Bogdan Maioreanu, eToro: "Românii nu au încredere în economia naţională, dar sunt siguri pe portofoliile lor de investiţii"

Piaţa de Capital / 2 iulie

Bogdan Maioreanu, eToro: "Românii nu au încredere în economia naţională, dar sunt siguri pe portofoliile lor de investiţii"

În România, am asistat la o decelerare bruscă a inflaţiei în ultimele două luni, inflaţia anuală scăzând la 5,1% în mai, după o creştere la începutul anului indusă de deciziile guvernului de a majora taxele. Cu toate acestea, pentru investitorii individuali români, inflaţia rămâne principala preocupare, potrivit celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat. Aproximativ 30% dintre respondenţi consideră inflaţia drept principalul risc extern pentru investiţiile lor, urmată de o potenţială recesiune a economiei globale (19%) şi de un conflict internaţional (18%). În timp ce, în comparaţie cu trimestrul precedent, îngrijorarea cu privire la inflaţie a scăzut uşor, de la 31% la 30%, îngrijorarea cu privire la un eventual conflict internaţional a crescut de la 15% la 18%.

La nivel global, sondajul arată că inflaţia este în continuare principala preocupare (22%), urmată de un conflict internaţional (20%) şi de posibilitatea unei recesiuni pentru economia globală (18%). De fapt, posibilitatea unui conflict global a avut o creştere constantă în ultimele două trimestre, de la 14% la 20% în prezent. Acest lucru s-a văzut şi în cazul investitorilor români, îngrijorările legate de război crescând de la 11% la sfârşitul anului 2023 la 18% în prezent. Cei mai îngrijoraţi de un conflict major sunt olandezii (29%), urmaţi de investitorii danezi (28%), francezi (27%), polonezi (25%) şi italieni (23%). Cei mai puţin îngrijoraţi sunt investitorii americani (6%).

O posibilă recesiune a economiei româneşti îngrijorează 15% dintre investitorii români, în timp ce doar 8% sunt îngrijoraţi de noi creşteri de taxe, în ciuda nevoii actuale a guvernului român de a găsi noi surse de venit pentru a reduce deficitul bugetar.

Teama că economia globală şi cea locală nu funcţionează bine reiese din nivelul scăzut de încredere al investitorilor români în situaţia macroeconomică. Aproape două treimi dintre investitorii intervievaţi (63%) nu cred într-o evoluţie pozitivă a economiei româneşti. Acesta este însă cel mai mic număr din T1 2023. În ciuda acestui fapt, 71% dintre respondenţi sunt încrezători în veniturile şi nivelul lor de trai, ceea ce arată o mare încredere în propriile abilităţi şi în situaţia lor personală. Sondajul eToro Retail Investor Beat arată, de asemenea, că peste trei sferturi (77%) dintre investitorii români individuali au mare încredere în siguranţa locului de muncă. Acestea sunt cele mai ridicate cifre din ultimele 18 luni.

Când vine vorba de portofoliile lor, 82% dintre investitorii români au un nivel ridicat de încredere în deciziile lor legate de investiţii. Această cifră a crescut cu 4% faţă de trimestrul trecut. Cu toate acestea, peste 92% dintre investitorii români se aşteaptă la un randament pozitiv al investiţiilor lor în acest an, cu peste 57% preconizând profituri de peste 10%. Şi până acum pieţele le-au dat dreptate, indicele S&P 500 a crescut cu peste 14%, Nasdaq cu 18%, DAX-ul german cu 9% şi indicele românesc BET cu peste 18% de la începutul anului.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb