Nvidia se impune ca unul dintre principalii beneficiari ai bătăliei dintre giganţii software pentru inteligenţa artificială (IA), producătorul de cipuri devenind cea mai valoroasă companie din lume după capitalizarea de piaţă. Miercuri, Nvidia a ajuns la aproximativ 3,34 trilioane de dolari, depăşind Microsoft (3,32 trilioane) şi Apple (3,29 trilioane dolari), spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.
Potrivit sursei citate, pe locul patru se află Alphabet, cu o valoare sub 2,18 trilioane dolari, urmată de Amazon (1,9 trilioane dolari). Prima companie din clasament care nu este implicată în sectorul tehnologiei informatice este gigantul petrolier Saudi Aramco, cu o valoare de 1,79 trilioane dolari. Cea mai deţinută acţiune de către investitorii globali şi români de pe platforma eToro, Tesla, se află în prezent pe locul 13 în lume, cu o capitalizare de piaţă de aproximativ 590 de miliarde de dolari.
"Faptul că Nvidia a devenit cea mai valoroasă companie din lume nu este o întâmplare. De fapt, toate companiile de pe primele 5 locuri dezvoltă un fel de limbaj, produs, aplicaţie sau hardware de inteligenţă artificială. Dar Nvidia este motorul care alimentează dezvoltarea IA. Unii analişti spun că aceasta controlează peste 80% din piaţa cipurilor grafice utilizate în sistemele de IA şi în centrele de date. Iar goana pentru cea mai utilă tehnologie IA este încă la început, generând cererea de noi cipuri şi capacităţi de procesare", precizează analistul eToro.
Inteligenţa artificială a trecut cu siguranţă în fruntea agendei managementului companiilor. Două treimi dintre directorii executivi consideră că va fi nevoie de cel puţin doi ani pentru ca inteligenţa artificială şi cea generativă să depăşească perioada de entuziasm, potrivit unui studiu al Boston Consulting Group. Toate aceste cercetări vor avea nevoie de putere de procesare favorizând producătorii de cipuri, inclusiv Nvidia, arată sursa citată.
Inteligenţa artificială generativă a dat naştere unei lumi de noi oportunităţi de afaceri - iar directorii executivi sunt nerăbdători să profite de acestea. Aproape trei sferturi (71%) dintre liderii de companie intervievaţi de analiştii de la BCG spun că plănuiesc să crească investiţiile în tehnologie ale companiei lor în acest an, iar un procent şi mai mare (85%) spun că vor creşte cheltuielile pentru inteligenţa artificială şi inteligenţa artificială generativă în 2024. Conform sondajului, 89% dintre directori clasifică IA şi IA generativă ca fiind printre primele trei priorităţi tehnologice pentru 2024, iar 54% se aşteaptă ca IA să genereze reduceri de costuri. Dintre aceştia, aproximativ jumătate anticipează reducerea costurilor cu peste 10%, în principal prin creşterea productivităţii în zona de operaţiuni, cea a serviciilor pentru clienţi şi IT.
Acelaşi studiu arată că organizaţiile care plănuiesc să investească peste 50 de milioane de dolari în IA sau IA generativă anul viitor au de 1,3 ori mai multe şanse decât competitoarele lor să realizeze economii de costuri şi de 1,5 ori mai multe şanse să îşi reducă costurile cu peste 10%. Iar acest lucru este esenţial pentru dezvoltarea continuă a IA, pentru a arăta cât de utilă poate fi pentru companii şi ce impact poate avea asupra economiei globale.
Bogdan Maioreanu mai precizează: "Creşterea preţului acţiunilor Nvidia se datorează interesului crescut al investitorilor în domeniul inteligenţei artificiale, aceştia înţelegând că firma va beneficia de pe urma investiţiilor în noua tehnologie care se fac în întreaga lume. Astfel, investitorii sunt atraşi de perspectivele oferite de inteligenţa artificială, dar şi de potenţialul de creştere a profiturilor, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Iar Nvidia le oferă pe amândouă".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2024, 16:26)
si "iNvidia" alimentata de "piata cripto"...
s c c r e t