Brexit: Problema frontierei irlandeze, soluţionată

E.A.
Internaţional / 15 noiembrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Actualizare : Ministrul britanic însărcinat cu Brexitul demisionează

Ministrul britanic însărcinat cu Brexitul, Dominic Raab, a demisionat astăzi din cauza opoziţiei sale faţă de proiectul acorduluii Brexitului încheiat dun egida premierului britanic, Theresa May, cu Uniunea Europeană, relatează AFP.

Această demisie reprezintă o lovitură dură aplicată şefei Executivului, care a fost nevoită să lupte timp de cinci ore pentru a-şi convinge miniştrii să accepte compromisul încheiat între negociatorii britanici şi europeni şi care urmează să încerce începând de astăzi să convingă Parlamentul - foarte împărţit la rândul lui.

Dominic Raab i-a succedat în iulie "Brexiter"-ului David Davis, care a demisionat din Guvern deoarece considera prea blândă strategia lui May în vederea Brexitului.

"Eu nu pot să susţin acordul propus din două motive", legate de viitorul statut al Irlandei de Nord după Brexit, a precizat el în scrisoarea de demisie pe care a publicat-o azi pe Twitter.

"Eu cred că regimul de reglementări propus în Irlanda de Nord reprezintă o ameninţare foarte reală la adresa integrităţii Regatului Unit", a precizat Dominic Raab, care se opune totodată unui backstop pe o "perioadă nedeterminată".

"Nicio naţiune democratică nu a consimţit vreodată să fie legată printr-un regim atât de extensiv, impus din exterior, fără un control democratic asupra legilor care vor fi aplicate", a adăugat el.

------

Actualizare : Tusk anunţă un summit extraordinar UE duminică

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat astăzi organizarea unui summit extraordinar duminică, la 25 noiembrie, în vederea semnării proiectului acordului încheiat ieri seară cu Regatul Unit, relatează AFP.

"Dacă totul merge bine, va avea loc un summit extraordinar în vederea finalizării şi oficializării acordului Brexitului", a anunţat liderul european într-o declaraţie la Bruxelles.

Summitul "va avea loc duminică, 25 noiembrie, la ora (locală) 9.30 (10.30, ora României)", a anunţat Tusk.

------

Actualizare : May trebuie să "vândă" proiectul Brexitului deputaţilor britanici

Premierul britanic Theresa May încearcă, începând de astăzi, să convingă Parlamentul să accepte proiectul acordului Brexitului, care provoacă un mare scepticism şi o revoltă în tabăra sa, relatează AFP.

Partidul Conservator este foarte împărţit - între susţinători ai unui Brexit dur şi eurofili. May a fost nevoită să lupte ieri, timp de cinci ore, pentru a obţine avalul Guvernului său faţă de proiectul de acord cu privire la ieşirea regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), încheiat marţi cu Bruxellesul.

Ea va prezenta textul într-o alocuţiune în Camera Comunelor, care se va pronunţa în decembrie. În cazul unui vot negativ, ea va trebui să-şi revadă versiunea.

------

O soluţie a fost găsită de Uniunea Europeană şi Londra în vederea evitării unei "frontiere dure" între Irlanda de Nord şi Irlanda, în proiectul acordului Brexitului, a anunţat negociatorul-şef al UE Michel Barnier, scrie AFP.

Problema frontierei irlandeze era motivul împotmolirii negocierilor de mai multe săptămâni.

"Am găsit împreună o soluţie", şi-a exprimat satisfacţia în faţa presei, Michel Barnier.

El le-a mulţumit negociatorilor pentru cele 17 luni de muncă la acord şi a salutat proiectul de acord pe care l-a prezentat succint, drept un pas important al Guvernului May către Brexit.

Premierul britanic Theresa May a obţinut ieri avalul Executivului său faţă de proiectul acordului Brexitului încheiat marţi cu Bruxellesul, într-o şedinţă de Guvern maraton, o etapă crucială a procesului de divorţ cu UE.

Barnier a apreciat la rândul său că Bruxellesul şi Londra au făcut "progrese decisive" în negocierea Brexitului, deschizând calea finalizării unui acord şi unei "retrageri ordonate", însă a notat că există, în continuare "multe, multe de făcut".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb