cinci ani, concentrându-se iniţial pe regiunile de nord ale Italiei. Conducerea se aşteaptă în primul an de activitate la un venit anual de circa 700 mii euro per unitate. Diversificându-şi portofoliul, Sphera marchează şi un potenţial semnificativ de creştere a veniturilor, precum şi întărirea poziţiei în Nordul Italiei (unde se află majoritatea KFC-urilor deţinute). Pe lângă creşterea veniturilor, această extindere contribuie şi la diversificarea operaţiunilor, intrând pe o nouă nişă (cofetării) şi reducându-şi expunerea relativă la piaţa din România", spune Adrian Hornea.

În ceea ce priveşte costurile, analistul punctează creşterea sub nivelul inflaţiei a cheltuielilor cu alimentele şi materialele, cu 2,6% an/an (+4,88% an/an la finalul anului 2023), dat fiind şi puterea de negociere mai mare a Grupului, respectiv diverse contracte avantajoase cu furnizori locali.

În plus, Adrian Hornea remarcă nivelul de îndatorare scăzut al companiei, adăugând: "Astfel, există potenţial ca Sphera să se dezvolte şi mai agresiv în anii care urmează".

Erste: "Rezultatele Sphera aferente celui de-al treilea trimestru au cimentat opinia noastră pozitivă pentru acţiune"

Erste Grup a crescut constant ţinta de preţ a acţiunii SFG începând cu luna mai a anului trecut, când a iniţiat acoperirea companiei, ultimul obiectiv fiind de 47,5 lei, cu 27% peste cotaţia din piaţă de la finele săptămânii trecute, laolată cu recomandarea de "Cumpărare", după cum reiese din ultimul raport de analiză din 21 noiembrie semnat de Caius Râpanu, publicat pe portalul BVB Research Hub.

"Rezultatele Sphera aferente celui de-al treilea trimestru au cimentat opinia noastră pozitivă pentru acţiune, compania având rezultate superioare în ceea ce priveşte veniturile şi profitabilitatea, demonstrând un control remarcabil al costurilor şi un management superior la brandului", se arată în raport.

Analistul punctează că, având în vedere evoluţia istorică, prognozele sale privind indicatorii financiari ai Sphera pentru finele anului vor fi aproape sigur depăşite, ceea ce ar întări recomandarea de "Cumpărare" şi perspectiva generală pentru acţiune. "Vom revizui probabil în sus estimarea (n.r. pentru titlul Sphera), pe măsură ce vor apărea mai multe informaţii legate de marca nou achiziţionată (n.r. Cioccolatitaliani)", se menţionează în raport.

Fondurile de pensii obligatorii au cumpărat acţiuni Sphera în acest an, ajungând în octombrie să deţină 14,3% din companie

Fondurile de pensii private obligatorii deţineau 14,3% din Sphera Franchise Group la finele lunii octombrie, faţă de o deţinere cumulată de 10,3% în decembrie anul trecut, conform calculelor noastre realizate pe baza datelor administratorilor Pilon II şi ale BVB.

Sphera - legătura dintre performanţa afacerii şi ascensiunea preţului acţiunii

Fondul Metropolitan Life a intrat în acţionariatul Sphera în iunie 2024, ulterior achiziţionând titluri ale companiei aproape în fiecare lună, astfel încât în octombrie avea un pachet de aproape 1,5 milioane de acţiuni, echivalentul a 3,8% din operatorul lanţurilor de alimentaţie publică. De asemenea, fondul Aripi şi-a crescut deţinerea în Sphera, în vreme ce fondul administrat de NN Pensii şi-a păstrat pachetul de 2,8 milioane de titluri, echivalentul a 7,3% din Sphera Franchise Group.

Pentru acest an, compania şi-a bugetat venituri din vânzări în restaurante de 1,65 miliarde lei, cu 12% peste cele din 2023 şi un profit net normalizat de 95,7 milioane lei, în creştere cu 20%. După primele nouă luni, gradul de realizare al indicatorilor era de 70-75%, ceea ce înseamnă că rezultatele companiei sunt în linie cu cele al estimate la începutul anului.

La data de 30 iunie, Tatika Investments (Cipru) avea 28,6% din acţiunile SFG, iar Computerland România - 20,5% şi Wellkept Group (România) - 17,1%. Tatika Investments şi Wellkept Group sunt deţinute de Radu Dimofte, iar Computerland de Nicolae Badea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb