Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii, a inaugurat a treia hală de producţie în cadrul fabricii de componente electronice auto din Cluj, informează compania într-un comunicat de presă. Investiţia totală în noua unitate de producţie se ridică la aproximativ 55 de milioane de euro. Noua clădire are o suprafaţă totală construită de 34.500 de metri pătraţi. În fabrica din Cluj, lucrează în prezent peste 3.100 de angajaţi şi se preconizează că acest număr va creşte. În prezenţa reprezentanţilor autorităţilor naţionale şi locale, a Consulatului Germaniei în România, a unităţilor de învăţământ partenere şi a reprezentanţilor companiei, unitatea de producţie a fost inaugurată oficial pe 2 septembrie 2021. "În doar opt ani de la deschiderea fabricii am avut o creştere impresionantă. Astăzi, sărbătorim un nou moment important pentru evoluţia sa, facilitând producţia de componente electronice de înaltă calitate pentru viitorul mobilităţii", a declarat Huseyin Özmeral, director general al fabricii Bosch din Cluj. "Sunt încrezător că, odată cu noua hală de producţie, vom continua să implementăm soluţii de Industrie 4.0, combinate cu învăţarea automată şi inteligenţa artificială, pentru a produce componente electronice de complexitate ridicată," a adăugat Özmeral.
Potrivit sursei citate, la fabrica din Cluj, Bosch produce, din 2013, unităţi de control electronice care sporesc siguranţa rutieră şi confortul şoferilor, cum ar fi unităţi pentru airbag, pentru sisteme de camere multiple, pentru asistenţă la condus şi unităţi de control electronice pentru eBike. Investiţia totală, de la deschiderea fabricii în 2013, se ridică la peste 465 milioane de euro. "Suntem lideri pe segmentul pe care activăm şi mă bucur să spun că fabrica Bosch din Cluj este, de mulţi ani, într-o continuă şi rapidă dezvoltare. În acest sens, investim constant în extinderea capacităţii noastre de producţie şi de logistică, în noi tehnologii şi echipamente de ultimă oră, concentrându-ne, în acelaşi timp, pe dezvoltarea angajaţilor noştri", a declarat Monica Constantinescu, directorul comercial al fabricii Bosch din Cluj. "Deschiderea celei de-a treia hale de producţie ne va permite să continuăm crearea de noi oportunităţi de job-uri, atât pentru specialişti experimentaţi, cât şi pentru tinere talente, aflate la începutul carierei lor, consolidându-ne, astfel, poziţia de angajator de top în regiune", a continuat Constantinescu.
Condiţii de muncă cu facilităţi moderne
Adiţional zonei de producţie, birourilor şi sălilor de şedinţe moderne, având un design atractiv şi ergonomic, noua clădire va oferi diferite facilităţi, precum zone de comunicare şi relaxare şi spaţii exterioare amenajate pentru recreere. În plus, angajaţii beneficiază de acces la două cantine moderne în incinta fabricii, precum şi la terase exterioare. Suprafaţa totală construită a clădirilor din incinta fabricii - trei hale de producţie, două centre logistice, un centru de training, două cantine, două clădiri de gestionare a deşeurilor şi alte clădiri anexe - se întinde pe aproximativ 140.000 metri pătraţi.
Accent pe producţia sustenabilă
Conform comunicatului, Bosch se preocupă activ de îmbunătăţirea eficienţei energetice a fabricilor şi clădirilor sale de birouri, de generarea internă de energie şi folosirea soluţiilor tehnologice care au ca rezultat un consum eficient şi sustenabil al resurselor. Astfel, compania a implementat diverse proiecte de eficienţă energetică în unitatea sa de producţie din Cluj, cum ar fi soluţiile de monitorizare a consumului de energie, care asigură monitorizarea şi raportarea energiei în timp real, achiziţionarea de energie electrică din surse regenerabile, înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu tehnologie LED sau folosirea LED-urilor cu senzori de luminozitate şi mişcare care reglează intensitatea luminii. Mai mult, în cea de-a treia unitate de producţie din Cluj, compania a implementat soluţii pentru reducerea consumului de gaz metan prin recuperarea căldurii de la compresoare şi a demarat instalarea de panouri fotovoltaice pentru a produce propria energie verde. Media anuală a energiei electrice generate de panourile fotovoltaice acoperă consumul anual de energie pentru aproximativ 4.000 de locuitori. Bosch este prima companie industrială globală cu locaţii fără amprentă de carbon, iar acest lucru include şi unităţile din România.
Soluţii conectate pentru fabrica viitorului
Bosch construieşte drumul către fabrica inteligentă a viitorului, cu maşini care sunt conectate, comunică între ele şi se organizează - având o orientare centrată pe oameni, orchestrând o producţie mai eficientă, mai flexibilă şi mai personalizată. Unităţile de producţie Bosch din România utilizează tehnologie de ultimă oră în procesul de producţie. De exemplu, în fabrica din Cluj, maşinile sunt echipate cu etichete NFC (Comunicare Câmp Proxim) şi RFID (Identificare prin Frecvenţa Radio). Prin scanarea lor utilizând telefoanele mobile, personalul de întreţinere poate să verifice imediat disponibilitatea componentelor de schimb, sau să acceseze documentaţia tehnică a maşinii. De asemenea, unitatea de producţie foloseşte soluţii de Realitate Mixtă, care îmbină lumea reală cu realitatea virtuală, cum ar fi ochelarii inteligenţi ce permit utilizatorului să vadă şi să interacţioneze cu o linie de producţie la distanţă. În plus, Bosch a introdus în fabrica din Cluj roboţi autonomi şi automatizaţi pentru livrarea materiei prime şi a instrumentelor necesare la liniile de producţie, optimizând costurile şi timpul de livrare, sau pentru a mări timpul de disponibilitate tehnică a echipamentelor. Mai mult, compania se foloseşte de soluţii de inteligenţă artificială pentru a detecta şi remedia posibile deviaţii în procesul de producţie de la un stadiu incipient.
Un pachet complex de beneficii şi programe de dezvoltare a angajaţilor
Grupul Bosch îşi asumă o responsabilitate deosebită în ceea ce priveşte bunăstarea angajaţilor săi. Aceştia beneficiază de transport zilnic gratuit, acces la o cantină modernă, cu meniuri variate subvenţionate, abonamente la servicii medicale private şi un cabinet medical intern, dar şi de un set de beneficii flexibile, după nevoile şi priorităţile fiecăruia. Printre beneficiile flexibile se numără servicii medicale adiţionale, asigurări de pensie, servicii de turism sau bonuri de masă. În plus, din grijă pentru sănătatea angajaţilor săi, Bosch a deschis anul acesta, în colaborare cu autorităţile locale şi naţionale, un centru de vaccinare împotriva Covid-19 la fabrica sa din Cluj, contribuind astfel la limitarea efectelor şi răspândirii pandemiei, se menţionează în comunicat.
De asemenea, compania a implementat la Cluj conceptul IWC - "condiţii de muncă care inspiră", ce include elemente speciale de design interior, precum spaţii moderne şi culori vii, săli creative pentru munca în echipă. Toate acestea contribuie la crearea unui mediu care promovează o cultură de lucru modernă, cooperarea între departamente şi gândirea creativă, stimulând flexibilitatea şi comunicarea. Mai mult, angajaţii fabricii din Cluj au acces la programe de dezvoltare profesională şi personală, în cadrul centrului de training din incinta locaţiei. Aici, în 2020, compania Bosch a oferit angajaţilor săi peste 300 de sesiuni de training. Datorită atenţiei pe care o acordă bunăstării angajaţilor şi inovaţiei, unui mediu de lucru prietenos şi unui pachet larg de beneficii şi programe de dezvoltare, Bosch este, pentru al şaselea an la rând, cel mai dorit angajator din Cluj pentru ingineri şi pentru angajaţii cu profil business.