• Creşte cotaţia ţiţeiului brut
Compania petrolieră britanică BP Plc, a doua din lume printre societăţile de profil listate, şi-a închis câmpul Prudhoe Bay din Alaska, cel mai mare pe care îl operează societatea în SUA, ca urmare a scurgerilor produse de coroziunile apărute la o conductă. În consecinţă, au fost opriţi de la producţie circa 400.000 de barili de ţiţei pe zi, respectiv 8% din totalul producţiei petroliere a acestui stat, conform anunţului făcut de Ronnie Chappell, purtător de cuvânt al companiei. Oficialii BP nu au putut să spună, ieri, când va fi reparată sonda.
"Prin Prudhoe Bay curge o cantitate considerabilă de petrol, astfel că această sondă este foarte importantă pentru piaţa SUA", declară Anthony Nunan, director general adjunct la "Mitsubishi Corp". Nunan subliniază că şi consecinţele vor fi pe măsură.
Acestea nu sunt singurele probleme ale BP. Compania este supusă unei investigaţii de către autorităţile SUA ca urmare a scurgerii, în luna martie, a circa 6.400 de barili de petrol din conducta Prudhoe Bay. Cu aproape un an în urmă, o explozie a afectat rafinăria BP din Texas, care a ucis 15 lucrători. Drept urmare, autorităţile SUA au aplicat companiei BP cea mai mare amendă acordată vreodată unei rafinării din SUA.
Pe de altă parte, trei angajaţi comerciali ai BP au fost acuzaţi de autorităţile americane de reglementare că, în 2004, au manipulat piaţa propanului din SUA. Filiala "BP Products North America" a majorat în mod artificial preţurile, cumpărând cantităţi uriaşe de propan doar ca să reducă oferta existentă pe piaţă şi ca să re-vândă ulterior la un preţ mai mare. Traderii BP au încercat, astfel, să câştige 20 de milioane de dolari.
Amintim că BP a închis recent 12 sonde de producţie în Alaska, după ce lucrătorii companiei au anunţat că peste 50 de puţuri prezintă scurgeri de ţiţei brut. Din cele 2.200 de puţuri pe care compania le deţine în Alaska, au fost identificate 57 cu scurgeri. BP investighează cele raportate de lucrători, iar autorităţile de mediu din regiune vor supraveghea aceste demersuri. Cele 12 sonde închise, amplasate în câmpurile Prudhoe Bay, Milne Point şi North Star, produc, împreună, 8.000 de barili de petrol pe zi.
În legătură cu ultimele evenimente care au lovit BP, Anthony Nunan declară: "Aceasta este încă o ştire proastă dintr-un lung şir de veşti rele pentru BP". Compania britanică deţine 26,36% din Prudhoe Bay. Alas-ka asigură aproape 10% din producţia mondială a BP.
"Exxon Mobil", cea mai mare companie petrolieră din lume, controlează circa 36% din Prudhoe Bay. O proporţie de 36,1% din acest câmp aparţine "ConocoPhillips", a treia companie petrolieră din SUA. La rândul său, "Chevron", a doua societate de profil din SUA, deţine aproape 1,2% din proiect, iar "Forest Oil" - 0,02%.
Ca urmare a problemelor BP, preţul petrolului brut a depăşit 76 de dolari barilul pe piaţa SUA, respectiv 77 dolari /baril la Londra. Ţiţeiul brut cu livrare în septembrie a atins, ieri, 76,67 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, în creştere cu 1,91 dolari sau 2,6% faţă de ultima zi a săptămânii trecute. La ICE Futures din Londra, petrolul Brent cu livrare în septembrie a câştigat 1,13 dolari sau 1,5%, ajungând la 77,30 dolari barilul.