Brazilia nu vrea ajutor internaţional, preşedintele e ocupat cu ironiile

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 august 2019

Există anumite evenimente care demonstrează lumii întregi cât de obtuză poate fi o anumită guvernare. Un caz elocvent este cel al incendiilor din Pădurea Amazoniană şi al felului în care conducerea Braziliei înţelege să poarte discuţiile la nivel internaţional. Dinspre preşedintele Jair Bolsonaro vin puţine rezolvări, dar foarte multe ironii, ţinta preferată fiind preşedintele Franţei.

Brazilia respinge ajutorul propus de statele din G7 pentru combatarea incendiilor din Amazonia, a anunţat şeful de cabinet al preşedintelui Jair Bolsonaro, cerându-i preşedintelui francez Emmanuel Macron să se ocupe de "coloniile lui" şi ironizându-l pentru incendiul de la catedrala pariziană Notre-Dame. "Le mulţumim, dar aceste mijloace ar fi poate mai pertinente pentru reîmpădurirea Europei", a replicat Onyx Lorenzoni, şeful de cabinet al lui Bolsonaro, pe un blog, declaraţiile sale fiind confirmate ulterior pentru AFP de preşedinţia braziliană. La începutul acestei săptămâni preşedintele francez a anunţat că G7 a convenit un plan de ajutor "de cel puţin 30 milioane de dolari" pentru reîm-pădurirea Amazoniei, plan ce va fi finalizat în cursul Adunării Generale a ONU la sfârşitul lui septembrie. Onyx Lorenzoni a găsit de cuviinţă să răspundă ironic la această iniţiativă: "Macron nu reuşeşte nici măcar să evite un incendiu previzibil într-o biserică ce face parte din patrimoniul mondial, şi vrea să dea lecţii ţării noastre? El are multe de făcut acasă la el şi în coloniile franceze. Brazilia este o naţiune democratică, liberă şi care nu a avut niciodată comportamente colonialiste şi imperialis-te cum este poate obiectivul francezului Macron. De altminteri, cu un nivel puternic de respingere pe plan intern". Anterior, ministrul brazilian al mediului, Ricardo Salles, afirmase că ajutorul propus de G7 este "binevenit". A urmat însă o reuniune a preşedintelui Bolsonaro cu câţiva miniştri, iar şeful său de cabinet a schimbat tonul. "Nimeni nu are nevoie de o nouă iniţiativă cu privire la Amazonia", a declarat şi ministrul de externe Ernesto Araujo, arătând că există deja mecanisme, sub egida Convenţiei ONU privind schimbările climatice, pentru finanţarea luptei împotriva despăduririi şi pentru reîmpădurire.

Bolsonaro, care a făcut unele remarci şi la adresa soţiei preşedintelui Macron, a criticat iniţiativa omologului francez susţinând că acesta încearcă să-şi deghizeze intenţiile în spatele unei alianţe a statelor G7 pentru a salva Amazonia, ca şi când ar fi o colonie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb