România nu este competitivă la exportul de energie în Uniunea Europeană (UE), singura ţară unde exportul ar putea fi rentabil fiind Turcia, însă nu există o conexiune directă cu aceasta, a declarat, ieri, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Remus Borza. Potrivit acestuia, în prezent, în România există un surplus uriaş de electricitate, de 12 TWh, cauzat de producţia mare de energie regenerabilă şi de scăderea consumului din zona industrială. Spre comparaţie, producţia naţională este în jur de 50 - 55 de TWh, informează Agerpres.
"La export, Hidroelectrica încă poate să vândă în profit, dar Nuclearelectrica şi termocentralele, nu", a arătat Borza. El a explicat că preţul energiei la graniţă este de 57 - 60 de euro pe MWh, mult mai mare decât în ţările europene vecine, în special din cauza taxei de export de 7 euro/MWh.
Remus Borza afirmă: "Au fost discuţii la nivel guvernamental să se elimine taxa de export. Preţul energiei în ţările europene de lângă noi este 32 - 35 - 40 de euro/MWh, deci este evident că pentru exportul în Uniunea Europeană nu suntem competitivi. Am fi avut o portiţă în Turcia". El a amintit că de şase ani se vorbeşte despre un cablu submarin între România şi Turcia, dar nu s-a făcut nimic concret.