BREXIT/ LA ORELE PRÂNZULUI, Indicii bursieri autohtoni scad puternic

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iunie 2016

Indicii bursieri autohtoni scad puternic

Actualizare 13:54 Mihai Nichişoiu, Tradeville: "Cel mai probabil, pieţele de la Bucureşti vor rămâne dependente şi în perioada următoare de riscurile globale"

Mihai Nichişoiu, directorul diviziei de fonduri a Tradeville, Vanguard Asset Management, a subliniat, cu privire le efectele votului din Marea Britanie, că pieţele globale suferă un şoc sever şi a precizat că acţiunile de la BVB au replicat căderea burselor europene, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Domnul Nichişoiu a afirmat: "Pieţele globale suferă un şoc sever în această dimineaţă - cu lira sterlină la minimele ultimilor 30 de ani, bursele de acţiuni pierzând până la 10%, iar aurul la $1350/uncie - întrucât ipoteza de lucru a fost în permanentă cea potrivit căreia Marea Britanie va decide să rămână în Uniunea Europeană. În spaţiul G7, inclusiv în Marea Britanie, autorităţile financiare se vor regrupa şi vor încerca stabilizarea pieţelor financiare prin intervenţii directe şi linii de lichiditate - să nu uităm că există deja un plan pentru o asemenea situaţie de urgenţă. Pe termen mai lung, însă, «Brexitul» se adaugă unei lungi liste de riscuri globale - pe care, ironic, ieşirea Marii Britanii din UE nici măcar nu ocupă prima poziţie. Un risc mult mai important se referă la eventualitatea unei alunecări dure a economiei chineze şi a unei crize a sistemului lor financiar/bancar.

Sistemul imunitar al burselor de acţiuni era oricum deja slăbit de trauma celui mai sever debut de an din istorie. În condiţiile în care dobânzile vor rămâne la niveluri excepţional de mici, în unele cazuri chiar negative, iar riscurile globale abundă, foarte probabil alocările de capital la nivel global se vor îndrepta tot mai mult către aur. În 2016, activele tradiţionale de refugiu, în particular aurul, sunt adevăraţii câştigători ai concursului de împrejurări.

În ceea ce priveşte activele româneşti, dimineaţă această a arătat încă o dată corelaţia strânsă cu pieţele externe - acţiunile de la BVB au replicat căderea burselor europene, cele mai afectate fiind băncile; dobânzile titlurilor de stat locale au crescut, riscul lor fiind asimilabil periferiilor, iar leul s-a depreciat, îndeosebi faţă de dolarul american. Cel mai probabil, pieţele de la Bucureşti vor rămâne dependente şi în perioada următoare de riscurile globale, în timp ce Banca Naţională ar putea deveni tentată să reia procesul de relaxare monetară întrerupt anul trecut".

(S.A.)

----------

Actualizare 13:17 Ludwik Sobolewski, BVB: "Impactul Brexit este foarte divers şi nu întotdeauna negativ; pieţele, bune pentru cumpărători"

Impactul Brexit este foarte divers şi nu întotdeauna negativ, iar în aceste zile pieţele bursiere sunt bune pentru cei care cumpără, a declarat astăzi Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, potrivit unui răspuns trimis redacţiei.

"Câteva gânduri după votul din Marea Britanie: În primul rând, confirmă cât de adevărată este zicala că singurul lucru sigur în viaţă este schimbarea. În al doilea rând, în ceea ce priveşte lumea investiţiilor, implicaţiile negative inevitabile din punct de vedere politice pentru UE pot produce o schimbare în atitudinea investitorilor şi a instituţiilor financiare. Raţionamentele, punctele de vedere şi opiniile pot fi formate mai mult în modul "de la caz la caz" şi nu pe un set restrâns de indicatori globali, aceasta din urmă fiind tipică pentru capitalismul global. Acest lucru ar fi o schimbare bună pentru ţări precum România. În al treilea rând, rolul Londrei ca centru financiar global va fi consolidat, pentru că City-ul nu va fi supus constrângerilor birocratice ale UE şi direcţiei copleşitoare către supra-reglementare. Pe scurt, impactul Brexit este, în opinia mea, foarte divers şi nu întotdeauna negativ. Oricum, aceste zile în pieţele bursiere sunt bune pentru cei care cumpără", a afirmat Ludwik Sobolewski.

(S.A.)

-----------

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) scad cu până la 5%, la orele prânzului, ca urmare a votului din Marea Britanie favorabil Brexitului şi a carnagiului de pe pieţele financiare.

Astfel, toţi indicii BVB erau în depreciere, în jurul orei 13:00.

Indicele BET scădea cu 3,16%, la 6.289,92 puncte.

Indicele BET-FI se deprecia cu 3,03% la 25.275,57 puncte.

Indicele BETPlus cobora cu 3,16%, la 931,41 puncte.

Indicele ROTX scădea cu 4,48%.

Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie 2014, se deprecia cu 3,15%, la 7.627,87 puncte.

Piaţa principală a BVB a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 39.304.150 lei (8.699.650 euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) coborau cu 2,84%, la un preţ de 0,683 lei/unitate. Titlurile Romgaz (simbol SNG) scădeau cu 2,04%, la 23,95 lei/unitate.

Pe bursa de la Londra, preţul certificatelor de depozit (GDR) Romgaz se deprecia cu 4,42%, la 5,74 dolari.

Acţiunile Electrica (simbol EL) coborau cu 2,33%, la valoarea unitară de 12,6 lei. Pe bursa de la Londra, preţul certificatelor de depozit (GDR) Electrica scădea cu 5,4%, la 12,25 dolari.

Până la această oră, au fost înregistrate două tranzacţii de tip "deal", pe piaţa reglementată, cu acţiuni EL, însumând 1,11 milioane lei, la preţul de 12,54 lei/acţiune, în depreciere cu 2,79%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb