Boris Johnson acuză UE în fricţiunile privind Irlanda de Nord

A.B.
Internaţional / 3 februarie 2021

sursa: Facebook

sursa: Facebook

Premierul britanic Boris Johnson a acuzat miercuri Uniunea Europeană în chestiunea tensiunilor post-Brexit din Irlanda de Nord şi a avertizat că Regatul Unit va face "tot ce este necesar" pentru ca procesul de pace şi unitatea ţării să fie respectate, relatează AFP şi Agerpres.

În cadrul sesiunii săptămânale de întrebări a Parlamentului, şeful guvernului conservator a criticat atitudinea UE care, confruntată cu întârzieri în livrarea vaccinurilor, a vrut să introducă un mecanism de control al exporturilor care ar fi trebuit iniţial să vizeze Irlanda de Nord, după care a dat înapoi.

"Este cu totul regretabil că UE pare să arunce îndoieli asupra acordului din Vinerea Mare, a principiilor procesului de pace, părând să ceară o frontieră pe insula Irlanda", a declarat Boris Johnson.

Intrarea deplină în vigoare a Brexit-ului de la 1 ianuarie a făcut să apară controale vamale pentru mărfuri între Marea Britanie şi provincia britanică Irlanda de Nord, dintre care unele au fost suspendate la începutul săptămânii după ameninţări care au vizat agenţii vamali.

Aceste noi formalităţi, prevăzute în protocolul privind Irlanda de Nord din cadrul acordului de divorţ negociat în urmă cu peste un an între Londra şi Bruxelles, au fost denunţate ca fiind la originea problemelor de aprovizionare a supermarketurilor.

Ele au fost introduse pentru a evita revenirea unei frontiere fizice între provincia britanică şi Republica Irlanda, membră a UE, care ar fi riscat să pună în pericol procesul de pace care a pus capăt în 1998 unei perioade de trei decenii de tensiuni sângeroase între unionişti şi republicani.

Unioniştii din cadrul DUP, ataşaţi menţinerii Irlandei de Nord sub coroana britanică, au lansat o campanie pentru renunţarea la protocol şi au denunţat apariţia unei frontiere în Marea Irlandei chiar în cadrul Regatului Unit.

În cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul nord-irlandez Arlene Foster (unionistă), Boris Johnson a spus, potrivit serviciilor sale, că guvernul său face tot posibilul pentru ca schimburile să continue de manieră fluidă în Regatul Unit.

În faţa deputaţilor, el s-a declarat gata să recurgă pentru acest lucru la o dispoziţie din protocol care îi permite uneia dintre părţi să se elibereze de obligaţiile sale în caz de grave dificultăţi "economice, sociale sau de mediu".

"Vom face tot ce este necesar, fie din punct de vedere legislativ, fie invocând articolul 16 al protocolului pentru a ne asigura că nu există o barieră în Marea Irlandei", a precizat el.

Înainte de întrevederea prevăzută pentru miercuri cu vicepreşedintele Comisiei Europene Marcos Sefcovic, ministrul de stat britanic Michael Gove i-a cerut acestuia într-o scrisoare prelungirea până în 2023 a perioadei de graţie cu privire la controalele efectuate asupra schimburilor comerciale între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, pentru a reduce impactul Brexitului asupra acestei provincii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. voi engleji vreti sicuaia undeva si cu sufletu in rai

    Se potrivește cu ce zice Putin despre amestecul UE în Rusia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb