BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO: "Economia europeană ar trebui să atingă nivelul de dinaintea pandemiei la începutul anului 2022"

Macroeconomie / 26 iulie 2021

Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro

Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro

Economia europeană dă semne de redresare puternică, Banca Centrală Europeană (BCE) estimând că este pe cale să revină la nivelurile anterioare pandemiei în primul trimestru al anului viitor. BCE îşi menţine însă abordarea prudentă în privinţa ratelor dobânzilor, încercând să calmeze pieţele în această perioadă.

"Perspectivele de redresare, continuă să depindă de evoluţia pandemiei şi de progresele înregistrate în ceea ce priveşte vaccinările", a menţionat Preşedintele BCE, Christine Lagarde

Estimarea BCE este susţinută şi de sondajul PMI din iulie, care arată că firmele europene au încredere în redresarea economică. Indicele PMI flash al serviciilor a avut o creştere substanţială de la 58,3 luna trecută la 60,4 luna aceasta. Sondajul PMI este considerat în general un bun indicator al încrederii companiilor în evoluţia viitoare a economiei.

"Activitatea economică ar putea depăşi aşteptările noastre în condiţiile în care consumatorii cheltuiesc mai mult decât se estimează în prezent şi vor apela mai rapid la economiile pe care le-au acumulat în timpul pandemiei", a declarat Lagarde.

În România, economiile populaţiei au continuat să crească până la 30% din PIB, cea mai mare valoare din ultimii 14 ani, ceea ce arată că există resurse pentru cheltuieli. În pofida pandemiei, la sfârşitul anului 2020, averea netă a populaţiei a crescut la 2400 miliarde de lei, potrivit unui raport al BNR, cel mai înalt nivel de până acum, cu o creştere de 6% faţă de anul precedent. Cu toate acestea, doar 24% din această sumă se află în active financiare, o cifră scăzută în comparaţie cu media europeană de 45%, 75% fiind investit în proprietăţi imobiliare.

Semne că economiile ţărilor europene sunt pe cale să se redreseze se găsesc şi într-un sondaj efectuat în rândul băncilor europene. În a doua parte a acestui an se prognozează o creştere considerabilă a cererii de linii de credit şi de împrumuturi pentru afaceri, în special în industria producătoare, în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, precum şi în sectorul imobiliar comercial, unde cererea se prăbuşise după izolarea de anul trecut.

BCE a confirmat că va continua programul de achiziţii de urgenţă pandemică (PEPP) până când va considera că perioada de criză legată de Covid-19 s-a încheiat, dar cel puţin până în martie 2022. Aceasta ar putea fi o veste foarte bună pentru bursele de valori.

BCE a menţinut neschimbată dobânda cheie la 0%, Consiliul Guvernatorilor declarând că se aşteaptă ca ratele dobânzilor cheie ale BCE să rămână la nivelurile actuale sau la niveluri mai mici până când va constata că inflaţia va ajunge la 2%. "Este un indiciu că niciunul dintre noi nu ar dori să reducă prematur facilităţile actuale", a spus Lagarde.

Pieţele globale s-au speriat din cauza perspectivei unei posibile creşteri a ratei dobânzii şi a unei ipotetice reduceri a programului de achiziţii de obligaţiuni în Statele Unite. Şi asta, în pofida asigurărilor date de preşedintele Fed, Jerome Powell care a declarat: "vă puteţi gândi la această şedinţă din iunie ca la şedinţa în care am "vorbit despre faptul că vom vorbi' în viitor".

Deşi pozitiv, indicele Flash Services PMI din iulie din SUA arată, de asemenea, îngrijorări legate de personal şi dificultăţi în lanţurile de aprovizionare, lăsând să se înţeleagă că ar putea dura ceva timp până când dezechilibrele produse de pandemia de Covid-19 vor fi rezolvate. Acum, pieţele aşteaptă cu nerăbdare şedinţa FOMC (Federal Open Market Committee/Comitetul Federal al Pieţei Libere) de miercuri, fiind atente la orice indiciu privind reducerea programului de achiziţii şi căutând dovezi privind transformarea "discuţiei despre discuţie" într-o posibilitate reală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb