Jocul de glezne al Marii Britanii este incorect şi lipsit de eleganţă şi de fairplay, consideră Adrian Mitroi, analist economic.
Domnia sa motivează: "Britanicii nu au nici cea mai mică motivaţie să facă ceea ce fac. Se comportă asemeni unei soţii care are foarte multe privilegii şi care visează la mai multă libertate. Decât Marea Britanie, mai bine Rusia ar fi membru UE. Rusia ar aduce o piaţă de desfacere excepţională, ne-ar ajuta să ajungem pe meleaguri pe care nici nu visam, spre deosebire de Marea Britanie unde exportăm forţă de muncă în care am investit enorm. Specialiştii noştri care lucrează în Marea Britanie sunt sub-plătiţi şi «muşcă» din piaţa imobiliară care îi centrifughează în afara oportunităţii de a accede la clasa mijlocie. Marea Britanie este un paradis fiscal şi monetar european, care nu face parte din euro-sistem şi care îşi angajează guvernator pe principii private".
Domnul Mitroi nu crede în scenariul unui Brexit, considerând că mişcările britanicilor reprezintă doar un joc nepotrivit de care Europa nu avea nevoie.
• Valentin Mircea: "O ieşire din UE a Marii Britanii înseamnă să o luăm de la zero"
O ieşire din UE a Marii Britanii înseamnă să începem relaţiile comerciale cu Regatul Unit de la zero, pentru că, deocamdată, nu există procedură de ieşire din UE, care să prevadă tranziţii sau anumite situaţii, aşa încât va trebui să luăm procedura de la capăt, să negociem aşa cum am face cu orice altă ţară - de exemplu cu China -, cel puţin din punct de vedere logistic, consideră Valentin Mircea, expert în dreptul concurenţei.
• Gabriel Sincu, EY: "După cum reiese din site-urile de pariuri, britanicii nu vor vota să iasă din UE"
Din punct de vedere fiscal, dacă Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, atunci operaţiunile noastre cu societăţile de pe piaţa britanică vor fi similare cu cele realizate cu entităţi din Elveţia, care nu este membru UE, susţine Gabriel Sincu, executive director tax advisory services - EY România, care subliniază că "orice vom trimite către Regatul Unit va fi văzut ca export".
Domnia sa menţionează: "Fiscal vorbind, în momentul de faţă, nu văd efecte importante pe care un Brexit le va avea asupra ţării noastre. Sigur, vor dispărea unele facilităţi cu privire la de directivele europene care prevăd scutiri în cazul societăţilor din România deţinute de companii de afară, la fel - unele impozite pe un potenţial dividend plătit din România către Marea Britanie şi invers, dacă este cazul. Nu vom mai face apel la directivele europene, ci vom merge direct la Tratatul de dublă impunere dintre România şi Marea Britanie.
Vor fi probleme cu românii care lucrează în Marea Britanie şi invers - cu expaţii care activează la noi -, aceştia urmând să treacă printr-o birocraţie mai complicată".
Domnul Sincu a subliniat că, după cum reiese din site-urile de pariuri, britanicii nu vor vota să iasă din UE, ci să rămână membru în Uniune.
• Dochia: "Leul este moneda unei ţări cu o economie mică, ce poate să fie lovită de furtunile care au loc pe pieţele externe"
Economistul Aurelian Dochia consideră că evoluţia descendentă pe care moneda noastră a avut-o în ultima perioadă s-a manifestat pe fond emoţional, ca urmare a incertitudinilor legate de posibila ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).
Domnia sa ne-a precizat: "Cred că există o mare nervozitate în pieţe în acest moment, căutându-se un refugiu către monedele mai sigure. Or, leul este o monedă minusculă faţă de cele internaţionale. Nimeni nu se va refugia în leu".
Deşi nu este influenţat în mod direct de un eventual Brexit, leul este moneda unei ţări cu o economie mică, ce poate să fie lovită de furtunile care au loc pe pieţele externe, ne-a spus domnul Dochia.
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, are aceeaşi opinie. Domnia sa consideră: "Singura explicaţie pe care o văd pentru evoluţia leului este legată de incertitudinile referitoare la Brexit. Toate monedele din ţările mai mici s-au depreciat, în ultima vreme, asemeni burselor din regiune".
Impactul direct al unui Brexit asupra ţării noastre este limitat, pentru că nu avem relaţii comerciale importante, ne-a declarat domnul Dumitru, adăugând că România înregistrează excedent în relaţiile comerciale cu Marea Britanie şi că expunerea investitorilor britanici pe piaţa noastră este aproape inexistentă.
"Impactul ar fi doar unul indirect, de deteriorare a percepţiei pe construcţia UE şi de reducere a bugetului european, după ce Marea Britanie nu va mai contribui la acesta, ceea ce ne-ar putea afecta şi pe noi", conform specialistului.
Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să utilizeze toate instrumentele pe care le are la dispoziţie în cazul în care Marea Britanie va decide să părăsească Uniunea Europeană (UE) şi va genera, astfel, un şoc pe pieţele financiare, conform guvernatorului băncii centrale a Letoniei, Ilmars Rimsevics.
Domnia sa a declarat, recent, că prima măsură pe care o va lua BCE, într-un asemenea caz, va fi o linie de swap valutar cu Banca Angliei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de ion în data de 23.06.2016, 04:27)
E clar ca tipul asta Mitroi e dus cu pluta sau platit de Putin : cu Rusia in UE o sa ajungem pe meleaguri siberiene ale coruptiei, crimelor la comanda si saraciei lucie spre beneficiul oligarhiei politice si afaceristilor rentieri conectati, cred ca asta vrea tipul asta Mitroi! Daca n-am fi asa de toleranti azi, ar trebui acuzat macar moral de tradare nationala pentru cum gandeste si ce planuri are!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 23.06.2016, 07:08)
Mesaj eliminat, conform regulamentului.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2016, 10:36)
au venit rusofobii catatonici sa isi expuna prostia mizerabila
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2016, 10:47)
aia doi sunt decerebrati
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2016, 05:39)
Poate afla si domnul Vasilescu.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2016, 06:52)
am avut un idiot in tinerete ,cand eram in comunism ,care a fugit din tara in ...Rusia. Mitroi , acum nu mai trebuie sa fugi , mergi linistit
4. fără titlu
(mesaj trimis de savin în data de 23.06.2016, 07:30)
Mitroi asta sa-si intrebe bunicii daca in casa lor au intrat soldatii sovietici si cata votca le-a adus cadou.Eu i-am intrebat pe ai mei si mi-au spus ce prapad au facut!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2016, 10:37)
savin, intreaba-i si pe bunicii rusilor ce prapad au facut ai nostrii nemernici cand au invadat URSS alaturi de Hitler
4.2. Ai noștri. ... (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de emil în data de 23.06.2016, 20:51)
Ai noștri = țiganii lui Antonescu!
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2016, 21:19)
Ai nostri = mandra armata romana, alba
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2016, 08:33)
Marea Britanie , pe langa faptul ca este o forta economica si militara , este si o democratie extrem puternica. Asa cum bine spunea cineva, UK poate controla un pic tendintele birocratice exagerate ale UE. Sa aduci in aceeasi discutie UK cu Rusia mi se pare cam exagerat. O fi Rusia o piata mare ( pe care se patrunde foarte greu , fie vorba intre noi...) dar este gresit sa privesti lucrurile asa simplist , piata mare de desfacere= beneficii mari pt UE. Eu cred ca este bine sa gandim lucrurile un pic mai nuantat , mai complex.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2016, 08:46)
Ue ne-a acceptat pe noi pentru piata de desfacere si specula imobiliara.
A avut nevoie si de 4 mil de romani forta de lucru ieftina si care nu arunca cu bombe cum fac uni in numele lui Alah.
6. Mitroi=STALIN
(mesaj trimis de Crocodil Dundee în data de 23.06.2016, 12:20)
Mitroi are un nivel de gandire similar cu Stalin!!!!De ce il bagati in seama, de ce vorbiti si impartasiti opiniile la toti maimutzoii?!
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 23.06.2016, 12:50)
Mesaj eliminat, conform regulamentului.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2016, 14:11)
Daca nu erai incult si prost citit ai fi spus "opiniile tuturor". Ca esti incult o demonstreaza comparatia cu Stalin. Comentariul tau este inadecvat, mizerabil [...].