BOGDAN NEACŞU, GARANTI BANK: "Băncile sunt foarte interesate să nu mai repete greşelile din trecut"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 septembrie 2015

"Băncile sunt foarte interesate să nu mai repete greşelile din trecut"

Neacşu: "Până acum, bancherii vindeau un produs şi după aceea uitau de client"

Băncile sunt foarte interesate să nu mai repete greşelile din trecut, a spus, vineri, într-o conferinţă de specialitate, Bogdan Neacşu, director general adjunct la Garanti Bank, subliniind că este momentul ca instituţiile de credit să se întoarcă din nou la client.

"Clientul nu mai vine singur la bancă, el trebuie convins să apeleze la serviciile noastre", a ţinut să spună domnia sa. Bogdan Neacşu a specificat că avem nevoie de bancheri, respectiv de oameni care să interacţioneze cu clientul şi să gestioneze relaţia cu el.

Domnia sa a precizat: "Până acum, oamenii din bănci vindeau un produs omului şi după aceea uitau de client. Această componentă a relaţiei cu clientul este cea mai importantă, întrucât persoana respectivă nu stă la o bancă dacă nu vede această implicare, se duce în altă parte. Nu trebuie să vindem un produs, ci trebuie să vindem produse adecvate. Dacă nu înţelegem nevoia oamenilor, nu o să reuşim să le vindem ceea ce ei au nevoie. De aici, reiese necesitatea de a face educaţie în rândul angajaţilor noştri. Şcolirea personalului care lucrează în bănci este unul dintre cele mai importante obiective ale noastre".

Neacşu: "Colaborarea dintre bănci şi ANAF ar fi trebuit începută de mult"

În prezent, există posibilitatea ca resursele financiare ale persoanelor fizice să fie verificate de către bancă, prin intermediul ANAF, ceea ce este un lucru pozitiv atât pentru operatorii financiari, cât şi pentru clienţi, potrivit domnului Neacşu, care a precizat că nu toate băncile au intrat în acest sistem, dar că sectorul bancar se îndreaptă către acest lucru.

Recent, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din Banca Naţională a României, ne-a explicat: "Există o convenţie între bănci şi ANAF, în care este permis accesul operatorilor financiari la fişierele persoanelor ce doresc să se împrumute. Nu există un act normativ pentru reglementarea acestui aspect, este la latitudinea băncilor dacă doresc sau nu să lucreze în acest sistem".

Acesta este un pas elementar, care ar fi trebuit făcut de mult, opinează Bogdan Neacşu, adăugând că şi Garanti Bank şi-a propus să aibă acces la bazele de date de la ANAF: "Deja există bănci care îşi permit să spună ca dau credite în câteva ore, ceea ce presupune că au toată această informaţie în spate, în mod legal, cu protecţia datelor. Trebuie să ne digitalizăm şi să avem o infrastructură pentru păstrarea datelor despre clienţi".

Domnia sa consideră că asistăm la o consolidare a sistemului bancar, băncile continuându-şi procesul de restructurare a portofoliului şi a activităţii pe care o au.

În acelaşi timp, bancherul spune că există necesitatea ca băncile să-şi adapteze nevoile de business.

"Se observă clar o tendinţă spre creditarea persoanelor fizice şi suntem martorii revizuirii modului în care sunt acordate împrumuturi oamenilor.

În ceea ce priveşte IMM şi corpopraţiile, asistăm la o încetinire a ritmului de finanţare. Ne confruntăm cu o lipsă de proiecte, deşi avem şi noi problemele noastre. Sunt foarte puţine proiecte care pot să fie finanţate, există o lipsă de asumare a riscurilor din partea antreprenorilor locali. Această parte de încredere se recâştigă în timp. De asemenea, nu există direcţii clare pe care Guvernul să le sprijine, cum ar fi infrastructura, educaţia etc. Ne aşteptăm ca de anul viitor să fie mai clar definite aceste programe".

Domnul Neacşu a subliniat că sunt foarte multe bănci care încearcă să se specializeze. Acum, ne lipseste o bancă axată pe agricultură, opinează domnia sa, considerând că este nevoie să avem o astfel de instituţie financiară, care să înţeleagă domeniul, ciclurile agricole şi climatice, când se fac anumite recolte, să ofere consultanţă de specialitate etc. Un astfel de model este Agricover, a mai spus bancherul, concluzionând că băncile trebuie să ofere produse adaptate nevoilor pe care omul le are şi să cunoască tot proiectul clientului, inclusiv ceea ce există pe teren.

În realitate, băncile nu au inovat, susţine Bogdan Neacşu, adăugând că nici mobile banking-ul, nici operaţiunile bancare de tip "contactless" nu sunt utilizate foarte mult şi că, dacă băncile vor inova de acum înainte în această zonă, atunci ele se vor dezvolta.

Felix Daniliuc, ALB: "Piaţa de leasing - creştere de 16%, în primul semestru"

Sectorul leasingului financiar din ţara noastră a avut o creştere de 16%, în primul semestru al acestui an, după cum a afirmat, în cadrul forumului de la Buşteni, Felix Daniliuc, director general în cadrul Raiffeisen Leasing şi preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB). Domnia sa a precizat că piaţa de profil are aşteptări pozitive pentru întreg anul în curs, creşterea din 2015 bazându-se pe componenta de vehicule.

Valoarea pieţei, la finalul anului trecut, s-a ridicat la 1,3 miliarde euro, pentru anul în curs fiind estimat un avans de 15%.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Fix de asta mai aveam nevoie de banca pt agricultuta, doar sectorul agricol nu mai era pacalit de voi.V-ati lecuit cu oameniid e rand acum incercati cu agricultorii sa mai dati tunuri si acolo.Aceasta strategie este agreala si de dom isarescu, nu?S-a gandit mult si bine ce domeniu mai merge pacalit .

    Dna Olescu, este o declaratie de forma si pentru imagine. Luati un interviu debitorilor, mai ales celor in CHF. Va stau la dispozitie pt un feedback din partea mea ca si client fata de relatia cu Banca.

    Cand a face marul pere oi mai calca eu sau copiii mei intr-o institutie bancara.Nu-i de ajuns ca isi bat joc de noi,cei creditati in Cfh?Sau mai bine zis:prostiti.BancPost este o mizerie de banca si merita falimentul.

    Ne-am saturat de minciunile bancilor. Avem nevoie de anchete împotriva bancherilor!

    NU MAI LUATI NICIODATA CREDITE!

    DUPA CE SEMNATI DEVENITI SCLAVII BANCILOR PE VIATA!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb