BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO:  "Băncile americane se pregătesc de recesiune"

G.D.
Piaţa de Capital / 19 ianuarie 2023

"Băncile americane se pregătesc de recesiune"

Cele mai recente raportări financiare ale marilor bănci americane au oferit o imagine eterogenă a mediului financiar în trimestrul al patrulea al anului trecut, conform unui comunicat remis redacţiei. Inflaţia, reducerea numărului de tranzacţii în zona de investiţii, scaderea consumului şi pregătirile pentru recesiune, inclusiv o combinaţie de creştere a rezervelor şi a provizioanelor, au oferit câteva surprize bune dar şi rele pentru investitori.

Potrivit sursei citate, în ultimii ani, instituţiile financiare au fost printre favoritele investitorilor, dar este mai puţin sigur că lucrurile vor rămâne aşa. Conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, la sfârşitul trimestrului al 4-lea din 2022, 76% dintre investitorii români deţineau active din industria serviciilor financiare. Cu toate acestea, atunci când au fost întrebaţi cum va arăta portofoliul lor în următoarele trei luni, doar 73% au declarat că vor mai deţine în continuare active în acest sector. Ultimele rapoarte financiare ale marilor bănci americane îi îngrijorează pe investitori din cauza creşterii abrupte a cheltuielilor şi a provizioanelor dar şi a scăderii profitabilităţii.

Goldman Sachs (GS) a avut un T4 dezamăgitor, profiturile sale ratând cu mult aşteptările Wall Street, de 5,95 dolari. Profitul pe acţiune a scăzut la 3,32 dolari, de la 8,25 dolari în trimestrul al treilea şi de la peste 10 dolari la sfârşitul lui 2021. Provizioanele pentru pierderile din credite au crescut la 972 de milioane de dolari, de la 344 de milioane în urmă cu un an. În timp ce veniturile au ratat estimările, cheltuielile cu compensaţiile şi beneficiile pentru personal au crescut la 3,76 miliarde de dolari de la 3,25 miliarde de dolari în urmă cu un an. Compania se concentrează asupra restructurării, iar numărul de angajaţi a scăzut cu 600 de persoane în ultimul trimestru din 2022, existând ştiri care arată că alte 4.000 de persoane urmează să fie concediate. Preţul acţiunilor a pierdut 5% după rapoartele privind câştigurile, dar este încă în creştere cu 0,83% în acest an.

În schimb, JP Morgan (JPM) a înregistrat cifre foarte bune, depăşind aşteptările analiştilor. Banca şi-a majorat profitul cu 6% şi a avut venituri de 35,57 miliarde de dolari, faţă de o estimare de 34,3 miliarde de dolari. Profitul pe acţiune în T4 a fost de 3,56 dolari, mai mare decât estimările analiştilor, de 3,1 dolari. Însă provizioanele au crescut la 2,29 miliarde de dolari, de la 1,29 miliarde în urmă cu un an, îngrijorând investitorii. Preţul acţiunilor a scăzut cu 2% după anunţarea rezultatelor, dar este în creştere cu 1,07% de la începutul acestui an.

Bank of America (BAC) a înregistrat şi ea rezultate foarte bune în T4, raportând o creştere a profitului cu 2% şi o majorare a veniturilor cu 11%, la 24,5 miliarde de dolari. Bank of America a pus deoparte 1,09 miliarde de dolari în provizioane pentru pierderi din credite în ultimul trimestru, faţă de 0,9 miliarde de dolari în trimestrul anterior. Acest lucru a stârnit îngrijorarea investitorilor cu privire la expunerea băncii în condiţiile unei posibile recesiuni. Preţul acţiunilor a scăzut cu 2,6% după anunţarea rezultatelor, dar este încă în creştere cu 0,6% de la începutul anului până în prezent.

Goldman Sachs se aşteaptă ca anul 2023 să fie mai puţin turbulent pentru pieţe, în condiţiile în care inflaţia se va domoli, iar marile bănci centrale se apropie de finalul ciclurilor de înăsprire a condiţiilor financiare. O recesiune uşoară în 2023 este scenariul de bază pentru BAC, care vede cheltuielile legate de consum rămânând puternice, dar încetinind. JP Morgan vede aceeaşi recesiune uşoară, dar se aşteaptă ca veniturile sale să fie susţinute de cheltuielile cu cardurile de credit. În noiembrie, creditul de consum a crescut la o rată anuală ajustată sezonier de 7,1%.

Ultimele date privind cheltuielile legate de consum publicate de Federaţia Americana de Retail (National Retail Federation) au arătat o încetinire a acestora. Vânzările cu amănuntul ajustate la inflaţie au scăzut cu 1% în decembrie, a doua lună consecutivă de scăderi de 1%. De asemenea, a fost primul sezon de sărbători de iarnă din 2008 şi, înainte de acesta, din 2001, în care vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1% sau mai mult atât în noiembrie, cât şi în decembrie.

Băncile americane au fost favorizate de ratele ridicate ale dobânzilor în trimestrul patru al anului trecut. Cu toate acestea, lipsa tranzacţiilor legate de investiţii, creşterea costurilor şi pregătirile pentru recesiune au dus la aceste rezultate mixte. Cu rezerve mari pentru eventuale pierderi din credite neperformante, băncile sunt mai bine poziţionate pentru un scenariu de recesiune în 2023, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb