Borrell asigură că un război cu Rusia ''nu este iminent''

F.D.
Internaţional / 21 martie

Sursa foto: Platforma X Josep Borrell

Sursa foto: Platforma X Josep Borrell

Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat joi că un ipotetic război al Rusiei împotriva ţărilor blocului comunitar "nu este iminent" şi a cerut să înceteze exagerările pe acest subiect, relatează EFE.

"Îndemnul către europeni de a fi conştienţi de provocările cu care se confruntă este bun, dar nici nu trebuie să exagerăm. Războiul nu este iminent. Aud unele voci care spun că războiul este iminent. Războiul nu este iminent", a subliniat Borrell la sosirea la summitul liderilor europeni care se desfăşoară la Bruxelles.

"Noi doar sprijinim Ucraina şi trebuie să ne pregătim pentru viitor, să ne creştem capacităţile de apărare, sporind capacitatea industriei noastre de apărare, dar să nu speriem inutil populaţia. Războiul nu este iminent", a insistat şeful diplomaţiei europene.

Ceea ce însă într-adevăr este "iminent", a continuat el, este necesitatea de a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia. "Nu este vorba despre a merge să murim în Donbas. Este vorba despre a sprijini ucrainenii să nu fie asasinaţi în Donbas sau să nu fie asasinaţi la Kiev când sunt bombardaţi", a indicat Borrell, susţinând că, în timp ce trăiesc în pace şi susţin Ucraina, europenii "nu sunt parte a acestui război".

El a amintit că, în perioada care s-a scurs de când Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022, UE a oferit Ucrainei o asistenţă militară ce însumează până în prezent 31 de miliarde de euro, iar anul acesta îi va oferi încă 20 de miliarde. Borrell s-a declarat în plus încrezător că la summitul început joi liderii europeni vor susţine propunerea sa ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în UE să fie folosite pentru achiziţia de arme destinate Ucrainei şi susţinerii industriei de apărare a acesteia.

Cât despre eşecul UE de a furniza Ucrainei cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut că îi vor fi livrate în termen de un an, Borrell a precizat că totuşi jumătate din această cantitate, respectiv circa 500.000, a fost onorată. "Dacă luăm în calcul şi exporturile, relaţiile comerciale, industria europeană a produs pentru apărarea Ucrainei circa 400.000 (de obuze) în plus. Dar trebuie să continuăm, pentru că nu ar fi suficiente nici două milioane" de obuze pe an în acest război caracterizat printr-un mare consum de muniţii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ...

    Daca privim in oglinda avantajele si dezavantajele aduse de catre razboiul din Ucraina putem descifra printre rinduri adevarul .UE este singura entitate care profita .Rusia,China sau alte entitati statale doar pierd .UE si partea de NATO ce apartine UE creste mai ceva ca Fat Frumos din lacrima .Acum centrul de greutate al NATO se muta spre est pozitionind Romania ca mare forta militara pe masura ce tehnologiile militare sunt mutate si completate cu noi tehnologii .

    1. Cele mai mari 25 de economii din lume până în 2100,

      estimare facuta de companiile specializate occidentale ; 

      1. China,ponderea estimată în PIB-ul global (2100): 22,68% 

      2. India 15,61%, 3. USA 11,38%,4. Rusia 2,95%,8. Germania 1,65%, 

      10. Regatul Unit 1,55%,11. Nigeria1,54%,17. Franţa 1,25%, 20. Canada 0,99%. 

      date sumbre, mai ales ptr. Europa !!!

      Săracii visează vise.

      Care sunt companiile alea specializate occidentale de care vorbesti? daca ei pot prezice ce se va intampla peste 76 de ani, poate ma ajuta si pe mine cu niste estimari de la bursa de luna asta :)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb