Bonusurile plătite în acest an angajaţilor de pe Wall Street vor fi cu 5-10% mai mici decât în 2015, o scădere similară cu cea înregistrată în 2015 comparativ cu 2014, pe măsură ce fuziunile şi achiziţiile au încetinit, iar companiile au amânat ofertele publice, ceea ce a redus comisioanele încasate de bănci, arată un studiu publicat ieri de firma de consultanţă Johnson Associates, informează The Wall Street Journal.
Suma totală alocată pentru bonusuri a scăzut cu peste 30% după 2009, anul în care bonusurile record acordate într-un context de criză economică au generat critici în rândul opiniei publice şi politicienilor, potrivit Agerpres. Între timp, reglementările au redus profiturile generate de bănci din activităţile de tranzacţionare, iar creşterea modestă înregistrată de economia mondială a afectat creditarea.
"Toate semnele indică spre un final dezamăgitor şi un an slab pe Wall Street. Nu văd nicio schimbare în următorul an. Presiunea în industria financiară asupra profitului şi comisioanelor va persista şi cred că recompensele vor continua să scadă şi în 2017", a declarat Alan Johnson, fondatorul şi directorul firmei Johnson Associates.
Potrivit studiului, cei mai afectaţi vor fi cei care lucrează în domeniul investment banking, ale căror bonusuri ar putea să scadă cu 10-20%. Cei care tranzacţionează acţiuni s-ar putea confrunta cu o diminuare a bonusurilor de 5-15%, având în vedere că investitorii s-au ferit să tranzacţioneze acţiuni, iar cei care tranzacţionează obligaţiuni vor fi afectaţi de o diminuare a bonusurilor de aproximativ 10%. Singurii angajaţi de pe Wall Street care ar putea beneficia de bonusuri mai mari sunt bancherii care lucrează în domeniile retail şi commercial banking, în cazul cărora bonusurile ar putea creşte cu 5% după ce depozitele au crescut în acest an la bănci precum J.P. Morgan, Citigroup Inc. şi Bank of America Corp.
O parte din provocările cu care se confruntă băncile ar putea să dispară în curând, dacă dobânzile vor creşte semnificativ. În condiţiile în care dobânzile au staţionat la un nivel apropiat de zero timp de aproape un deceniu, băncile au putut să împrumute bani ieftini, dar cu randamente mai mici. Dacă această tendinţă se va inversa, ar putea fi o veste bună pentru industria bancară, cu condiţia ca situaţia economică generală să nu se deterioreze.