BOGDAN OLTEANU DESPRE PRIMA CASĂ ŞI DAREA ÎN PLATĂ:  "Nu trebuie reparat ceva ce nu e stricat"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 martie 2016

"Nu trebuie reparat ceva ce nu e stricat"

Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că Legea dării în plată în forma actuală ar duce la desfiinţarea programului social şi că ceea ce nu e stricat nu trebuie reparat, potrivit Tribuna.ro.

Potrivit viceguvernatorului BNR, în funcţie de votul care se va da în Camera Deputaţilor, programul Prima Casă poate să dispară.

"În funcţie de cum se va vota, poate să dispară Prima Casă. Se poate crea un mecanism opţional pentru viitor, prin care cetăţeanul să opteze că vrea credit cu dare în plată şi îşi asumă un avans mai mare sau că vrea credit fără dare în plată şi renunţă la un drept - ceea ce funcţionează în domeniul civil -, iar atunci merge pe un avans mai mic. Dacă nu se merge pe acest mecanism opţional, cum există în Lituania, de exemplu, atunci o să apară această majorare a avansului la toate băncile. Această consecinţă o vom vedea de la început. O a doua consecinţă va ţine de costurile de finanţare. De obicei pierderile din sectorul privat sunt asumate, în cele din urmă, tot de sectorul public. Asta vedem clar în istorie", a spus Olteanu, făcând referire la consecinţele care ţin de credibilitatea României pe pieţele internaţionale.

"În principiu scăderea rattingului României nu e o chestie de orgoliu sau de mândrie naţională. E o chestie de bani. Se regăseşte în creşterea costurilor dobânzilor pe care România le plăteşte la datoria publică şi aşa cum în ultimii ani am economisit pentru România zeci de milioane de euro din dobânzi mici, prin încrederea pe care am reuşit să o construim, dacă dobânzile cresc, bugetul de stat poate suferi. E un joc în care nu poţi alege doar părţile bune", a adăugat Bogdan Olteanu.

În opinia lui Olteanu, nu e cazul să fie afectat de Legea dării în plată programul Prima Casă, pentru că "nu trebuie reparat ceva ce nu e stricat". "Nu e de niciun ajutor şi tocmai de aceea soluţia pentru Prima Casă este ca ea să iasă cu totul din mecanismul Legii dării în plată. Aici sunt două judecăţi: prima este aceea că beneficiarii creditului Prima Casă nu au nevoie să fie ajutaţi. Nu trebuie să încercăm să reparăm ceva ce nu e stricat. Nu există dificultăţi de rambursare la Prima Casă pentru că programul a fost instituit după criză, deci imobilele se aflau la o valoare scăzută, nu au pierdut din valoare odată cu criza, iar persoanele care au luat credite nu au pierdut din venituri pentru că asta s-a întâmplat înainte de lansarea programului Prima Casă. Al doilea motiv este că programul a fost de aşa manieră construit ca avansul să fie mic şi ratele să fie mici. Atunci programul este unul suportabil de persoane aflate la începutul carierei şi au nevoie de ajutor. Un alt motiv este că programul Prima Casă funcţionează. Băncile dau credite cu avans de doar cinci la sută, ceea ce e foarte puţin, doar pentru că primesc garanţia statului", a declarat Bogdan Olteanu.

Întrebat ce se va întâmpla cu garanţia statului dacă programul Prima Casă va intra sub incidenţa Legii dării în plată, Olteanu a spus că aceasta va deveni anulabilă.

"În momentul introducerii programului în mecanismul de dare în plată, garanţia statului va deveni anulabilă şi din acel moment băncile nu vor mai putea accepta Prima Casă, iar prima consecinţă va fi creşterea avansului. Dacă nimeni nu are nevoie să fie ajutat la Prima Casă şi dacă programul nu poate funcţiona fără garanţia statului, ce rost are să îl desfiinţăm doar pentru că ne gândim la persoane din altă categorie. Exemplele care se dau de persoane care au nevoie de ajutor nu fac parte din persoanele care au luat Prima Casă. Sunt persoane care au luat credite în condiţiile de piaţă. Asta e o discuţie care ar trebui separată, din punctul nostru de vedere, de discuţia mecanismului dării în plată", a afirmat Olteanu.

Bogdan Olteanu a subliniat că nu vede niciun beneficiu în a preda casa băncii, tocmai de aceea crede că cei care au luat credit pentru casa în care stau nu o vor preda, cei care o vor face fiind, poate, cei care au "o scară de bloc". "Mie nu mi se pare că ar fi un beneficiu (legea n.r.). E o situaţie îngrozitoare. Cred că puţini vor merge la bancă să predea cheile. Şi cred că extrem de puţini dintre cei care locuiesc în apartament o vor face. Dintre cei care au pus garanţie un teren sau au construit o scară de bloc, da, vor fi. Dacă e o lege, ea va fi aplicată. Legile în România se aplică. Dar cu costuri", a spus viceguvernatorul.

Potrivit lui Olteanu, până la jumătatea lunii aprilie se va finaliza într-un fel sau altul discuţia legată de Legea dării în plată şi consecinţele vor fi resimţite imediat.

Viceguvernatorul BNR, a mai declarat că ţara noastră ar putea fi pregătită pentru introducerea monedei unice europene peste aproximativ 10 ani, dacă demersurile ar fi începute în toamna acestui an. "Ca să termini un proces, trebuie mai întâi să îl începi şi România încă nu a început pregătirea trecerii la euro. Dacă l-am începe - să zicem - în această toamnă, probabil că, din punct de vedere tehnic, într-o perioadă de 7 - 10 ani am putea să fim rezonabil pregătiţi", a spus Bogdan Olteanu, întrebat despre momentul în care România va trece la moneda unică europeană, precizând că aderarea la moneda unică depinde de viaţa politică. "România s-a angajat să adere la euro. Am scris-o şi în Constituţie, am votat-o la referendum. Nu am scris când se va întâmpla acest lucru. Există ţări în care politicul apreciază că e mai bine mai târziu. De exemplu, în Ungaria, Guvernul a decis că atunci când Ungaria va ajunge la nivelul de trai - să zicem - la 90% din media UE, atunci o să pună problema aderării. Din ce am văzut noi în ţări care au aderat, două treimi din nivelul de trai e un nivel rezonabil ca să poţi să te duci acolo fără să ai dificultăţi", a declarat viceguvernatorul BNR. Acesta a dat ca exemplu Slovacia, "o ţară care acum merge bine, economia e tot mai competitivă şi oamenii câştigă tot mai mult".

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu a susţinut, joi, la Sibiu, conferinţa "Lider, manager, şef. Sau, poate, niciuna dintre ele?" în faţa studenţilor Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Maine ma astept sa complctati cu ceva sau de data aceasta ati cetit' de pe foaie' ?

    E constitutional ca un client sa aiba ldp si celalalt nu ?

    Fluturi pc care e un program de 5 ani cu vanzare de 91,4% ==> preturile sunt prea sus ! E la mintea cocosului ! 

    Cand trebuia sa fie aderarea la euro 2014 sau 2016 ?

    Euro in Romania cand o sa fim colonie oficiala la Austria ? 

    1. Da, este constitutional. Asa este in toate tarile (asa putine cum sunt) care accepta darea in plata care este optionala, la inceputul semnarii contractului. In cele mai multe tari nu exista darea in plata.

      in cele mai multe tari nu exista nici clauze abuzive,clientul e privit ca un partener de afaceri.In Romania e privit ca un sclav.....

      Nu, nu este privit ca un partener de afaceri. Îți spun cu toată sinceritatea: mergi în lume și fă "parteneriate"... te vei întoarce jumulit de toți banii. Pe asta cu colacii, cozile și câinii ține-o pentru copiii dușmanilor tăi. Pe cei din familia ta să îî înveți contrariul.

       

      O lecție din Spania despre clauze abuzive: 

       

      "A minimum interest rate is applied to mortgages regardless of any variation in the Euribor rate. This clause meant that millions of consumers did not take profit of the ECB’s low interest rates over the the crisis, increasing their mortgages up to €3,000 yearly in some cases, according to consumers’ organizations. 

       

      Spain’s Supreme Court ruled in May 2013 that Spanish banks should pay back the excess only from that day onwards, when one of these clauses was declared “abusive”. The Spanish judges considered that a full implementation of the retroactivity clause would have caused a “major disruption of the economic system”. 

      In the letter sent to the EU Court of Justice, the Commission argues (in legal language) that the termination of the use of a particular clause declared invalid by being abusive “is not compatible with a limitation of the effects of such invalidation, unless such limitation it is necessary to preserve the principle of res judicata.” 

      Da este boss, lasa minciunile din gasca cretinilor cu credite in chf si pune mana si citeste articolul 26 aliniatul 2 din Constitutie.

      Apropo de ce spunea Cristi cu situatia in alte tari, de ce in alte state se vorbeste de abrogarea darii in plata daca e o lege asa perfecta?  

      Ce state ?

      Acele state au si clauze abuzive inca in contracte ? 

    nu trebuie reparat,trebuie INBUNATATIT.O mare diferenta.

    1. inainte de p si b se pune m

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb