Bogdan Maioreanu, eToro: "Criza imobiliară din China, contagiune limitată pe pieţele globale"

Internaţional / 21 august 2023

Bogdan Maioreanu, eToro: "Criza imobiliară din China, contagiune limitată pe pieţele globale"

Industria imobiliară din China este în criză şi există temeri că problemele acesteia s-ar putea extinde în afara graniţelor ţării, într-un moment în care ne confruntăm cu războiul dintre Ucraina şi Rusia, dar şi cu inflaţia. Până în prezent, investitorii par să se uite mai mult la ceea ce fac băncile centrale şi speră că se vor opri creşterile ratelor dobânzilor înainte de a provoca o recesiune globală.

China este a doua cea mai mare economie a lumii, iar sectorul său imobiliar a fost mult timp considerat un motor de creştere vital şi a reprezentat până la 30% din PIB-ul ţării. China s-a confruntat în ultima vreme cu o criză imobiliară în sectorul privat, dar acum criza pare să se extindă şi la companiile susţinute de guvern. Dezvoltatorii imobiliari de stat din China avertizează cu privire la pierderi pe scară largă: 18 din 38 de dezvoltatori imobiliari de stat listaţi pe bursele din Hong Kong şi în China continentală au raportat pierderi preliminare în cele şase luni încheiate la 30 iunie, faţă de 11 care au avertizat cu privire la pierderi pe întregul an 2022, potrivit unei inventarieri făcute de Bloomberg. Acest lucru se întâmplă după ce a doua cea mai mare companie imobiliară din China, Evergrande, şi-a cerut falimentul în SUA, compania imobiliară având datorii de 2.437 de miliarde de yuani (340 de miliarde de dolari) la sfârşitul anului trecut. Aceasta suma reprezintă aproximativ 2% din întregul produs intern brut al Chinei.

Situaţia datoriilor companiilor imobiliare din China stârneşte temeri că ar putea duce la o contagiune globală. China este cel mai mare producător manufacturier din lume, are a doua cea mai mare economie şi este cea mai mare sursă de creştere a consumului global şi a materiilor prime. Economia chineză are un aport de mai mult de o cincime din creşterea consumului global în acest an.

Cu toate acestea, recentele îngrijorări legate de creşterea economică şi de datoria Chinei au avut până acum un impact limitat asupra pieţelor globale, investitorii părând mai preocupaţi de creşterea randamentelor obligaţiunilor americane şi a preţurilor petrolului. Un motiv pentru acest impact limitat este faptul că, deşi China este un gigant economic, aceasta are pieţe de capital relativ mici. Acţiunile chinezeşti sunt deja unele dintre cele mai ieftine din lume, iar investitorii străini, inclusiv cei români, sunt deja foarte sub-investiţi. Conform ultimului sondaj eToro Retail Investors Beat, doar 3% dintre investitorii individuali români sunt expuşi la pieţele chineze.

Deşi creşterea PIB-ului chinezesc este dezamăgitoare şi în scădere structurală, acesta rămâne totuşi printre cele mai puternice din lume în acest an. China dispune de flexibilitatea politicilor pentru a aborda aceste probleme. Cu instrumente precum ridicarea ratei dobânzii reale şi a celei la economiile interne până la controlul capitalului, având băncile deţinute de stat şi datoria sa în proporţie covârşitoare în monedă locală, răspunsul Chinei va fi probabil ponderat. În situaţia actuală, acesta s-ar putea dovedi suficient, având în vedere şi faptul că aşteptările legate de creşterea economică sunt atât de scăzute.

De altfel, în ciuda situaţiei complexe din economia chineză şi din industria imobiliară, numărul de metri pătraţi de construcţii nou începute a continuat să crească în iulie cu peste 14% faţă de iunie.

Pe de alta parte, situaţia globală este mixtă. Locuinţele începute (construcţii noi) în SUA au crescut cu 3,9% de la o lună la alta, ajungând la o rată anualizată ajustată sezonier de 1,452 milioane în iulie 2023, peste aşteptările pieţei de 1,448 milioane. În Europa, datele arată că în unele ţări construcţiile noi cresc, iar în altele scad. În România, volumul brut al construcţiilor noi a crescut de la o lună la alta cu 8,2%, dar clădirile rezidenţiale au scăzut cu 1,5%. De la an la an, volumul brut al construcţiilor noi a crescut cu 5,4%, cu o scădere a clădirilor rezidenţiale de 14,5%.

În ciuda statisticilor, 57% dintre investitorii români nu sunt încrezători în piaţa imobiliară locală, relevă cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat. Încrederea s-a deteriorat cu 5% de la un trimestru la altul. De asemenea, la nivel global, 54% dintre investitori nu sunt încrezători în perspectivele pieţelor imobiliare, care rămân sub presiunea creşterilor de dobânzi efectuate de băncile centrale în lupta cu inflaţia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mergem si noi cu valul sau povestea drobului de sare se aplica la BVB!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb