Borse Dubai devine acţionar la Nasdaq şi LSE

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 septembrie 2007

Borse Dubai devine acţionar la Nasdaq şi LSE

Lupta pentru OMX a luat sfârşit

Borse Dubai va prelua o cotă din "Nasdaq Stock Market" Inc., operatorul celei de-a doua pieţe de acţiuni din SUA, dar şi o participaţie la "London Stock Exchange Group" Plc, operatorul Bursei de Valori din Londra (LSE).

Borse Dubai cumpără 19,99% din capitalul Nasdaq, respectiv 5% din drepturile de vot, potrivit unui anunţ făcut, ieri, de oficialii pieţei americane. Dubaiul va prelua şi 28% din London Stock Exchange, cea mai mare bursă din Marea Britanie, cotă pe care o vinde chiar Nas­daq, după ce a eşuat în încercările de preluare a pieţei londoneze.

În aceste condiţii, lupta din Dubai şi SUA pentru bursa scandinavă OMX AB ia sfârşit, aceasta urmând să fie preluată de Nasdaq.

Potrivit termenilor tranzacţiei, Borse Dubai va cumpăra acţiuni OMX la un preţ de 230 de coroane fiecare, respectiv 27,7 miliarde de coroane (4,22 miliarde de dolari) în total.

Apoi, le va vinde către Nasdaq la 11,4 miliarde coroane, în numerar. Nasdaq va oferi Dubai International Financial Exchange acces la brandul său şi la tehnologia de tranzacţionare a OMX. Totodată, Borse Dubai va fi beneficiarul a circa 18 milioane de acţiuni Nasdaq, adică 8,4%, cotă deţinută într-un trust pentru o eventuală vânzare.

"Cel mai important obiectiv al nostru este să construim, în afara Dubaiului, o bursă de talie mondială, orientată spre creştere, şi să devenim un centru pentru activităţile de piaţă de capital din zonele emergente", a afirmat preşedintele Borse Dubai, Essa Kazim.

Michael Long, analist la "Keefe, Bruyette & Woods" din Londra, consideră că Nasdaq a ales o cale foarte ingenioasă de a "prinde doi iepuri deodată", găsind un cumpărător pentru cota sa din LSE, la un preţ rezonabil, şi, în acelaşi timp, realizând o combinaţie cu OMX la preţul iniţial.

Amintim că, în luna mai, Nasdaq a înaintat o ofertă de 3,7 miliarde de dolari în numerar şi acţiuni pentru OMX, iniţiativă sprijinită de conducerea bursei scandinave. În august, Borse Dubai a venit cu o ofertă de 4 miliarde de dolari în numerar, pentru aceeaşi piaţă.

Nasdaq vrea să aibă o prezenţă importantă în Europa, întrucât rivalul său american "NYSE Group" Inc. a dat naştere, anul acesta, primei burse transatlantice, prin achiziţia Euronext. Preluarea OMX îi va aduce Nasdaq controlul asupra şapte burse nordice şi baltice. OMX reuneşte pieţele din Copenhaga, Stockholm, Helsinki, Rejkjavik, Riga, Tallin şi Vilnius.

Autoritatea pentru Investiţii din Qatar a anunţat, ieri, că a cumpărat 20% din LSE, dar nu intenţionează să lanseze o ofertă de preluare a bursei londoneze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb