Braşov, destinaţia din România, recomandată de National Geographic

A.D.
Miscellanea / 24 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

La nivel global, National Geographic oferă amatorilor de călătorii, idei şi locuri fascinante din întreaga lume, cum ar fi Guatemala, Groenlanda, Noua Zeelandă şi Senegal, toate cuprinse într-o selecţie atentă de destinaţii care promit experienţe minunate.

În lista anuală cu cele mai bune 25 de locuri din lume de vizitat anul viitor, realizată de National Geographic este inclus şi Braşovul, oraşul medieval pe care publicaţia îl descrie ca fiind "poarta de acces către regiunea Transilvaniei, un tărâm de păduri antice, sate rustice şi vârfuri ale Carpaţilor", relatează digi24.

Antigua, Guatemala

Volcan de Fuego din Guatemala este unul dintre cei mai activi vulcani din lume-şi o drumeţie pe Vulcanul Acatenango, aflat în apropiere (al treilea cel mai înalt din Guatemala, cu 3.976 metri), oferă privelişti incomparabile ale spectaculoaselor erupţii. Drumeţia solicitantă trece prin plantaţii de cafea şi păduri învăluite nori pe munte. Organizatori precum OX Expeditions, Antigua Tours sau hotelul Casa Santo Domingo oferă excursii de una sau două zile din oraşul colonial Antigua, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, cu străzi pietruite şi pieţe pitoreşti.

Pădurea Naţională Ocala, Florida:

Majoritatea vizitatorilor din Florida Centrală sunt atraşi de parcurile tematice şi plajele din zonă-dar între acestea se ascunde o oază verde. Pădurea naţională Ocala, cea mai sudică din Statele Unite continentale, găzduieşte lamantini, urşi negri şi plante rare, alături de 600 de lacuri şi izvoare naturale răspândite pe 156.000 hectare. Fundaţia Naţională a Pădurilor a extins oportunităţile de recreere pentru vizitatori cu noi pontoane pentru pescuit şi trasee îmbunătăţite, lucrând totodată la restaurarea ecosistemului de pin cu frunză lungă al rezervaţiei prin eliminarea speciilor invazive şi plantarea de puieţi.

Bangkok, Thailanda

Explorează un templu renăscut Capitala Thailandei este un amestec fascinant de vechi şi nou. În centrul său, zgârie-norii strălucitori se îmbină cu mall-uri de lux precum Siam Center şi hoteluri de top precum Innside by Melia Sukhumvit. Deşi oraşul este un centru de artă şi design-cu expoziţii şi festivaluri precum Bienala de Artă din Bangkok şi Festivalul Internaţional de Film din Bangkok, concentrate în cartierul emergent Bang Rak-este şi un punct de plecare către moştenirea culturală bogată a Thailandei.

În apropierea oraşului se află unul dintre cele mai importante monumente ale ţării: Wat Chaiwatthanaram, un templu budist din secolul al XVII-lea. Arhitectura elegantă a templului include un prang central mare-o pagodă în stil khmer-înconjurată de pranguri mai mici, simbolizând Muntele Sumeru, muntele sacru din centrul lumii în mitologia budistă. Inundaţiile catastrofale din 2011 şi ploile musonice au cauzat daune semnificative. Lucrările de restaurare în curs au inclus scanarea 3D a întregii structuri şi construirea unui nou zid de protecţie împotriva inundaţiilor pentru a conserva templul şi a-l transforma într-un sit educaţional despre patrimoniul cultural al Thailandei.

Raja Ampat, Indonezia

Arhipelagul Raja Ampat din Indonezia este un paradis marin cu aproximativ 500 de tipuri de corali, peste o mie de specii de peşti de recif şi creaturi precum mantă şi dugong. Şi rechinii-zebră revin datorită conservatoriştilor. Regiunea este atât de izolată încât poate fi explorată doar cu barca, iar operatori de turism precum Abercrombie & Kent şi Aqua Expeditions lansează călătorii imersive pe iahturi în 2025, care pun în valoare ecosistemul arhipelagului. Expediţiile National Geographic explorează şi Raja Ampat în croaziera de 20 de zile "Exploring Indonesia by Sea", în timp ce Rascal Voyages oferă charteruri pe navele tradiţionale din lemn phinisi ale Indoneziei.

Guadalajara, Mexic

Bucură-te de sunetul mariachilor Muzica mariachi, esenţialmente mexicană, cu trupe costumate care cântă la instrumente cu coarde şi trompete, a apărut în Jalisco în secolul al XIX-lea şi a fost inclusă pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO. Experimenteaz-o direct în Guadalajara, capitala statului Jalisco, care găzduieşte Festivalul Internaţional de Mariachi şi Charrería timp de două săptămâni, în fiecare august şi septembrie. "Umplem oraşul cu sărbătoare, folclor şi bucurie", spune Carlos Mateos, directorul general al festivalului. Aproximativ 500 de trupe de mariachi cântă la Teatro Degollado şi în pieţele publice; există, de asemenea, parade, ateliere de muzică şi competiţii captivante de rodeo de charrería, sportul naţional al Mexicului.

Mănăstirile cenobitice, Italia

Aproximativ 200 de mănăstiri cenobitice datând din Evul Mediu sunt împrăştiate pe întreaga peninsulă italiană. Călugării care trăiau în aceste sanctuare retrase practicau "viaţa în comun" şi ofereau paturi călătorilor obosiţi - o tradiţie care continuă şi astăzi, unde toţi vizitatorii sunt bineveniţi, indiferent de afiliaţia religioasă. Camerele sunt minimaliste, dar experienţele nu: ascultă cântări gregoriene, vizitează obiecte sacre şi opere de artă renascentiste sau meditează în mijlocul liniştii naturale. Printre mănăstirile active unde călătorii pot rămâne se numără La Verna, situată pe o stâncă la două ore est de Florenţa, şi Abaţia Monte Oliveto Maggiore, lângă Siena, unde poţi gusta vinul făcut de călugări în pivniţa abaţiei.

Los Angeles, California

Scena culturală din L.A. primeşte o infuzie de energie nouă. Destination Crenshaw, cel mai mare program de artă publică/privată a comunităţii de culoare din SUA, transformă un tronson de 2 km de pe Bulevardul Crenshaw, cu spaţii comunitare amenajate şi peste 100 de lucrări comandate de artişti de culoare. Muzeul de Artă al Comitatului Los Angeles se apropie de finalizarea Galeriilor David Geffen cu pereţi din sticlă pentru a adăposti colecţia permanentă. Şi Muzeul de Artă Narativă Lucas, care va fi deschis în 2026 în Exposition Park din L.A., va expune lucrări colectate de creatorul Star Wars, George Lucas.

Groenlanda

Groenlanda este greu de accesat - dar un nou aeroport internaţional în capitala sa, Nuuk, şi zborurile către America de Nord au făcut cea mai mare insulă din lume mai accesibilă. Canadian North, în parteneriat cu Air Greenland, a lansat zboruri directe săptămânale vara din Nuuk către Iqaluit (cu conexiuni în aceeaşi zi către Ottawa şi Montreal), iar călătorii vor putea zbura direct din New York către Nuuk cu United, începând din iunie 2025. Odată ajuns acolo, aventurile în Groenlanda includ observarea aisbergurilor colosale în Ilulissat Icefjord sau experimentarea culturii indigene inuit în Kulusuk. Kanazawa.

Japonia

Kyoto a devenit atât de suprasolicitat turistic, încât oficialii oraşului închid anumite străzi din cartierul istoric Gion. Dar poţi încă să guşti din Japonia autentică în Kanazawa. Situat la doar două ore de Kyoto cu trenul, acest oraş castel bine conservat conţine un cartier de gheişe plin de case de ceai din lemn; Kenroku-en, una dintre cele mai frumoase grădini din Japonia; şi un district de samurai din era Edo, care pare scos direct din Shogun. Caută decoraţiuni aurite pe tot parcursul - Kanazawa produce 99% din foiţa de aur entsuke din Japonia, o formă de artă realizată manual de 400 de ani. La ateliere precum Gold Leaf Sakuda, poţi încerca să decorezi obiecte cu aceste foiţe delicate şi strălucitoare.

Malaesia

După o pauză de patru ani din cauza pandemiei, trenul de lux Eastern & Oriental Express, operat de Belmond, a revenit în serviciu în 2024 cu o transformare plină de farmec. Panouri din lemn de cireş şi mătăsuri malaeziene împodobesc cele 15 vagoane, care includ un vagon bar cu pian elegant şi un vagon de observaţie în aer liber. Două rute regulate oferă itinerarii de trei nopţi din Singapore. Călătoria "Wild Malaysia", creată în colaborare cu grupul de conservare Save Wild Tigers, vizitează Parcul Naţional Taman Negara, unde oaspeţii pot învăţa despre tigrii malaezieni în pericol critic de dispariţie şi pot participa la un curs de fotografie sălbatică. Braşov, România

Braşov

Oraşul medieval Braşov este poarta de acces către regiunea Transilvaniei, un tărâm de păduri antice, sate rustice şi vârfuri ale Carpaţilor. Şi, odată cu noul său aeroport - primul din România în 50 de ani - tărâmul lui Dracula este mai accesibil. Explorează regiunea de-a lungul traseului Via Transilvanica, un traseu de drumeţii finalizat în 2022 care se întinde pe 1.400 de kilometri de la graniţa cu Ucraina până la Dunăre. Secţiunea Terra Saxonum a traseului trece prin sate săseşti şi oraşul din secolul al XII-lea Sighişoara, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, în timp ce secţiunea Terra Dacica şerpuieşte printre podgorii şi fortăreţe dacice.

Cerrado, Brazilia

Cerrado susţine 850 de specii de păsări şi 12.000 de specii de plante, dar a pierdut peste 100.000 de kilometri pătraţi în ultimul deceniu. "Cerrado este un loc atât de subapreciat, dar incredibil, şi dispare sub ochii noştri din cauza agriculturii industriale şi creşterii pe scară largă a vitelor", spune fotografa National Geographic, Katie Orlinsky. Experimentează acest loc unic şi susţine alternative economice în regiune prin cazarea la Pousada Trijunçăo, o pensiune cu şapte suite în inima Cerrado, care colaborează cu organizaţia de conservare Onçafari pentru a monitoriza lupul cu coamă; poţi să te alături ghizilor pentru a urmări lupii prin savană.

Northland, Noua Zeelandă

Călătorii internaţionali care aterizează în Auckland de obicei se îndreaptă spre sud, dar regiunea puţin vizitată Northland are o faună fascinantă şi ape calde care oferă scufundări excelente, în special în rezervaţia marină Poor Knights. Multe specii de peşti din rezervaţie, cum ar fi spotted black groper, mozaic moray şi Lord Howe coralfish, nu se găsesc nicăieri altundeva în ţară. Pe uscat, kiwii, de obicei elusivi şi ameninţaţi, sunt din abundenţă datorită Kiwi Coast, o coaliţie de peste 250 de proiecte de conservare conduse de comunităţi, care îşi propune să creeze primul coridor protejat pentru iubita pasăre naţională a Noii Zeelande.

Senegal

Bucătăria din Senegal, din Africa de Vest, este o combinaţie tentantă de influenţe Wolof şi franceze. Mâncărurile care trebuie încercate includ ceebu jën, mâncarea naţională cu peşte, orez şi legume, şi soupe kanja, un gumbo senegalez. Ia o lecţie de gătit sau un tur de street food în Dakar cu Relish Africa şi fii pregătit să împarţi-multe feluri de mâncare se consumă în comun, în spiritul teranga, cultura ospitalităţii din Senegal. "Aceasta este o ţară atât de frumos primitoare, sunt foarte mândră de moştenirea mea de familie," spune actriţa şi producătoarea Issa Rae, care a călătorit în Senegal cu vedeta culinară Antoni Porowski pentru noua serie National Geographic No Taste Like Home (care va fi lansată în 2025).

Haida Gwaii, Columbia Britanică

Haida-este alcătuită din aproximativ 150 de insule învăluite în ceaţă de-a lungul coastei Columbiei Britanice. Ocean House, care şi-a câştigat renumele ca un eco-lodge plutitor, s-a mutat recent pe uscat la capătul nordic al Insulei Graham, unde este situat pe opt acri şi are vedere spre un golf protejat. Odată deschis, activităţile de la lodge vor include explorarea Parcului Provincial Naikoon din apropiere, observarea balenelor şi a delfinilor şi întâlniri cu artişti Haida în satul Old Massett, unde stâlpii totemici înalţi onorează şi păstrează tradiţiile Haida.

Barbados

Descoperă o nouă perspectivă asupra istoriei comerţului cu sclavi Rolul pe care l-a jucat Barbados în povestea sclaviei în Americi este adesea trecut cu vederea. Un proiect ambiţios pe insulă-un punct major de intrare pentru milioane de africani înrobiţi-caută să schimbe acest lucru. Noul Barbados Heritage District, programat să se deschidă în 2025 şi situat unde mulţi dintre sclavii înrobiţi au fost îngropaţi, a fost proiectat de arhitectul ghanez-britanic David Adjaye, cunoscut pentru Muzeul Naţional de Istorie şi Cultură Afro-Americană din Washington, D.C. Complexul include un institut global de cercetare cu acces la Arhivele Naţionale din Barbados şi un memorial cu 570 de stâlpi din lemn în amintirea persoanelor înrobite îngropate dedesubt.

Valea Suru, India

Căţărarea pe stâncă este în creştere în India: de la bouldering la căţărări pe pereţi mari, pasionaţii locali dezvoltă noi rute în întreaga ţară, inclusiv în maiestuoasa Vale Suru. Înconjurată de vârfuri înzăpezite în regiunea nordică Ladakh, valea este un paradis alpin cu numeroase bolovani de granit pentru toate nivelurile de dificultate. Alătură-te căţărătorilor din întreaga lume la Festivalul Outdoor Suru în august şi septembrie, pentru a aborda aproximativ 500 de probleme de bouldering, începând dimineaţa cu yoga şi încheind cu muzică live sub stele.

Boise, Idaho

Cea mai mare concentraţie de basci din SUA, mulţi dintre ei descendenţi ai migranţilor spanioli şi francezi care au sosit la sfârşitul secolului al XIX-lea pentru a păstori oi. Regiunea onorează această moştenire cu Jaialdi, una dintre cele mai mari sărbători din lume ale culturii basce, care se întoarce la Boise în iulie 2025 după o pauză de 10 ani provocată de pandemie. Renumitul Basque Block din centrul oraşului va găzdui petreceri de stradă zilnice, dansuri şi spectacole muzicale, în timp ce Sports Night prezintă competiţii de tăiere a lemnului şi ridicare de căruţe.

Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

Un vis opulent pregătit de ani de zile, insula Saadiyat din Abu Dhabi, locul de joacă cultural al oraşului, urmează să fie finalizat în 2025. Districtul se mândreşte deja cu Louvre Abu Dhabi şi va dezvălui în curând Muzeul Naţional Zayed, numit după fondatorul Emiratelor Arabe Unite şi o expoziţie a istoriei şi culturii naţionale, precum şi mult aşteptatul Guggenheim Abu Dhabi; designul său de către arhitectul Frank Gehry a fost inspirat de turnurile de vânt tradiţionale din regiune.

Râul Murray, Australia

Al treilea râu navigabil din lume ca lungime-după Amazon şi Nil-râul Murray din Australia curge pe aproximativ 2.400 de kilometri prin inima naţiunii, din nord-estul statului Victoria până la Great Australian Bight lângă Adelaide. Îmbarcă-te pe noul PS Australian Star, care debutează în iunie 2025 de la Murray River Paddlesteamers, pentru croaziere de mai multe nopţi din oraşul victorian Echuca. Itinerariile includ grătare pe malul râului, degustări de vinuri, observarea faunei şi vizite la situri istorice, precum Perricoota Station.

Kwazulu-Natal, Africa de Sud

Rezervaţia de vânătoare Babanango, care se întinde pe aproape 20.000 de hectare, găzduieşte cel mai ambiţios proiect de reintroducere a faunei sălbatice din ultimele decenii, cu reintroducerea cu succes a elefanţilor, leilor, antilopelor rare precum oribi şi klipspringer şi rinocerilor negri pe cale de dispariţie. Oaspeţii pot participa la safari-uri şi monitorizarea faunei sălbatice, apoi se pot relaxa la una dintre cele patru lodge-uri; Madwaleni River Lodge oferă corturi de safari personalizate.

Arhipelagul Stockholm, Suedia

Arhipelagul Stockholm din Suedia conţine aproximativ 30.000 de insule şi insuliţe, unele presărate cu sate fermecătoare, altele locuite doar de păsări marine care se rotesc deasupra plajelor bătute de vânt. Acum poţi hoinări pe 21 dintre aceste insule pe noul traseu de 168 de mile al Arhipelagului Stockholm, cu nopţi de cazare la hanuri confortabile precum Utö Värdshus, unde a stat cândva Greta Garbo. Cea mai bună perioadă pentru a merge: sezonul magic, ceea ce suedezii numesc perioada dintre sfârşitul verii şi începutul toamnei, când soarele este încă cald, dar liniştea învăluie arhipelagul.

Cork, Irlanda

Planul de dezvoltare al oraşului Cork, parte a iniţiativei Project Ireland în valoare de 128 de miliarde de dolari, finanţează îmbunătăţiri ambiţioase şi inovatoare care vor fi finalizate până în 2028, care vor reabilita portul şi zonele de docuri, vor recondiţiona Galeria de Artă Crawford şi vor îmbunătăţi Cork Event Centre pentru a putea găzdui noi concerte, festivaluri şi expoziţii. În septembrie 2025, al doilea oraş al Irlandei străluceşte în timpul festivalului Sounds from a Safe Harbour, un festival bienal de muzică, dans şi conversaţie, cofondat de actorul premiat cu Oscar Cillian Murphy, originar din Cork.

Hebridele exterioare, Scoţia

Descoperă adevăratele stele ale Scoţiei Filmului nominalizat la Oscar, "Banshees of Inisherin", a prezentat insulele din vestul Irlandei. Acum, "An t-Eilean" (Insula), o serie dramatică în limba scoţiană, anticipată de mult, va oferi un rol principal Hebridele Exterioare ale Scoţiei, evidenţiind peisajele sale dramatice şi moştenirea celtică. Explorează arhipelagul antic pe Hebridean Way, un traseu de aproape 200 de mile pentru mers pe jos şi ciclism care traversează 10 insule, trecând pe lângă plaje argintii, distilerii de whisky, păşuni de machair decorate cu flori de câmp şi monumente neolitice precum pietrele de la Calanais, vechi de 5.000 de ani. În iulie, festivalul anual Celtic Hebridean celebrează limba şi muzica gaelice în Stornoway, pe insula Lewis.

Tunisia

Cândva parte a Imperiului Roman, Tunisia are o bogăţie de ruine arheologice remarcabil de bine păstrate, iar altele continuă să fie descoperite. O epavă de 2.000 de ani a fost descoperită anul trecut în largul coastei naţionale. Mergi două ore sud-vest de Tunis pentru a obţine o privire asupra vieţii cotidiene în antichitate la Dougga, considerat cel mai bine păstrat oraş roman din Africa de Nord. Rătăceşte-te pe străzile sale pentru a vedea băi romane, temple dedicate Junonei şi lui Saturn, un teatru cu 3.500 de locuri, pietre gravate cu text latin şi impozantul Capitoliu, cu porticul său cu coloane încă în picioare.

Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina

Capitala Bosniei şi Herţegovinei continuă să inspire călători curioşi din întreaga lume - nu e de mirare că a fost câştigătoarea covârşitoare a votului cititorilor din acest an. Istoria centenară a Sarajevoului este împletită în frumuseţea sa naturală, la fel ca şi râul Miljacka, care curge sub mai mult de o duzină de poduri, inclusiv Podul Latin şi Skenderija, un pod pietonal construit din aceleaşi materiale ca Turnul Eiffel, conform folclorului local. Pasionaţii de istorie pot onora rezistenţa oraşului la repere precum Tunelul Salvării. Iubitorii de vin pot gusta celebrele varietăţi ®ilavka, Blatina sau Vranac ale ţării. Aventurierii pot practica rafting pe râu, schi alpin sau pot urca la una dintre cele mai majestuoase cascade din Europa.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb