Bogdan Maioreanu, eToro: "Îngrijorările legate de inflaţie temperează entuziasmul investitorilor"

Macroeconomie / 16 aprilie

Bogdan Maioreanu, eToro: "Îngrijorările legate de inflaţie temperează entuziasmul investitorilor"

Sezonul de raportări financiare din primul trimestru al acestui an a început cu cea mai slabă săptămână înregistrată de indicele S&P 500 din octombrie până în prezent. Este o corecţie care trebuia să se întâmple de mai mult timp. Randamentele obligaţiunilor trezoreriei americane sunt în creştere, iar dolarul a luat avânt în contextul unei rate a inflaţiei peste aşteptări şi a instabilităţii geopolitice, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Potrivit sursei citate, slăbiciunea pieţelor din ultima vreme este determinată de publicarea unui nou raport săptămâna trecută privind inflaţia din SUA, care a crescut la 3,5% şi de perspectiva de a avea doar două reduceri a ratei dobânzii Rezervei Federale în 2024. De asemenea, cel mai recent raport privind vânzările cu amănuntul din SUA, care arată un consum puternic, sporeşte îngrijorarea că dobânzile vor rămâne ridicate mai mult timp.

Pe de alta parte, până în prezent perspectivele sezonului de raportări financiare din primul trimestru arată bine. După ce 6% dintre companiile din S&P 500 şi-au publicat rezultatele , 83% dintre acestea au avut surprize pozitive pentru investitori. Toate marile bănci americane au prezentat rezultate bune - JPMorgan, Citibank şi Wells Fargo depăşind aşteptările analiştilor financiari. Goldman Sachs a fost, de asemenea, o surpriză pozitivă în ceea ce priveşte profitul şi veniturile din primul trimestru, creşterea fiind alimentată de o sporire a veniturilor din tranzacţionare şi din serviciile bancare de investiţii, arată sursa citată.

"Dar acest rezultat iniţial bun este posibil să fie tras în jos la nivel sectorial de băncile regionale, cu venituri estimate în scădere cu 20%. Motivul este o combinaţie a activităţii slabe pe pieţele de capital, reducerea marjelor pe măsură ce dobânzile la depozite le ajung din urmă pe cele la credite şi necesarul unor provizioane mai mari la anumite credite. Însă scăderea profiturilor din sectorul financiar în ansamblu este atenuată de creşterea puternică a celor din sectorul asigurărilor, care se ridică la 40%. Pieţele se aşteaptă deja la o redresare a marjelor nete de dobândă şi la o intensificare operaţiunilor pe pieţele de capital, ceea ce poate conduce la o supra performanţă a acţiunilor bancare în acest an", spune analistul eToro.

"Europa se pregăteşte, de asemenea, pentru sezonul de raportări ale profiturilor. Sectorul financiar este cel mai mare sector de pe pieţele europene şi reprezintă sursa a 80% din finanţările de pe continent, ceea ce este opusul SUA, care se finanţează în principal de pe pieţele de capital. Creşterea şi rentabilitatea acestui sector este net superioară celui din SUA, în timp ce evaluările sunt cu o treime mai scăzute. Pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut, evaluările băncilor europene aproape că s-au dublat faţă de nivelurile minime. În mod excepţional, băncile europene au acum o creştere a profiturilor şi o rentabilitate a capitalurilor proprii mai mari decât cele americane. Acesta este motivul pentru care aşteptările investitorilor sunt ridicate", menţionează Bogdan Maioreanu.

În timp ce se ştie că investitorii individuali sunt atraşi de companiile de tehnologie, realitatea portofoliilor de investiţii arată că cel mai mare interes este pentru sectorul serviciilor financiare. Conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, acţiunile din domeniul serviciilor financiare se regăsesc în 64% din portofoliile investitorilor individuali globali şi în 66% din cele ale investitorilor individuali români. Tehnologia se află pe locul al doilea, peste 42% dintre investitori având în portofoliile lor acţiuni din acest sector, urmată de energie şi imobiliare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb