BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO:  "Preţul cuprului şi al aurului semnalează probleme economice viitoare"

Miscellanea / 18 mai 2023

"Preţul cuprului şi al aurului semnalează probleme economice viitoare"

Preţurile cuprului şi aurului semnalează că pieţele se aşteaptă la o perioadă dificilă din punct de vedere economic, pe fondul temerilor legate situaţia anumitor bănci, al îngrijorărilor legate de război şi de o posibilă recesiune.

Preţul cuprului a scăzut de la 9,44 dolari în ianuarie 2023 la un minim de aproximativ 8 dolari pe kg în urmă cu câteva zile. Preţul aurului în aceeaşi perioadă a urcat de la 1928 la peste 2000 de dolari pe uncie.

Ambele metale au utilizările lor, dar semnificaţia este total diferită. Cuprul, este o necesitate industrială şi un indicator al creşterii economice. Aurul, este privit în principal ca un refugiu sigur pentru investitori, deşi are şi alte roluri în sectorul industrial.

Raportul dintre cupru şi aur arată o atitudine de reducere a riscului şi un apetit pentru titlurile de stat americane pe 10 ani. Indicatorul s-a aflat pe un trend descendent care a început anul trecut la sfârşitul lunii mai, a recuperat o parte din pierderi între iulie 2022 şi ianuarie anul acesta şi de atunci a continuat să scadă. Temerile legate de situaţia bancară, datele economice din China, care sunt sub aşteptări, şi îngrijorările legate de recesiune reduc apetitul pentru risc al investitorilor.

Aurul este un metal care şi-a păstrat valoarea, practic toate cantităţile extrase de-a lungul timpului existând şi astăzi. Până în prezent au fost descoperite aproximativ 244.000 de tone de aur (187.000 de tone de aur produse istoric plus rezervele subterane actuale de 57.000 de tone). Cea mai mare parte din acest aur a provenit din doar trei ţări: China, Australia şi Africa de Sud. Tot aurul descoperit până în prezent ar încăpea într-un cub cu lăţimea de 23 de metri pe fiecare latură.

Prin comparaţie, până în prezent, aproximativ 700 de milioane de tone de cupru au fost produse în întreaga lume, iar depozitele identificate conţin aproximativ 2,1 miliarde de tone, ceea ce ridică cantitatea totală de cupru descoperită la 2,8 miliarde de tone. Aceasta ar încăpea într-un cub de 680 de metri pe o latură. Dar cuprul are un rol industrial foarte important, deoarece generarea, şi transmiterea energiei electrice precum şi dispozitivele electrice şi electronice nu ar putea fi realizate fără cupru.

Recenta scădere a preţului cuprului semnalează faptul că piaţa se teme de o încetinire a cererii. Cea mai nouă veste care confirmă acest lucru a venit de pe piaţa imobiliară chineză. Datele au arătat o încetinire a creşterii preţurilor locuinţelor în luna aprilie, ceea ce întăreşte consensul conform căruia optimismul legat de redeschiderea Chinei se estompează, iar redresarea economică este determinată mai degrabă de consumator decât de o activitate imobiliară şi industrială tradiţională. Acest lucru împreună cu temerile legate de recesiune din SUA şi din alte părţi ale lumii afectează cererea şi preţul cuprului, precum şi a altor metale de bază. Stocurile de cupru din depozitele London Metal Exchange, de 86.625 de tone, au crescut cu 70% în ultimele patru săptămâni, ajungând la cel mai ridicat nivel din ianuarie, ceea ce indică o scădere a cererii.

Cererea de aur în primul trimestru a oferit o evoluţie mixtă, dar preţul aurului a crescut pe măsură ce ştirile din sectorul bancar au indicat o problemă în acest domeniu, deşi limitată la anumite bănci. Cererea totală de aur a fost cu 13% mai mică faţă de anul trecut, dar cererea din partea băncilor centrale a înregistrat o creştere abruptă, ajungând la 228 de tone. Practic, patru bănci au fost responsabile pentru majoritatea achiziţiilor: Singapore a fost cel mai mare cumpărător, cu 69 de tone, urmat de Banca Populară Chineză (58 de tone), Banca Turciei (45 de tone) şi Banca Indiei (7 tone).

Pentru investitori, aurul ar putea fi un vehicul de diversificare. Deşi nu produce randament, preţul aurului faţă de dolar a crescut cu 53% în ultimii 5 ani şi cu aproape 9% de la începutul acestui an. Conform sondajului eToro Retail Investor Beat, 55% dintre investitorii români investesc în prezent sau intenţionează să investească în mărfuri fungibile, inclusiv în petrol, aur şi cupru.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu stiu la ce "Date" economice va uitati cand argumentati povestea cu "Aurul, este privit în principal ca un refugiu sigur pentru investitori, deşi are şi alte roluri în sectorul industrial." -- datele mele economice arata ca Aurul a cazut in dolari si a fost tot recesiune / criza economica /crash de credit /si chiar crash de imobiliare si etc.....

    Mai incercati odata... poate va iese mai bine analiza.... 

    Mergeti ceva mai in spate de 71... va rog.. megeti pana spre 1800 si cv... dar sa nu va fortez "cautarile" macar pana la 1913... aur dolar... si sa lasam "povestile" de adormit investitori de rand... in timp ce institutionalii isi vand pe panici si povesti inutile si se muta in altele. 

    PS: dar ca sa nu va las asa si sa ma vorbit de rau printre voi aia "elevati sie ducati" zic sa pun in scris date la ce am zis mai sus: 

    Sa luam Pretul ISTORIC AL AURULUI IN DOLLARI INTERNATIONAL: se vede din luna ciclitatea "pretului" pe lungimi de zeci de ani diluare dolar fata de aur (expresie aur in dolari in sus) cu recesiunile aferente ciclice si depresia generatie (din maxim pret aur in dolari); se vede din luna ciclitatea "pretului" atat pe lungim de zeci de ani intarire dolar fata de aur (expresie aur in dolari jos) cu recesiunile ciclice aferente si boomul generatiei ce a prins varful. 

    Deci cand scrieti analize si vorbiti aplicati metoda: CADRE DE TIMP / CADRANE DE TIMP / CONTEXT DE TIM - DILATARE SI CONTRACTIA NARATIUNII PE CADRUL?CADRANUL RESPECTIV DE TIMP in care va exprimati opinia si ideologia investitonala / opinia respectiva. 

    Toti "speculati" boom final aur in dolari (ca pe jpy) sa va faceti exiturile si sa va mutati in "ieftin" pentru ca se vede din luna ca dolarul urmeaza sa aibe long intarire in aur! - cu sau fara socul speculativ final orchestrat de banca centrala si speculatori. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb