Borza: "În loc să construim hidrocentrala Tarniţa, mai bine refacem irigaţiile"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 mai 2014

Remus Borza (stânga) şi ministrul Răzvan Nicolescu (dreapta) au agreat ca cele cinci hidrocentrale inaugurate vineri să funcţioneze experimental timp de o lună de zile

Remus Borza (stânga) şi ministrul Răzvan Nicolescu (dreapta) au agreat ca cele cinci hidrocentrale inaugurate vineri să funcţioneze experimental timp de o lună de zile

Administratorul judiciar al Hidroelectrica susţine că Tarniţa nu este rentabilă

Pentru că au fost construite la suprapreţ, primele hidrocentrale pe pompaj inaugurate pe Olt vor produce pierderi, conform avocatului

Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, proiect în valoare de 1,2 miliarde de euro, nu este rentabilă în contextul actual al pieţei de energie, a declarat, vineri, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica. "Mai bine refacem sistemul de irigaţii, dacă tot se doreşte un mare consumator dispecerizabil de energie", a spus domnia sa, subliniind că, în acest fel, stimulezi sectorul agricol şi creezi mii de locuri de muncă.

Domnul Borza a precizat: "Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj are rolul de a pompa apa noaptea în acumulări, cumpărând energie la un preţ mic, de la producătorii care funcţionează în bandă. Apa pompată este folosită ziua, pentru producerea de energie la orele de vârf, când sunt cele mai ridicate preţuri. Din păcate, în prezent, avem o supraproducţie de energie, iar preţurile au coborât puternic în piaţă. Ne chinuim să vindem cu 170 de lei/MWh. În opinia mea, nu avem nevoie de Tarniţa şi nici de Unităţile 3 şi 4. Putem construi centrale mai mici, mai puţin costisitoare şi mai rentabile".

Vineri, conducerea Hidroelectrica şi ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, au inaugurat primele hidrocentrale cu acumulare prin pompaj din ţara noastră, situate pe râul Olt: hidrocentralele Ipoteşti, Drăgăneşti, Frunzaru, Ruşăneşti şi Izbiceni, cu o putere instalată totală de circa 285 MW.

Potrivit avocatului Borza, retehnologizarea acestor centrale a costat circa 400 milioane de euro, în loc de 123 milioane de euro - preţul contractat iniţial cu compania Andritz, care a modernizat şi Porţile de Fier: "Aceste centrale nu vor fi rentabile niciodată în urma acestei modernizări la suprapreţ. Produc cu circa 450 de lei/MWh, iar energia este acum în piaţă 160-170 de lei/MWh. 200 de lei/MWh din acest preţ reprezintă costurile cu amortizarea. Cred că nu vom putea utiliza funcţia de pompaj şi vor rămâne în regim normal de producţie".

Ministrul Răzvan Nicolescu şi Remus Borza au agreat ca cele cinci hidrocentrale inaugurate vineri să funcţioneze experimental timp de o lună de zile pentru a vedea exact care sunt costurile de producţie şi cum pot fi integrate în piaţă, astfel încât să genereze profit. Datele vor fi utilizate şi pentru proiectul Tarniţa, de 1.000 MW. De asemenea, ministrul Nicolescu a atras atenţia că sistemul nostru energetic are nevoie de astfel de hidrocentrale cu pompaj întrucât trebuie să acomodăm un număr mare de centrale care produc energie regenerabilă, care este volatilă. Ministrul a adăugat că este nevoie şi de o analiză a cadrului actual de reglementare şi tarifare ca să fie analizată oportunitatea achitării de către Hidroelectrica a unui tarif enorm pentru apa uzinată, precum şi a taxelor aferente cogenerării, distribuţiei şi transportului energiei în regim de pompaj. Răzvan Nicolescu a amintit că oportunitatea construirii Tarniţa şi a Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă vor fi analizate amănunţit în cadrul dezbaterilor privind strategia energetică a ţării noastre. Strategia va fi gata în toamnă.

DIICOT, pe urmele banilor din retehnologizări

Retehnologizarea la suprapreţ, care a făcut inutile primele hidrocentrale de pompaj din ţara noastră, n-ar fi indiferentă procurorilor DIICOT, care ar urma să investigheze cazul, conform unor surse apropiate situaţiei. Ziarul BURSA a publicat în exclusivitate, la începutul lunii trecute, că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) ar avea în cus de derulare o investigaţie asupra modului în care Hidroelectrica a încredinţat direct şi în care a derulat ample lucrări de retehnologizare pentru centralele Porţile de Fier I, Porţile de Fier II şi Olt. Persoanele cercetate ar fi foşti directori din Hidroelectrica, dar şi factori de decizie din Ministerul Economiei, lucrările fiind realizate începând din anul 2000, conform surselor noastre.

Retehnologizările supraevaluate sunt menţionate în raportul asupra cauzelor insolvenţei Hidroelectrica, realizat de Remus Borza în toamna anului 2012.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. asemenea lucrari la suprapret pentru infrastructuri critice inseamna sabotaj al economiei nationale, in care se pare ca politicienii sunt bagati pana in gat!! nu doar ei ca reprezentanti ai unor partide sunt vinovati, ci toate partidele care i-au sustinut pentru a face asemenea lucruri

    ... mai bine angajam un profesionist. de cand isi dau avocatii cu parerea in toate cele? cred ca acest om ar fi recomandat prin 2006-2007 Hidroelectrica sa se lase naibii de produs energie si sa investeasca in ceva shopping mall-uri, ca e mai rentabil. acuma conchide, din cauza unor furaciuni [eu asta inteleg prin suprapret], ca mai bine compania nu s-ar fi apucat de ceva proiecte. nicidecum ca mai bine ar recupera contravaloarea furaciunilor si s-ar abtine de la asemena sifonari pe viitor.

    1. Intradevar ! Ca de obicei ! Vorbe goale si fara nici o acoperire ! Are el pile la FSN-ul, PSDR-ul, PSD-ul care a distrus irigatiile si agricultura dar daca mai face asemenea declaratii pierde sustinerea politica si i se ia casul din cioc !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb