Hidroelectrica negociază cu o bancă din top 3 european contractarea unui credit de 400 de milioane de euro pentru retehnologizarea a patru hidrocentrale, a declarat, ieri, Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. Cele patru hidrocentrale sunt Vidraru, Mărişelu, Râul Mare şi Stejaru, informează Agerpres.
El a criticat intenţia Guvernului de a investi în proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, proiect-gigant de 1,3 miliarde de euro, unde Hidroelectrica este acţionar majoritar: "Eu nu cred în proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti. Trebuie să reabilităm hidrocentrale care însumează 1.000 de MW şi fac majoritatea serviciilor de sistem (cele patru pentru care se negociază creditul - n.r.). În schimb, noi finanţăm OZN-uri, precum Tarniţa, Făgăraş-Hoghiz sau Paşcani".
El a mai afirmat că valoarea activelor Hidroelectrica se ridică la 20 de miliarde de lei, prin urmare o taxă de 1,5% pe construcţiile speciale ar însemna 30 de milioane de lei.
Borza a mai spus că Hidroelectrica va încheia anul cu un profit de 900 de milioane de lei, la o producţie relativ mică, de 14 TWh, comparativ cu media multianuală de 17 TWh. Costurile de producere a energiei sunt de 153 de lei pe MWh pentru Hidroelectrica, iar preţul mediu cu care compania a vândut energie în primele nouă luni a fost de 183 de lei pe MWh.