Marea Britanie -Reuters(prin Agerpres)-23 februarie 2022: Premierul britanic Boris Johnson a negat astăzi că Partidul Conservator primeşte donaţii de la oligarhi ruşi, afirmând că toţi cei care finanţează partidul de guvernământ sunt înregistraţi în Regatul Unit.
Partidul Conservator a primit fonduri de la unii donatori care şi-au adunat mare parte din avere în Rusia, potrivit datelor înregistrate de Comisia Electorală.
Întrebat dacă în calitate de prim-ministru se va angaja să renunţe la donaţiile din partea oligarhilor ruşi, Johnson a declarat în faţa parlamentului: "Cred că este foarte important... să se înţeleagă că nu strângem bani de la oligarhi ruşi, strângem bani de la oameni care sunt înregistraţi pentru vot în registrul de interese din Regatul Unit".
Marea Britanie a anunţat marţi sancţiuni împotriva a trei oligarhi cunoscuţi ca apropiaţi de Kremlin şi a cinci bănci ruseşti, în reacţie la recunoaşterea de către Moscova a regiunilor separatiste din estul Ucrainei.
Miliardarii vizaţi sunt Ghennadi Timcenko, Boris Rotenberg şi nepotul acestuia Igor Rotenberg, a precizat premierul britanic Boris Johnson în parlament.
Băncile sancţionate sunt Rossia, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank şi Black Sea Bank.
Johnson a avertizat că sunt pregătite şi alte sancţiuni ce pot fi introduse împreună cu SUA şi Uniunea Europeană, în cazul în care lucrurile escaladează în continuare.
Toate activele acestora din Regatul Unit vor fi blocate şi indivizii sancţionaţi nu mai pot intra în această ţară, a menţionat premierul britanic.
"Vrem să împiedicăm companiile ruseşti să obţină fonduri în lire sterline sau dolari... Vrem să le împiedicăm să adune fonduri pe pieţele britanice şi vrem să ridicăm vălul care-i ascunde pe deţinătorii de active din Regatul Unit", a adăugat Johnson.
Totuşi, nota Reuters în acel articol, premierul britanic s-a abţinut să impună limite celor mai mari bănci de stat din Rusia, să priveze de capital companii ruseşti sau să ceară plecarea din Marea Britanie a altor aşa-zişi oligarhi proeminenţi.
Mai mulţi legislatori i-au cerut premierului să fie mai dur cu activele ruşilor, cerând excluderea oligarhilor de pe teritoriul britanic şi a banilor acestora din City-ul londonez. Sute de miliarde de dolari au fost transferaţi din Rusia în Londra şi în teritorii britanice de peste mări după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, Londra devenind oraşul occidental preferat de superbogaţii din Rusia, dar şi din alte foste republici sovietice, aminteşte Reuters.