Arctic Stream, integrator de infrastructură şi securitate IT şi emitent listat la BVB sub simbolul AST, le propune acţionarilor un dividend de 1,4 lei per acţiune, în creştere cu 75% faţă de cel propus în anul 2022, la prima Adunare Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) din ipostaza de companie listată, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Potrivit sursei menţionate, propunerea de dividend se află pe ordinea de zi a AGOA din 24 aprilie 2025, fiind al 4-lea an consecutiv, de după listarea acţiunilor la BVB, în care emitentul Arctic Stream distribuie dividende. Valoarea acestora a urcat de la an la an, de la 0,8 lei/acţiune (2022), până la 1 leu/acţiune (2023), respectiv 1,2 lei/acţiune (2024).
Arctic Stream a înregistrat profit net în fiecare an fiscal încheiat după listarea la BVB, după cum urmează: 4,3 milioane de lei (2021); 6,75 milioane de lei (2022); 9,15 milioane de lei (2023); respectiv 8,83 milioane lei (2024).
În fiecare dintre aceşti ultimi patru ani, conducerea companiei a propus acţionarilor alocarea unei sume pentru dividende, iar în 2025 aceasta se ridică la 5,92 milioane de lei (1,19 milioane de euro).
În cadrul convocatorului aferent Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) se va supune votului aprobarea propunerii zilei de 29.05.2025, ca fiind data de înregistrare (definită ca fiind data care serveşte la identificarea acţionarilor asupra cărora se răsfrânge hotărârea cu privire la dividende), a zilei de 28.05.2025 pentru data ex-date şi a zilei de 11.06.2025 ca dată a plăţii dividendelor.
Pentru 2025, Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al companiei anticipează o creştere cu 39% a profitului operaţional şi cu 9% a profitului net, se precizează în comunicat.
În plus faţă de dividende, acţionarii pot câştiga dintr-un nou program de răscumpărare de acţiuni, supus aprobării AGEA, programată la aceeaşi dată cu AGOA. Programul vizează un număr maxim de 100.000 de acţiuni (2,38% din capitalul social al companiei), va dura 18 luni de la data publicării aprobării sale în Monitorul Oficial şi va avea o valoare de până la 3 milioane de lei.
"Cu toate că nu am formalizat încă o politică de dividend, am declarat, încă dinainte de listarea la BVB, că vom avea întotdeauna în vedere interesele investitorilor, iar acordarea de dividende este cea mai directă formă de a le recompensa încrederea. Vom rămâne fideli acestei abordări de fiecare dată când vom înregistra profit net. Consolidarea numerică şi extinderea competenţelor echipei, oportunităţile de pe piaţa serviciilor de integrare IT şi cybersecurity, alături de parteneriatele strategice pe care le avem cu Data Core Systems şi Eximprod Grup - toate acestea sunt atuuri care ne fac încrezători că vom rămâne o companie profitabilă. Chiar dacă, pe măsură ce creştem business-ul, veniturile noastre nu vor mai putea urca atât de accelerat precum în anii precedenţi - performanţă recunoscută, pentru al doilea an la rând, prin includerea Arctic Stream în topul Financial Times FT 1000 de companii din Europa cu cea mai rapidă creştere - am convingerea că, pe baza rezultatelor obţinute şi printr-o comunicare constantă şi transparentă, vom deveni un emitent din ce în ce mai atrăgător pentru investitori şi că acest lucru se va reflecta, la un moment dat, şi în preţul acţiunilor AST", consideră Dragoş Diaconu, fondator şi Director General al Arctic Stream.
În topul FT 1000 din 2025, Arctic Stream se află pe poziţia 838, fiindu-i apreciată creşterea cu 185,3% a business-ului, între 2020 şi 2023. În clasamentul FT din acest an mai sunt incluse şi alte trei companii din România (toate din sectorul IT), în timp ce peste trei sferturi din top este dominat de companii din Italia, Germania, Franţa şi Regatul Unit, se mai menţionează în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 09:59)
Misto dividend, face miscari bune cu achizitiile. Sper ca prin rascumpararea celor 100,000 de actiuni sa tina in frau o eventuala presiune legata de tarife.
Am vrut sa mai cumpar, mai ales ca este pe la 20 si chiar s-a dus la 19.x, dar am ales pana la urma TLV.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Albert în data de 14.04.2025, 10:15)
Da! O acțiune care merită ținută în portofoliu de cei care investesc pe termen lung și nu au nevoie, uneori, să vândă rapid. Eu am 1000 de acțiuni... Dacă vreau să le vând imediat, pierd bani, pt că nu AST nu are lichiditate.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 10:22)
Sa treaca pe bvb, market maker si da-i bataie, sus jos asta este atragi atentia
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 10:46)
Care de pe BVB are lichiditate?Comparam desigur marimea companiilor,nu AST cu H2O sau TLV.Ce lichiditate au alea,ca e jalnica,acolo sunt investitori de alt calibru,pana si persoane fizice cu milioane de euro detinere,fonduri de pensii etc
Lichiditatea e o problema sistemica a BVB.Degeaba se muta companii de colo dincolo.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 11:01)
stii care-i treaba,ca ast e actiune care ar merita sa aiba 10-15k de actionari,cu detineri medii de 50-100 de actiuni
e firma de incredere,trateaza bine actionarii,face lucrurile pe o logica corecta si in busines
nu se arunca nici la declaratii nici la chestii riscante
are indicatori foarte buni comparat cu media din piata si nu doar PER
e vorba si cum arata restu de bilant,cashflow,profit regasit in conturi,acoperire datorii prin active lichide
doar ca are ceva peste 1000 de actionari asa cum se vede in ultimul registru de la depozitar
dintre acestia probabil destui cu detineri mai mari decat suporta o firma de 80-90 M plasata pe Aero,BVB,Romania
si cei cu cateva mii mai vor sa si tranzactioneze si cand au nevoie sa vanda o fac poate in pierdere ca piata a ajuns o gluma
ast isi face cu brio partea ei de treaba,problema e cu piata,cu investitorii care au luat zeci de tepe si nu vor sa mai auda de firme din plutonul ast,evaluarile au scazut la toate pe AERO pentru ca adio public
si se vede ca si alea care forteaza sa treaca pe principala tot ca AERO sunt considerate,au pecetea pusa si gata
investitorii nu se ingramadeau la ast ca ei voiau growth orice,oricum,oricand
acum dupa ce au luat teapa si-au strans cu totul jucariile
treptat o sa apara altii cu o abordare mai lumeasca
care sa cumpere si din astea care pareau boring
si sa cumpere de 4-5% din portofoliul mediu,nu sa se arunce all in ca sa dea lovitura pe o singura actiune
s-a dus cu loviturile
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 10:29)
Se poate deci sa faci profit si sa vada si actionarii ceva consistent din el.Si sa cresti decent,sa faci achizitii reusite.Si sa nu auzi promisiuni peste promisiuni amanate cu anii.
4. felicitari AST
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 10:50)
o companie care se respecta si-si respecta investitorii!
succes pe mai departe!