Atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor constituite o lecţie din care autorităţile statului trebuie să înveţe şi să înţeleagă că lumea s-a schimbat cu o viteză ameţitoare în ultimii ani, a declarat, ieri, după şedinţa de guvern, Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Bogdan Ivan a precizat: "Atunci când vorbim despre securitatea datelor, despre securitatea cibernetică, nu mai avem graniţe, pentru că internetul nu are graniţe. Şi, din acest punct de vedere. investiţia în infrastructura informatică a statului român trebuie să fie prioritatea zero".
Ministrul Digitalizării a precizat că în urma atacului cibernetic de la Camera Deputaţilor 316 fişiere au fost copiate de hackeri, dintre care 190 documente erau scanate, iar 36 editabile, volumul total de date accesate fiind de 300 Megabytes.
Bogdan Ivan a spus: "Conţinutul acestor documente era unul preponderent public şi privea contracte de servicii, adrese instituţionale, date din buget, dar şi date care nu sunt destinate publicului, cum ar fi copiile după actele de identitate ale parlamentarilor. Avem capacitatea de a recupera toate acele date, pentru că există back-up, dar şi de a asigura securitatea sistemului actual. În momentul de faţă, instituţiile abilitate ale statului sunt la Camera Deputaţilor pentru a rezolva această breşă de securitate".
Referitor la incidentul care a avut loc la Camera Deputaţilor, ministrul Ivan a mai arătat că administrarea sistemului informatic era realizată în regie proprie de către instituţia respectivă prin intermediul departamentului de IT, care şi-a asumat responsabilitatea privind securitatea cibernetică a propriului site. Domnia sa a precizat că, în urma verificărilor efectuate în ultimele zile, s-a constatat că sistemele nu au fost actualizate la nivelul celor existente astăzi, pe unele computere de la Camera Deputaţilor rulând încă Windows 7 "care este o versiune cu mult depăşită", potrivit ministrului Digitalizării.
Bogdan Ivan a mai arătat că după atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor site-ul DNSC a fost supus unui atac puternic, dar fără succes pentru hackeri.
Domnul ministru Ivan a precizat: "În cursul nopţii de marţi spre miercuri, între ora 1:00 şi 7:00 dimineaţa, site-ul Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică a fost atacat cu o pondere de aproximativ 18.000 de accesări pe secundă. În momentul de faţă, efectele sunt unele nule pentru site-ul DNSC. Nu au fost copiate fişiere, nu a fost adus într-o stare nefuncţională site-ul, el funcţionează şi este protejat".
Potrivit oficialului guvernamental, ţara noastră se confruntă zilnic cu 25.000 de atacuri cibernetice şi peste 90% din atacurile cibernetice care ajung să fie duse la capăt şi să aibă succes sunt din cauza erorilor umane: accesarea unui site care conţinea un malware, deschiderea unui link necunoscut, deschiderea unui mail primit de la o adresă necunoscută.
Pentru a ţine sub control atacurile cibernetice, dar şi pentru a răspunde imediat în cazul unei astfel de situaţii, Guvernul a modificat ieri articolul 25 din legea 58/2023 a securităţii cibernetice şi a stabilit obligaţia entităşilor de a informa în cel mult 48 de ore instituţiile statului despre situaţiile în care infrastructura informatică le este afectată, pentru a identifica, pentru a corecta şi pentru a evita cât mai mult riscul de securitate cibernetică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2024, 10:38)
Toc poc
hopaaaa-cine vorbeste?
era o vorba -cu musca pe caciula!
deduceti