Premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson a devenit, vineri, unul dintre cei mai puternici oameni din Regatul Unit, în urma triumfului său în alegerile legislative anticipate, care-i permite să-şi onoreze promisiunea de a scoate ţara din Uniunea Europeană (UE) la 31 ianuarie, după trei ani şi jumătate de "sfâşieri", relatează AFP.
Potrivit rezultatelor publicate vineri dimineaţa, conservatorii au obţinut 368 de locuri în Parlament, o majoritate confortabilă care îi oferă lui Boris Johnson condiţii pentru a-şi îndeplini promisiunea.
Astfel, laburiştii vor avea în urma scrutinului 191 de mandate, separatiştii din cadrul Partidului Naţional Scoţian vor avea 55 de mandate, iar Liberal Democraţii 13, informează News.ro.
Victoria clară a conservatorilor marchează ultimul eşec al oponenţilor ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, care au încercat să întoarcă rezultatul referendumului din 2016 prin luota parlamentară şi au declanşat unele dintre cele mai ample proteste din istoria recentă a Marii Britanii.
Premierul Boris Johnson a declarat: "Mulţumesc tuturor celor din măreaţa noastră ţară care au votat, care s-au oferit voluntari, care au fost candidaţi. Trăim în cea mai mare democraţie din lume. Partidul Conservator a câştigat un mandat puternic pentru a realiza Brexitul şi aceste alegeri se vor dovedi a fi istorice, urmând să dea noului guvern şansa de a respecta voinţa democratică a poporului britanic".
Liderul opoziţiei, laburistul Jeremy Corbyn şi-a recunoscut, înfrângerea după ce a dus formaţiunea la cel mai slab rezultat din ultimii 84 de ani.
Corbyn a afirmat că la următoarele alegeri nu se va mai afla la conducerea partidului, ca urmare a rezultatului foare dezamăgitor obţinut în alegerile parlamentare însă va rămâne la conducere pe durata unui proces de reflecţie privind rezultatul scrutinului.
"Voi discuta cu partidul pentru a mă asigura că există un proces de reflecţie acum cu privire la acest rezultat şi la politica pe care partidul o va avea. Şi voi conduce partidul în această perioadă, pentru a mă asigura că această discuţie va avea loc şi vom merge mai departe", a declarat Jeremy Corbyn.
În opinia lui Corbyn, tema Brexitului a polarizat vizaţa politică şi a depăşit cu mult ceea ce înseamnă o dezbatere politică.
De asemenea, acţiunile companiilor vizate de Jeremy Corbyn pentru naţionalizare au scăzut, după ce acesta a anunţat că va renunţa după o înfrângere grea faţă de conservatorii lui Boris Johnson, relatează Bloomberg.
Christopher Laybutt, analist al utilităţilor la JPMorgan Chase & Co., a declarat în urma rezultatului alegerilor: "Mărimea potenţialului de sus de aici va fi determinată nu doar de Corbyn care o să renunţe la funcţia de lider, ci de dorinţa lui de a se îndepărta de angajamentele naţionalizării din manifestul său. Partidul a datorat înfrângerea dezbaterii Brexit, faţă de politicile sale interne."
Laybutt a adăugat că victoria lui Johnson este o potenţială veste bună pentru unele stocuri de utilităţi, în promisiunea impozitelor şi politicilor mai mici de a muta ţara spre zero emisii de gaze cu efect de seră, care vor include o presiune mai mare către energia regenerabilă.
Preşedintele american, Donald Trump, nu a întârziat să-l felicite pe premierul britanic în pentru "marea" sa victorie.
"Felicitări lui Boris Johnson pentru această mare VICTORIE", a scris Trump pe Twitter.
"Marea Britanie şi Statele Unite vor fi acum libere să încheie un masiv acord comercial după BREXIT. Acest acord este potenţial mult mai mare şi mai profitabil decât orice alt acord care ar putea fi încheiat cu Uniunea Europeană. Bravo Boris!", a adăugat locatarul Casei Albe.
Preşedinta Patridului Naţional Scoţian, Nicola Sturgeon, cere să se organizeze un nou referendum de autodeterminare, în urma victoriei zdrobitoare a separatiştilor în alegerile generale.
"Boris Johnson poate că a primit un mandat pentru a scoate Anglia din Uniunea Europeană însă nu are niciun mandat să scoată Scoţia din Uniunea Europeană. Scoţia trebuie să aibă alegerea propriului viitor", a declarat Sturgeon pentru Sky News.
Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pe Boris Johnson pentru "victoria (sa) clară" şi şi-a exprimat voinţa de a coopera cu Regatul Unit în vederea unui "parteneriat strâns".
"Mă bucur de continuarea cooperării noastre în prietenie şi un parteneriat strâns între cele două ţări ale noastre", a declarat purtătorul său de cuvânt pe Twitter.
De asemenea, premierul spaniol Pedro Sanchez, a menţionat: "Felicitări lui Boris Johnson pentru victoria sa. Vom continua să cooperăm în vederea unui Brexit ordonat care să garanteze drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi să aducă securitatea sectoarelor economice. Noi facem pariul unei relaţii viitoare cât mai strânse posibil între Uniunea Europeană şi Regatul Unit".
După victoria lui Johnson şi Bruxellesul vrea să-şi "reconstruiască" relaţiile cu Londra. Astfel, noul comisar european însărcinat cu piaţa unică şi domeniul digital, Thierry Breton, a dat asigurări că este necesar ca Bruxellesul să reia relaţiile cu Londra, mai ales în sectorul comercial.
"Acum este necesar să se reconstruiască relaţiile cu Marea Britanie, care este un partener important", a declarat comisarul la postul de radio RTL, de la Bruxelles.
Preşedinta Partidului Liberal Democrat (Lib-dem), Jo Swinson, care a promis să anuleze pur şi simplu Brexitul în cazul unei victorii a Lib-dem în alegeri, şi-a pierdut mandatul de deputată în alegerile legislative anticipate britanice, la o diferenţă de 149 de voturi exprimate, fiind învinsă în circumscripţia sa din East Dunbartonshire, în vestul Scoţiei, de candidata Partidului Naţionalist Scoţian (SNP, separatist) Amy Callaghan.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, înaintea participării la reuniunea Consiliului European, că este mulţumit de rezultatul alegerilor din Marea Britanie, "în sensul că există acum o majoritate clară care, sperăm noi cu toţii, va finaliza Brexitul, cu Acord, evident".
"Acest rezultat este foarte bun pentru românii din Marea Britanie fiindcă premierul Boris Johnson, împreună cu Partidul Conservator, au dorit şi cred că doresc şi în continuare, să realizeze Brexitul, dar cu Acord, acel acord negociat cu Uniunea Europeană, un acord bun care îi protejează pe românii noştri, le acordă drepturi semnificative şi de asta am spus de multe ori şi acum se pare că ne apropiem de această soluţie: cea mai bună variantă, dacă se ajunge la Brexit, este un Brexit cu Acord şi spre asta ne îndreptăm", a spus Iohannis.
Analiştii sunt de părere că, realizarea Brexitului urmează să permită să se dea pagina şi angajarea în privinţa "priorităţilor" britanicilor, precum sănătatea, securitatea şi infrastructura, însă Boris Johnson va trebui să precizeze ce tip de relaţie vrea să lege cu Uniunea Europeană.
Noii deputaţi se reunesc de marţi, iar Boris Johnson le va prezenta programul legislativ prin intermediul tradiţionalului discurs al reginei, joi.
1. Ciufulici
(mesaj trimis de Dudu în data de 13.12.2019, 10:24)
I-a rupt ciufulici.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2019, 14:14)
Si ne-a rupt si pe noi, care avem rude in UK. De la anu' stam la coada la ambasada, ca inainte de 1989, pentru viza de intrare, din cauza unor borfasi TOTI ROMANII VOR FI VAZUTI CA INFRACTORI !
Cine a spus PERFIDUL ALBION NU A GRESIT !!!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2019, 15:36)
Majoritatea sunt infractori sau arata ca infractorii. Diaspora romneasca e un jeg.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2019, 15:46)
+1
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2019, 17:52)
Daca traiesti in Romania in genunchi si te-ai obisnuit asa intr-adevar Diaspora e un jeg. Cei de acolo sint ca tine numai putin mai destepti ca au plecat si nu mai stau in genunchi si adolatrizeaza mafiotii si hotii ca Dragnea, Iohanis sau oricare alt pervers
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2019, 17:59)
Bine ai zis ca i-a rupt ciufulici. Acuma urmeaza spargerea uniunii....
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2019, 15:54)
Fiecare om îi judecă pe alții prin prisma lui.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Jiji în data de 13.12.2019, 16:39)
In cazul asta drum bun! Sper ca scotienii, galezii si irlandezii sa-si castige independenta si sa ramana in EU. Poate avem noroc si cateva din firmele care vor parasi Marea Britanie catre alte tari din EU vor investi in Romania.
Imi pare rau de oamenii deschisi, progresivi si toleranti care sunt victime colaterale ale conservatorilor, populistilor si natinalistilor ala Boris.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2019, 17:58)
Nu cred ca ai inteles Brexit. Drum bun ai spus reginei angliei de fapt. Ea nu poate sa primeasca ordine de la turnul babel Bruxelles.
Anglia va fi calul Troian al Americii care va distruge uniunea europeana.
UE este o struto-camila cu un copil orfan, moneda euro. Nu are cap si coada aceasta moneda si nu are logica existentei. In cursul istoriei monetare mondiale nu a rezistat nici o uniune monetara. La fel va fi si cu euro. Va disparea in istorie....
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2019, 19:12)
Eu am înteles destul de bine cä tu esti propagandistul de serviciu al lui Putin! Trebuie sä fii o agenturä kgb-istä ca sä vorbesti atât de spurcat de romani si de Europa!
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2019, 21:34)
Daca eu sint cu mintea limpede cit de cit atunci tu esti ala de-a zis ca agenturile straine sint de vina pentru starea economica a Romaniei. Spurcat vorbesti spurcat esti !
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2019, 15:46)
Ai perfectă dreptate.Drum bun,călătorie sprancenată.Cand au dat de greu au dat bir cu fugiții.În opinia unora ei sunt un imperiu cu coloană vertebrală iar noi niște sclavi ,diaspora noastră un jeg.Să le fie rușine fiindcă scuipă in fantana din care beau apă.
3. Pai...s-o faca, daca vor asa tare!
(mesaj trimis de Vali în data de 13.12.2019, 19:50)
isi vor rupe tara cu acest Brexit.
asta a si fost intentia celor ce au sustinut din exterior (Rusia) fortele pro-Brexit initiale (UKIP) - slabirea si disolutia UK asa cum e cunoscuta acum.
Boris .... :) nu-si dezminte numele! :)
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Olimpiu în data de 13.12.2019, 22:17)
Culmea e ca SUA și Rusia au aici un interes comun. Care o fi acela?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2019, 22:56)
Slabirea UE
3.3. vai mama ...lor cu euro si UE (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Vali în data de 14.12.2019, 08:31)
corect .
problema e ca UE si moneda euro si zona euro au fost construite de la inceput stramb.
CUM SA AI O MONEDA COMUNA FARA O PIATA COMUNA A DATORIILOR ?
money = debt asa cum in contabilitate ai debit = credit.
daca moneda e comuna cum de nu exista bonduri EUROPENE ????? Inca de la inceput ma refer?
Exista bonduri grecesti, franceze, italiene, germane.... NU COMUNE!
UE si euro inca de la inceput au fost construite cu ... (ma scuzati) c * rul ! Si in perioada 2010-2014 s-a vazut asta!
Stati sa vedeti ce urmeaza cu o masa atat de mare de bonduri emise cu dobanzi negative.... ;)
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2019, 01:23)
prin votul lor au demonstrat ca sunt un Imperiu si nu pot fi calcati in picioare de coruptia imbecila din UE IN FRUNTE CU procurorul european de pe malurile Dambovitei.UE este coruptia coruptia si nepotismul LUMII.NU are nimic in comun cu nimic.Este un fel de stutocamila care toaca bani prostilor ,nu poate sa ajunga niciodata la sistemul integrat de moneda ,ca nu are cum ,este cea mai mare porcarie la fel ca si comunismul.Felictari UK.
4.1. imi pare rau de UK (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Vali în data de 14.12.2019, 08:34)
isi vor rupe tara
ii asteapta ruperea
imi pare rau pentru ei , ca adevarata patrie a liberalismului si a tot ce face mai frumoasa o doctrina de dreapta.
John Stuart Mill va plange vazand de dincolo ce se intampla cu ai lui !
Oricum si UE e intrata deja pe calea fara intoarcere a disolutiei. Dar asta e alta discutie.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2019, 16:46)
Rămane de văzut cum acest regat(nu imperiu)va gestiona problema pana la capat.Din cate văd eu Boris Johnson imită și seamănă izbitor cu cineva.Așa că , nu știu cat o să fie de bine.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2019, 17:59)
Nici o țară nu va putea pe viitor sa fie"mare "fara o populație de minim 100 mil locuitori.