Industria naţională de apărare - modernizare cu pensionari

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 12 decembrie

Preşedintele ASIAA, Constantin Bucuroiu: "În momentul de faţă neconfruntăm cu o acută lipsă de personal în industria naţională deapărare, chiar dacă, pe bază de memorandumuri, Guvernul a dispusangajări de personal la Carfil Braşov, Uzina Mecanică Cugir, UzinaMecanică Drafomireşti şi Uzina Mecanică Mija. Lipsa de personaleste acută, dacă luăm în calcul că, în cazul companiilor subordonateRomarm, 1390 de angajaþi din cei 5600 sunt pensionari, adică 25%.

Preşedintele ASIAA, Constantin Bucuroiu: "În momentul de faţă neconfruntăm cu o acută lipsă de personal în industria naţională deapărare, chiar dacă, pe bază de memorandumuri, Guvernul a dispusangajări de personal la Carfil Braşov, Uzina Mecanică Cugir, UzinaMecanică Drafomireşti şi Uzina Mecanică Mija. Lipsa de personaleste acută, dacă luăm în calcul că, în cazul companiilor subordonateRomarm, 1390 de angajaþi din cei 5600 sunt pensionari, adică 25%.

Constantin Bucuroiu, preşedintele ASIAA: "25% dintre angajaţii din fabricile subordonate Romarm sunt pensionari" 45% - nivelul deficitului de forţă de muncă al companiilor din domeniu din ţara noastră Comisia Europeană doreşte atragerea mai multor tineri în industria de apărare

English Version

Revigorarea industriei naţionale de apărare se realizează cu angajaţi aflaţi sau trecuţi de vârsta necesară pensionării, a declarat pentru ziarul BURSA Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică.

Constantin Bucuroiu a precizat: "În momentul de faţă ne confruntăm cu o acută lipsă de personal în industria naţională de apărare, chiar dacă, pe bază de memorandumuri, Guvernul a dispus angajări de personal la Carfil Braşov, Uzina Mecanică Cugir, Uzina Mecanică Drafomireşti şi Uzina Mecanică Mija. Lipsa de personal este acută, dacă luăm în calcul că, în cazul companiilor subordonate Romarm, 1390 de angajaţi din cei 5600 sunt pensionari, adică 25%. Dacă luăm în considerare necesarul privind angajarea de personal suplimentar pentru derularea diferitelor proiecte din industria de apărare, deficitul de personal pe întreaga ramură industrială se ridică aproape la 45%. Acest deficit este cauzat de faptul că nimeni nu a gestionat forţa de muncă din industria de apărare, gestionarea fiind dificil de realizat în condiţiile în care majoritatea companiilor de stat au avut manageri interimari, al căror mandat era reînnoit din 4 în 4 luni. Sperăm ca odată cu implementarea generală a guvernanţei corporative, noii manageri ce vor avea un mandat de 4 ani să întocmească planurile necesare pentru formarea şi angajarea folrţei de muncă necesară în acest domeniu. În momentul de faţă nu există o politică privind resursa umană, singurele programe de formare, calificare şi recalificare profesională fiind implementate de confederaţiile sindicale prin intermediul fondurilor europene".

Preşedintele ASIAA ne-a mai spus că, pe lângă deficitul de personal, industria naţională de apărare se confruntă şi cu o subfinanţare cronică a cercetării-dezvoltării în acest domeniu, sumele alocate companiilor pentru cercetare-inovare-dezvoltare fiind aproape de zero, spre deosebire de politica impusă de Comisia Europeană.

Studiu efectuat la nivel european privind forţa de muncă din industria de apărare

Liderul sindical ne-a oferit declaraţiile de mai sus în contextul în care sectorul apărării din Uniunea Europeană (UE) se confruntă cu o penurie de forţă de muncă calificată, iar Comisia Europeană a demarat o iniţiativă ambiţioasă pentru a răspunde acestei provocări.

Potrivit site-ului Euractiv, Executivul european a lansat recent două cercetări menite să analizeze percepţiile şi interesul personalului din industria apărării şi ale tinerilor profesionişti sau studenţi faţă de acest domeniu. Această mişcare subliniază importanţa strategică a sectorului apărării, mai ales în contextul geopolitic actual marcat de conflicte şi creşterea cererii pentru echipamente de apărare.

Sondajele se adresează grupurilor-ţintă distincte. Primul vizează personalul deja activ în sectorul apărării, având scopul de a înţelege experienţele lor şi de a identifica măsurile care ar putea spori atractivitatea acestui sector. Al doilea sondaj este destinat tinerilor profesionişti sau studenţilor care nu au lucrat încă în acest domeniu, pentru a evalua motivaţiile şi reticenţele acestora faţă de o posibilă carieră în industria de apărare.

Printre întrebările adresate celor activi în industrie se numără: "Ce este important pentru dumneavoastră atunci când reflectaţi asupra postului actual sau viitor?" Răspunsurile includ criterii precum nivelul de remunerare, oportunitatea de a contribui la inovaţia tehnologică, consolidarea securităţii naţionale şi internaţionale, dar şi angajamentul faţă de sustenabilitate.

De asemenea, anchetele explorează alte aspecte-cheie, cum ar fi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală, stilul de management, oportunităţile de avansare în carieră, dar şi eventualele motive pentru care angajaţii ar putea lua în considerare părăsirea sectorului.

Un aspect crucial abordat de Comisia Europeană îl constituie percepţia asupra eticii şi drepturilor omului în deciziile luate de industria apărării. De exemplu, cele două chestionare doresc să afle de la participanţi în ce măsură consideră că industria apărării europene respectă aceste principii atunci când ia decizii privind exporturile de echipamente militare.

Sursa citată mai arată că sectorul apărării este considerat de mulţi drept neatractiv, în special pentru tineri, şi precizează că această percepţie se datorează adesea asocierii industriei cu imoralitatea sau lipsa de sustenabilitate. În plus, locaţia fabricilor în zone izolate şi investiţiile anterioare insuficiente în noi programe de apărare contribuie la această imagine negativă. Strategia industrială de apărare a UE recunoaşte aceste probleme, evidenţiind faptul că mobilitatea redusă şi îmbătrânirea forţei de muncă agravează situaţia.

Creşterea cererii pentru forţă de muncă calificată, în contextul conflictului din Ucraina

Conflictul din Ucraina şi necesitatea consolidării stocurilor de echipamente militare au adus o presiune suplimentară asupra industriei apărării. Creşterea comenzilor şi nevoia de a răspunde rapid la cerinţele pieţei impun atragerea unei forţe de muncă mai numeroase şi mai bine pregătite. Anul trecut, la nivel european numărul locurilor de muncă din sector a crescut cu 8% faţă de anul anterior, potrivit Asociaţiei Europene a Industriei de Apărare (ASD). Această tendinţă vine după o creştere de 5,2% înregistrată în 2022. În acest context, Comisia Europeană subliniază că accesul la o forţă de muncă calificată reprezintă un element-cheie pentru dezvoltarea industriei.

Noua strategie industrială de apărare a UE, elaborată sub coordonarea Comisiei şi a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Kaja Kallas, propune măsuri concrete pentru a face sectorul mai atractiv. Acestea includ integrarea educaţiei în domeniul apărării, sprijinirea mobilităţii forţei de muncă şi promovarea de programe educaţionale specializate. Obiectivul principal este reducerea penuriei de competenţe printr-o abordare proactivă, care să stimuleze producţia militară şi să asigure sustenabilitatea industriei în faţa provocărilor actuale.

Eforturile Comisiei Europene reflectă importanţa strategică a sectorului apărării pentru securitatea şi stabilitatea Uniunii Europene. Prin iniţiativele recente, executivul european încearcă să schimbe percepţia asupra acestui domeniu şi să asigure resursele umane necesare pentru a răspunde cerinţelor tot mai complexe ale pieţei. Cu toate acestea, succesul acestor demersuri depinde de capacitatea industriei de a deveni un angajator atractiv şi etic, capabil să ofere oportunităţi convingătoare pentru noile generaţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9684
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb