BORZA: Hidroelectrica nu vinde energie sub preţul oferit de "băieţii deştepţi"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 martie 2013

Hidroelectrica nu vinde energie sub preţul oferit de "băieţii deştepţi"

Hidroelectrica nu vinde pe OPCOM energie sub preţul oferit, în vară, de "băieţii deştepţi" în cadrul negocierilor eşuate, care au condus la denunţarea contractelor, susţine Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, administratorul judiciar al producătorului de energie.

Hidroelectrica licitează, pe piaţa PCCB administrată de OPCOM, energie la un preţ de pornire de 165 de lei/MWh. Potrivit unui comunicat remis redacţiei, licitaţiile se referă strict la cantităţi mici de energie, cu livrare în perioada 1 aprilie - 30 iunie 2013, produse în perioada viiturii de primăvară provenită din topirea zăpezilor, în condiţiile în care preţul mediu din Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este, în prezent, de 100 lei/MWh. "În fiecare an, în perioada de viitură, preţul de tranzacţionare este cu 30-40% mai mic decât preţul mediu anual, din cauza excedentului de producţie hidro şi eolian generat în acest interval", mai arată sursa citată.

Remus Borza susţine: "Hidroelectrica nu avea încheiate cu traderii privaţi contracte pe termen lung la preţul de 130 lei/MWh. Preţul mediu în contractele bilaterale, în perioada 2008 - 2012, a fost de 110 lei/MWh, cu 60% mai mic decât preţul mediu practicat pe piaţa concurenţială în acest interval. Din cauza secetei severe cu care s-a confruntat ţara noas­tră în 2012, preţul mediu în contractele bilaterale a fost 130 lei/MWh, mai mare decât în anii anteriori, dar cu aproximativ 100 lei/MWh mai mic decât preţul practicat în piaţa de energie. Acest preţ era valabil doar în anul 2012 şi nu până în 2018".

Hidroelectrica a încheiat, pe OPCOM, contracte de vânzare a unei cantităţi de 1.287.000 MWh, la un preţ mediu de 193 lei/MWh, obţinând venituri suplimentare faţă de contractele încheiate cu "băieţii deştepţi", de 81 milioane lei. "Hidroelectrica şi-a bugetat, pentru 2013, un profit brut de 434 milioane lei pe care îl va atinge chiar dacă va vinde energie la un preţ mediu de 180 lei/MWh", mai afirmă domnul Borza.

Domnia sa susţine că denunţarea contractelor cu "băieţii deştepţi" a disponibilizat, pentru consumatori, peste 7 milioane MWh, iar tranzacţionarea pe pieţele OPCOM a acestei cantităţi a condus la scăderea preţului de tranzacţionare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deci asta e gerul care a scazut presiunea gazului de la termocentrala Petrom. Nu aveau cu-i sa vanda si dansii nu livreaza catre Romania decat candii arde buza consumatorului !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb