Bogdan Maioreanu, eToro: "Investitorii individuali ar putea fi favorabili unei schimbări a guvernelor actuale"

F.D.
Piaţa de Capital / 11 iulie 2024

Bogdan Maioreanu, eToro: "Investitorii individuali ar putea fi favorabili unei schimbări a guvernelor actuale"

Tulburările politice din Europa pot fi observate şi în reacţiile investitorilor individuali. În ciuda faptului că pieţelor nu le place incertitudinea, în ultima perioadă a apărut o tendinţă globală, care sugerează că schimbarea politică ar putea fi bună pentru pieţele bursiere, arată cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Potrivit sursei citate, în România, peste jumătate (51%) dintre investitorii individuali consideră că o schimbare de guvern va avea un efect pozitiv asupra pieţei bursiere interne. De fapt, aceasta este o tendinţă globală, aproape jumătate dintre investitorii individuali (49%) crezând într-un rezultat pozitiv pentru pieţele lor naţionale respective în cazul unei schimbări de guvern. Cei mai optimişti cu privire la un astfel de eveniment sunt investitorii individuali germani (60%), urmaţi de cei spanioli (59%), polonezi (58%) şi americani (55%). Deşi sondajul a fost realizat înainte de alegerile din Franţa, este demn de remarcat faptul că 41% dintre investitorii individuali francezi consideră că o schimbare de guvern este benefică pentru bursa franceză. De remarcat că majoritatea investitorilor nu sunt categorici, dar consideră că o schimbare de guvern ar putea fi oarecum pozitivă pentru pieţele lor bursiere.

"În ciuda situaţiei politice globale, acum este vară şi mulţi oameni pleacă în vacanţă. O expresie celebră din pieţele financiare spune "vinde în luna mai şi pleacă". Analizând rezultatele istorice din ultimii 50 de ani, în medie, acestea arată că nicio piaţă nu a înregistrat randamente puternice în timpul verii pe toate cele mai mari 15 pieţe examinate. Dar chiar vând investitorii în luna mai şi pleacă? Potrivit sondajului global eToro Retail Investor Beat, la nivel global doar 28% dintre investitorii individuali "vând şi pleacă", în timp ce 42% nu fac nimic, iar 25% încearcă să profite de preţurile mai bune, cumpărând pe scădere. Investitorii români acţionează diferit, 46% dintre ei investesc mai puţin sau vând între lunile mai şi octombrie, iar 29% încearcă să cumpere minimele generate de scăderi", afirmă analistul eToro.

"După un început de an foarte bun, nu toţi investitorii sunt totuşi încrezători că îşi vor atinge obiectivele de investiţii în acest an. Potrivit celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, 46% dintre investitorii români consideră că este încă prea devreme să se pronunţe, în timp ce 42% consideră că sunt deja sau sunt pe cale să îşi atingă obiectivul investiţional. La nivel global, cei mai optimişti investitori cu privire la rezultatul anului investiţional sunt cei americani, cu peste 59% pe cale să îşi atingă obiectivele, urmaţi de cei din Marea Britanie (57%) şi de investitorii individuali polonezi (56%). La polul opus, investitorii danezi (34%), italieni (38%) şi francezi (40%) sunt cei mai nesiguri în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor lor în acest an", precizează Bogdan Maioreanu.

Până acum, pieţele globale au răsplătit investitorii cu randamente diferite de la ţară la ţară. Indicele BET românesc a crescut cu aproape 20% de la începutul anului, S&P-ul american a urcat cu 17%, indicele britanic FTSE 100 cu aproape 6%, DAX-ul german a urcat cu aproape 10%, în timp ce indicele japonez Nikkei este în creştere cu 27%. Cu toate acestea, indicele francez CAC 40 este plat, iar bursa chineză a pierdut mai mult de 1% în acest an, iar valoarea sa a revenit la cea din iulie 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb